Știri

Guvernul va reduce factura de energie electrica a populatiei

Scris de Daniel Solheim

Guvernul a prezentat azi noi masuri legate de situatia energiei electrice in Norvegia.

Sambata, prim-ministrul Jonas Gahr Støre, ministrul finantelor, Trygve Slagsvold Vedum si ministrul petrolului si energiei, Marte Mjøs Persen, au prezentat noi masuri cu privire la situatia energiei electrice.

– Multi sunt nelinistiti in aceasta perioada iar guvernul va interveni rezolut, a spus Støre la inceputul conferintei de presa.

Masurile

Prim ministrul mai adauga ca preturile energiei electrice sunt atat de mari incat se introduc masuri care sa aiba un efect mai larg si sa fie echitabile din punct de vedere social.

– Cei cu cele mai puternice resurse economice nu fac parte din grupul tinta al acestor masuri, de aceea am implementat un plafon, spune Støre.

– Incepand cu urmatoarea factura de energie electrica va apare si o deducere pe factura. Statul va prelua jumatate din factura pentru ceea ce depaseste pretul spot de 70 øre/KWh, spune Støre.

Calcul

Masurile care se iau acum sunt in conformitate cu ceea ce a dezvaluit Dagbladet anterior. Ministrul finantelor, Trygve Slagsvold Vedum a parcurs masurile luate anterior in ce priveste energia electrica si subventia pentru locuinta.

– Estimativ, noile masuri de asigurare vor costa aproximativ cinci miliarde de coroane, in timp ce suma totala a masurilor va fi de aproximativ 10 miliarde de coroane, spune Vedum.


Poti economisi mii de coroane

Ministrul petrolului si energiei, Marte Mjøs Persen exemplica efectul masurilor prin doua calcule:

Pentru o gospodarie care locuieste intr-un imobil, care foloseste 3280 de KWh in decembrie, aceste masuri dau o subventie de 1025 de coroane pentru aceasta luna.

Pentru o gospodarie care locuieste intr-un apartament, care foloseste 1336 de KWh in luna decembrie, aceste masuri dau o subventie de 418 coroane pentru aceasta luna.

In aceste calcule s-a folosit un exemplu al pretului energiei electrice din sudul Norvegiei pentru luna decembrie, echivalent cu 120 øre /KWh.

Marimea subventiei depinde de cata energie electrica consuma gospodaria respectiva si de modul in care evolueaza pretul in zona in care locuiesti.


Prea putin – prea tarziu

Sofie Marhaug, parlamentar pentru partidul Rosu si lider adjunct al comisiei pentru Energie si mediu, nu este multumita in urma conferintei de presa a guvernului cu privire la pachetul de masuri. In ciuda noilor masuri, e considera ca nu este suficient.

– Nu are nici un sens ca intr-o tara bogata, poporul sa fie sarac. Guvernul a ascultat, in sfarsit, critica din partea Rødt si a sutelor de mii de cetateni care au probleme cu plata facturilor de curent electric. Dar ceea ce vine este prea putin si prea tarziu, spune Marhaug in dialog cu Dagbladet.

Parlamentarul mai adauga ca multi au inca facturi mari de curent din noiembrie si vor avea in continuare facturi mari in lunile care vin, cu tot cu solutia guvernului.

– Rødt vrea sa foloseasca veniturile crescute ale statului, provenite din preturile majorate ale energiei electrice, pentru a da tuturor o plata unica prin care acestia sa poata acoperi cheltuielile de energie electrica pe care deja le au. Noi vrem sa folosim 11 miliarde pentru acest lucru, ceea ce ar fi dublu fata de masura prezentata de guvern, spune Marhaug.

Un pas mai aproape

Lars Haltbrekken, partidul SV, considera ca pachetul pentru energia electrica, care a fost lansat sambata pare promitator, dar subliniaza ca dorinta SV a fost o masura care sa cuprinda pe toti cei care au venituri sub 500.000 – 600.000 de coroane.

– Suntem cu un pas mai aproape pentru a asigura ca populatia primeste ajutor pentru facturile mari din iarna, un pas pentru care SV a muncit din greu. Avand in vedere ca nu a fost posibila legarea subventiei de venitul brut intr-un timp scurt, consider ca este corect sa analizam propunerea guvernului, spune Haltbrekken in dialog cu Dagbladet.

Pe langa subventia pentru locuinta, care va fi adoptata luni, si subventia pentru studenti si alte persoane care au nevoie de ajutor suplimentar, parlamentarul considera ca este urgenta nevoia de a pune la punct o masura care sa aiba un efect larg, pentru a ajuta pe cat mai multi.

****

sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu