Știri

Hadia Tajik si-a dat demisia din functia de ministru al muncii si incluziunii sociale in scandalul locuintelor pentru navetisti

Scris de Daniel Solheim

Demisia lui Tajik vine in urma dezvaluirilor VG cu privire la faptul ca ea a obtinut o locuinta de navetist neimpozitabila in baza unui contract de chirie pe care nu l-a folosit niciodata. Ea continua in functia de vice-presedinte al partidului Ap (Partidul muncitorilor).

Ministrul muncii, Hadia Tajik a tinut o conferinta de presa in legatura cu demisia din functie, azi la orele 14.00. Ea a inceput prin a vorbi despre munca importanta pe care a demarat-o in functia de ministru.

– Si tocmai pentru ca acea munca este atat de importanta, nu imi pot permite ca greseala pe care am comis-o in urma cu 15 ani, sa devina o piedica pentru aceasta munca sau pentru guvern.

Tajik a mai spus ca ea a fost intrebata zilnic despre folosirea locuintei de navetist si ca ea se teme ca eroarea ei sa aduca umbra asupra activitatii guvernului. Acum, ea spera ca demisia ei va da guvernului posibilitatea de a lucra in liniste.

– Imi pare rau ca nu am gestionat aceasta situatie mai bine mai devreme. Este greseala mea, a spus Tajik.

Ea subliniaza ca nimeni nu este indreptatit la incredere si ca toti pot comite greseli, dar persoana care detine functia de lider in politica muncii este dependent de increderea oamenilor.

– Sunt multi altii care pot fi ministru al munci, a spus ea.

Experimentata politiciana a declarat ca ea l-a anuntat azi pe premierul Jonas Gahr Støre despre dorinta de a-si da demisia. Støre a acceptat.

– Imi pare rau, voi plati impozitul restant si imi dau demisia.

– Hadia Tajik m-a informat azi ca ea doreste sa isi dea demisia din functia de ministru al muncii si incluziunii. Am acceptat demisia ei, spune premierul Jonas Gahr Støre intr-un comunicat trimis VG.

Neaga ca ar fi falsificat

La intrebarea VG daca ea isi cere scuze pentru ceva anume, Tajik a raspuns „greselile pe care le-am facut. Cred ca este o serie de greseli”. Ea subliniaza, din nou, ca aceasta greseala a fost facuta acum 15 ani.

– Nu prea pot sa fac mare lucru cu ceea ce s-a intamplat in urma cu 15 ani, dar pot sa fac ceva cu ceea ce se intampla azi.

La intrebarea directa daca ea a incalcat legislatia, ea a raspuns in felul urmator:

– Nu, nu cred.

La intrebarea care sunt greselile pe care le-ar fi comis, ea raspunde ca este o „serie de greseli”. Ea aratta ca ea ar fi trebuit, mai devreme, sa isi anunte angajatorul ca nu-sa folosit de contractul de chirie pe care il primise si ca locuia acasa la parintii sai, unde ea spune ca avea cheltuieli legate de locuinta.

– Nu sunt si alte greseli pentru care sa iti exprimi regrete? a mai fost intrebata Tajik.

– Eu cred ca partea funamentala este ca angajatorul meu nu a fost suficient de bine informat in momentul in care eu locuiam la parintii mei si aveam cheltuieli legate de locuinta.

Tajik neaga ca ar fi falsificat contractul de chirie pe care nu l-a folosit niciodata, si reitereaza de asemenea ca a spus adevarul tot timpul.

– Tot ceea ce am facut, am facut cu cele mai bune intentii, dar am gestionat situatia prea prost si trebuie sa imi asum raspunderea pentru asta.

Continua in functia de vice-presendinte al Ap.

Hadia Tajik se va reintoarce acum la functia de parlamentar.

– Si daca prin intoarcerea mea in parlament voi avea un pic mai mult timp impreuna cu fiica mea de un an, atunci ma bucur la aceasta ocazie, spune ea la conferinta de presa.

Ea spune, de asemenea, ca va continua in functia de vice-presedinte al partidului Ap.

– Sunt motivata sa continui in functia de vice-presedinte, spune ea.

La conferinta de presa, ea a fost intrebata de ce considera ca acest lucru ar fi corect, in urma faptului ca Kjell Ingolf Ropstad (KrF) si-a dat demisia din functia de lider al partidului KrF in urma propriului dosar cu locuinte de navetisti.

– Acum au fost multe cazuri cu locuintele de navetisti. Unele au, cu siguranta, trasaturi comune, dar cu siguranta si diferente. Eu nu ma pot pronunta cu privire la evaluarile sale. In ce ma priveste, am facut evaluarile pe care le-am facut.

Ar trebui sa soliciti un nou vot de incredere?

Tajik a fost intrebata, de asemenea, daca nu ar trebui, din nou, sa intrebe organel competente din partid daca acestea au sau nu incredere in ea in functia de vice-presedinte al partidului, in urma acestui caz.

– Organele de partid competente iau pozitii destul de frecvente fata de persoanele care doresc sa aiba diferite roluri in cadrul partidului Ap. iar organul cel mai potrivit este congresul partidului.

Cel mai apropiat congres este abia peste un an si jumatate.

– Cum spuneam, nimeni nu este indreptatit la incredere. Eu demonstrez clar ca acest caz umbreste activitatea guvernului, resultatele partidului intr-un domeniu care este important pentur guvern, deci imi asum raspunderea si pun partidul in fata. Imi dau demisia din functia de ministru.

Ultima intrebare pe care Tajik a primt-o la conferinta de presa a fost aceea dca ea nu crede ca greselile pe care le-a facut vor umbri activitatea ei de vice-presedinte al partiudului, cand ea crede ca acestea au influentat activitatea ei de ministru.

Inainte de a raspunde, ea a luat o pauza mai lunga de gandire decat la celelalte intrebari care i-au fost adresata, inainte ca, din nou, sa enumere cum si-a asumat raspunderea, prin a-si cere scuze, a plati impozit si prin a-si da demisia.

– In acest fel arat ca imi asum o raspundere necesara cand este o situatie dificila pentru partid si pentru guvern, din care si eu fac parte. Iar eu sunt preocupata ca sa contribui la activitatea partidului intr-un mod constructiv si pozitiv. Pentru asta sunt foarte motivata.

(continuarea articolului pe www.vg.no)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu