Știri

Ieri s-a prabusit podul Tretten din Øier in Gudbrandsdalen – Autoritatile municipale si Statens Vegvesen vor verifica podurile asemanatoare

Scris de Daniel Solheim

Actualizare

Statens Vegvesen a anuntat marti seara ca a decis inchiderea a 14 poduri de lem. – Inchiderea podurilor va avea mari consecinte negative pentru oameni si afaceri, spune ministrul transporturilor.

Podurile vor fi inchise in asteptarea descoperirii cauzei colapsului podului Tretten, scrie Statens Vegvesen intr-un comunicat de presa.

– La o zi dupa ce podul Tretten de pe Rv 254 s-a prabusit, cauza nu a fost inca descoperita. Dupa ce fost evaluata situatia azi, am ajuns la concluzia ca va trebui sa inchidem inca 14 poduri construite asemanator pana stim mai multe despre cauza, a spus directorul de drumuri, Ingrid Dahl Hovland.

– Mi se pare ca decizia Statens Vegvesen, de a fi prevazatoare, este una inteleapta, prin faptul ca inchid podurile care sunt construite asemenator cu podul Tretten, pana vom sti mai multe despre cauza prabusirii acestuia. Cel mai important este sa avem in vedere siguranta. Traficul pe drumurile norvegiene trebuie sa se desfasoare in conditii sigure, a spus ministrul transporturilor, Jon-Ivar Nygård.

Iata podurile care vor fi inchise:

Mai jos lista podurilor si a municipalitatilor in care se afla acestea:

 • Moumbekken bru – Fredrikstad
 • Bliksland bru – Indre Østfold
 • Statsrådveien bru – Eidsvoll
 • Sundbyveien bru – Eidsvoll
 • Fjell-Leet bru – Eidsvoll
 • Blakkesrud bru – Eidsvoll
 • Sletta bru – Eidsvoll
 • Majorplassen bru – Kongsberg
 • Fv. 2188 Evenstad bru – Stor-Elvdal
 • Skubbergsenga bru (pasaj peste Rv. 2) – Eidskog
 • Fv. 206 Ny Flisa bru – Åsnes
 • E16 Norsenga bru – Kongsvinger
 • E16 Tveit bru – Vang
 • Skytebanen bru – Grane

Inchiderea podurilor intra in vigoare imediat.

(sursa: dagbladet.no)


Podul Tretten din municipalitatea Øyer in Gudbrandsdalen s-a prabusit ieri dimineata.

Din fericire, pe pod se aflau doar doua autovehicule, un camion si un autoturism. In urma colapsului, camionul a ramas pe pod, in timp ce autoturismul a cazut in apa raului. Soferul autoturismului a reusit sa iasa din autoturism si sa se catere pe pod, pe malul opus, in schimb, soferul camionului a avut nevoie sa fie ridicat de pe pod cu ajutorul unui elicopter de salvare.

Niciunul din cei doi nu a a fost ranit. Echipajele de salvare ajunse la fata locului au facut verificari pentru a exclude ca alti participanti la trafic sa fi ajuns victime ale accidentului.

Atat autoritatile municipale cat si Statens Vegvesen, vor verifica acum toate podurile de lemn, pentru a vedea daca si acestea au eventuale defecte precum podul Tretten, in formeaza managerul departamentului Transporturi din cadrul Consiliului judetean din Innlandet.

– Asta vom face. Si consiliul judetean si autoritatea de drumuri vor face verificari. Autoritatea drumurilor va verifica podurile de pe drumurile nationale iar noi ne ocum de podurile din reteaua noastra de drumuri, spune ea in dialog cu VG la o zi dupa prabusirea podului Tretten din Øyer.

– A fost deja demarata verificarea celorlate poduri?

– Va incepe imediat si se va lua legatura cu consilierii responsabili. Se va intampla cat de repede posibil.

Managera departamentului Transporturi din Innladet, Aud Riseng.

Consilierii vor verifica rapoartele intocmite pentru celelalte poduri, apoi vor iesi si vor verifica fizic podurile.

Consiliul judetean Innlandet are doua poduri in aria de responsabilitati: Evenstad (construit in 1996) si Flisa (2003). Aceste doua poduri vor fi verificate.

In total, in Innladet se afla 11 poduri construite din lemn, vezi harta de mai jos:

– A fost un colaps total

S-a decis ca podurile construite cu lemn lipit sa nu fie inchise pentru trafic.

– Poate populatia sa aiba incredere ca podurile sunt sigure?

– Da, podurile sunt sigure, si le vom mai verifica inca odata. Podurile sunt construite conform reglementarilor si au fost aprobate de Directia Drumurilor.

– Daca podul Tretten a fost atat de bine controlat anterior, este posibil ca sa fi existat scapari si la alte poduri?

– Nu vreau sa fac speculatii. Se poate intampla ceva iesit din comun tocmai cu acel pod. Nu pot spune ca toate podurile sunt defectuoase, chiar daca s-a intamplat acest incident. Podul ar fi trebuit sa suporte o greutate mult mai mare decat ceea ce se afla pe pod. Este vorba de un colaps total, pentru ca de cele mai multe ori sunt descoperite semnale, cum ar fi crapaturi sau alte lucruri care dau de inteles ca se intampla ceva cu structura podului. Dar un colaps total ca aici nu se intampla atat de des. Aici, podul a cedat complet.

– Ceea ce s-a intamplat este greu de inteles si este un soc, iar din pacate avem si astfel de experiente care nu ar trebui sa se intample niciodata, si care totusi se intampla.

De ce este acest caz atat de deosebit
Colaps: Podul Tretten care traverseaza raul Lågen in Gudbrandsdalen, s-a prabusit luni dimineata.

Atat consiliul judetean, comisia pentru avarii cat si politia au demarat investigatiile.

Procurorul Hans Petter Ommedal de la districtul de politie Innlandet, spune ca in ce priveste politia, este important sa se afle cum un pod ca acesta, care a fost atat de bine inspectat in ultimii ani, a putut sa se prabuseasca.

– Acesta este miezul problemei si de aceea si o situatie cu totul deosebita, iar noi va trebui sa folosim si mai multe resurse pentru a putea merge mai departe cu investigatiile. Verificarile au fost ample, dar in ce masura au fost si suficient de bune, va fi, pana la urma, un subiect principal.

Politia a efectuat audieri ale celor implicati in accident si extinde acum ancheta prin a chema si ingineri externi. Acestia vor analiza rapoartele anterioare si vor examina locatia podului din nou. Politia lucreaza cu mai multe ipoteze in legatura cu ceea ce s-a intamplat, de exemplu erori de constructie sau sarcini suplimentare din partea naturii.

Se va verifica daca controalele efectuate au fost suficient de bune

De asemenea, procurorul confirma faptul ca s-a dispus Consiliului judetean ca acesta sa verifice temeinic si celelalte poduri asemanatoare. La intrebarea care este situatia celorlalte poduri, care nu au fost la fel de mult inspectate precum podul Tretten, el raspunde:

– Eu nu ma voi uita la alte poduri, dar altii vor face asta. Ceea ce stim este ca acestea nu vor fi inchise, deci inseamna ca vor fi verificate.

– Se pot intampla astfel de incidente si in alte locuri?

– Asta este intrebarea de o mie de coroane. Din nou, la podul Tretten s-au facut controale ample, dar in ce masura acele controale au fost suficient de bune sau nu, ramane subiectul principal.

Imagine cu drona a podului Tretten care traverseaza Lågen in Gudbrandsdalen, dupa ce podul s-a prabusit
Soferul camionului a fost evacuat dupa prabusirea podului in Gudbrandsdalen.
Podul Tretten dupa colaps.
Ministrul transporturilor, Jon-Ivar Nygård, a fost prezent luni seara in Gudbrandsdalen, in urma prabusirii podului Tretten.

Podul a fost inspectat si anul trecut si acum doi ani, dar a fost si temeinic controlat in 2016, cand podul Perkolo, care a fost construit intr-un mod identic, s-a prabusit.

Atunci, o grupa de specialisti a descoperit ca ar trebui facute niste intariri, in conformitate cu noi reglementari promulgate dupa constructia podului in 2012.

– Au fost efectuate acele lucrari de intarire?

– Vom verifica acest lucru.

Inainte de 2020, Statens Vegvesen a avut responsabilitatea pentru pod, inainte ca aceasta sa fie preluata de consiliul judetean Innlandet.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu