Știri

Incidentul din Lavangen: Hans Arne (49) a sunat la urgențe de mai multe ori. Apoi a fost împușcat de polițiști

Scris de Daniel Solheim

– A fost multă jale în sat și mulți oameni au aprins lumânări. Încă mai ard, spune Thomas Røkenes. El a fost prietenul și cel mai apropiat vecin al lui Hans Arne Nystad, bărbatul împușcat de poliție în noaptea spre vineri, 9 decembrie.

În noaptea spre vineri, 9 decembrie, Hans Arne Nystad (49 de ani) a fost împușcat și ucis de poliție acasă, la ferma din Røkenes în Lavangen.

Poliția fusese chemată pentru a asista personalul sanitar.

A sunat după ajutor

Potrivit publicației Nordlys, însuși victima a sunat de mai multe ori la Centrala de comunicații pentru situații medicale acute (AMK) în noaptea respectivă.

Hans Arne Nystad (49) din Lavangen a fost împușcat de poliție la ferma sa în noaptea spre vineri, 9. decembrie. Ancheta este în desfășurare.

Dar, convorbirile cu operatorul centralei au avut un asemenea caracter încât personalul sanitar al ambulanței a ales să nu intervină în situație. Au așteptat să vină și poliția la fața locului.

Când poliția a ajuns, Nystad ar fi lovit mașina de poliție cu încărcătorul pe roți, astfel încât autospeciala poliției s-a răsturnat.

– Unul dintre polițiști era în autospeciala poliției când s-a întâmplat asta. Celălalt, care coborâse din mașină, avea asupra lui arma de serviciu și a deschis focul asupra decedatului. S-a tras un număr mai mare de focuri de armă.

Astfel relatează situația Secția Specială de Investigații a Poliței într-un comunicat de presă publicat miercuri.

Din informațiile deținute de TV2, au fost trase cel puțin 16 focuri de armă.

Cel puțin 16 focuri de armă au fost trase împotriva bărbatului aflat la volanul încărcătorului pe roți.
Un prieten apropiat

Thomas Røkenes (31), este vecinul cel mai apropiat al victimei Hans Arne Nystad, pe care îl descrie ca pe un prieten apropiat.

Fermierul de timp liber Thomas Røkenes povestește că el a avut o colaborare bună cu Hans Arne Nystad.

– Ne-am cunoscut toată viața. Și l-am ajutat foarte mult. Dar și el m-a ajutat pe mine, spune Røkenes în dialog cu TV2.

La fel ca Nystad, și Røkenes a preluat ferma de la bunicii săi. El are grijă de fermă mai mult ca un hobby în timp ce Nystad avea oi și vaci, pe lângă faptul că avea și o carieră de piatră.

– El muncea foarte mult. Obișnuia să râdă și să spună că ziua nu are ore suficiente, spune Røkenes, care nu este singurul care îl descrie pe vecin ca fiind un om blând, cu o atitudine pozitivă și un om caruia îi era ușor să spună ”da”.

– Multă jale

– Azi a fost făcută public identitatea lui Nystd. Cum te-ai simțit când ai văzut poza vecinului cel mai apropiat în presă?

– Este foarte ciudat. De necrezut, spune Røkenes.

– Te-ai fi putut gândi că s-ar putea întâmpla vreodată așa ceva?

– Nu, sub nicio formă. Nu cunosc șirul evenimentelor, este greu să te pui în situația de acolo, spune Røkenes, care nu dorește să facă presupuneri în legătură cu ceea ce s-a întâmplat.

– Vom afla mai multe când faptele vor fi puse pe masă, spune el.

El descrie zilele după incident ca fiind grele.

– A fost multă jale în sat, și mulți oameni au aprins lumânări. Încă mai ard, spune Røkenes.

Statut de suspect

KRIPOS a efectuat mai multe investigații tehnico-criminalistice – atât la fața locului cât și a încărcătorului pe roți, care a fost transportat de la fermă vineri seara târziu. Bărbatului decedat i s-a efectuat autopsia.

Ancheta penală va continua în următoarele săptămâni.

Ambii polițiști implicați în incident au fost audiați iar dosarul penal aflat în investigație a fost deschis în urma suspiciunii de vătămare corporală gravă care a dus la deces, conform art. 274 din Codul Penal.

– Polițistul care a tras focurile de armă are statut de suspect în caz, a menționat Secția Specială.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu