Știri

Industria comertului este foarte tensionata inainte de cea mai importanta perioada a anului: – O perioada dificila

Scris de Daniel Solheim
O perioada deificila: Proprietara magazinului, Narinder Gill (stanga), spune ca va fi o perioada dificila pentru proprietarii de magazine, dar ea alege sa ramana optimista.

Magazinele se pregatesc pentru un sezon comercial al sarbatorilor de iarna mai slab decat in anii precedenti. La unul din lanturile de magazine, proprietarii s-au vazut nevoiti sa vina in intimpinarea clientilor in alte moduri.

Comertul sarbatorilor de iarna de anul trecut a fost la un nivel record. In medie, fiecare norvegian a cheltuit 20.000 de coroane pe cumparaturile pentru sarbatori.

Cu preturi ridicate la energie, inflatie si majorarea ratelor de imprumuturi, tensiunea este in crestere privind modul in care se va desfasura comertul de iarna in acest an.

– Suntem in aceeasi situatie precum toti ceilalti, si vom simti si noi efectele. Deci trebuie sa incepem cu o schimbare la noi insine pentru a reusi sa trecem prin situatia asta, spune Narinder Gill in dialog cu TV2.

Gill este proprietara magazinului Gullfunn la Centrul comercial Vinterbro – un magazin de care a avut grija timp de 17 ani.

– Cea mai mare cifra de afaceri este in lunile noiembrie si decembrie. Pe acelea le asteptam tot anul, spune ea.

Gandeste altfel

Gill se asteapta ca clientii care vor trece pragul magazinului sa lase in urma lor mai putini bani in acest an, decat obisnuiesc sa cheltuie in timpul comertului sezonului de iarna.

– Eu cred ca oamenii vor veni la bijutier, dar vor cumpara cadouri impreuna sau mai ieftine, spune ea.

Narinder Gill crede ca anul acesta alternativele mai ieftine vor fi mai cautate

Din acest motiv, Gill si lantul de bijutierii Gullfunn s-au gandit sa abordeze altfel reclama pentru cadourile din acest an.

– Poate nu vor fi cele mai scumpe bijutierii pe care le vindeam anii trecuti, care vor trece si anul acesta. Vom avea campanii de vanzare care sa se potriveasca fiecarui portofel, in toate categoriile de preturi, spune Gill.

Ea a observat ca anul acesta clientii sunt mult mai devreme in cautarea cadourilor de craciun, pentru a distribui cheltuielile pe o perioada mai lunga de timp. Unii au inceput deja sa faca cumparaturile in luna octombrie.

– O perioada dificila

in ultimii ani, norvegienii au cheltuit tot mai multi bani pe cumparaturile sezonului de iarna. Estimarile expertilor arata ca trendul cumparaturilor cel putin se va aplatiza in acest an.

– Am fost mai neglijenti cu portofelul in anii anteriori, de aceea va trebui sa fim mai retinuti acum, spune Gill.

In acelasi timp, au crescut si cheltuielile magazinelor, in special prin preturile ridicate la energia electrica. Gill nu ascunde faptul ca este o perioada dificila sa traiesti din consumul altora.

– Este o perioada dificila pentru toti proprietarii de magazine, spune ea.

Cu toate acestea, experimentata proprietara de magazin a mai trecut si de alte dati prin situatii economice dificile, si alege sa ramana optimista.

– Va fi Craciun si vor fi si cadouri. In special bijuteriile sunt cadouri indragite, pentru ca sunt personale si de durata.

– Cel mai important timp

Aida B. Gundersen este director administrativ al lantului Gullfunn. Ea ne spune ca 30 % din cifra de afaceri a lantului de magazine provine din vanzarile efectuate in lunile dinaintea sarbatorilor de iarna.

– Craciunul este cea mai mare si mai importanta sarbatoare in industria bijutierilor si sutem dependenti de ea, spune Gundersen in dialog cu TV2.

Aida B. Gundersen spne ca perioada dinaintea Craciunului este cea mai importanta pentru industria bijutierilor.

Ea se asteapta ca in acest an comertul sezonului de iarna sa fie mai slab decat ceea cu ce suntem obisnuiti.

– Nu exista indooiala ca ne ingrijoram pentru comertul sezonului de iarna. Multi vor avea probleme financiare si, desigur, acest aspect va influenta si industria noastra, spune ea.

Gundersen indeamna consumatorii sa faca cumparaturile de iarna impreuna si sa cumpere cadouri durabile.

– Gullfunn se va concentra pe acest aspect. Noi dorim sa ne detasam de mentalitatea „foloseste si arunca” si, in schimb, sa gasim cadouri durabile, spune ea.

– Daca sezonul comercial de iarna nu reuseste anul acesta, atunci situatia va fi critica

Jarle Hammerstad este liderul pentru politica afacerilor in uniunea sindicala Virke, organizatie pentru afacerile comerciale si de prestari servicii.

El crede ca nesiguranta economica a norvegienilor va avea, fara indoiala, urmari pentru comertul sezonului de iarna.

– Este evident ca va influenta comertul sezonului de iarna, dar nu este usor de estimat in ce masura, spune Hammerstad in dialog cu TV2.

Jarle Hammerstad are emotii inaintea sezonului comercial de iarna

Hammerstad spune ca multi din comert sunt nelinistiti datorita sezonului de iarna si crede ca exista un motiv intemeiat de ingrijoare pentru ca norvegienii vor fi mai atenti cu portofelul in acest an.

– Daca sezonul comercial de iarna nu reuseste anul acesta, atunci situatia va fi critica, pentru ca multe industrii au o foarte mare parte din cifra anuala de afaceri in aceste ultime doua luni ale anului, spune el.

– Au conumat tamponul de capital

Hammerstad mai adauga ca multe magazine si-au consumat deja tamponul de capital cu preturile ridicate ale energiei electrice de-a lungul unei perioade indelungate.

– Daca foarte multe magazine, restaurante si altele vor intra in faliment, vor fi multi cei care isi vor pierde locurile de munca. Si atunci situatia va fi si mai rea, spune el.

In 2021 comertul din sezonul de iarna a fost la un nivel record. Anul acesta, industria comertului se asteapta la o scadere.

Hammerstad crede ca cei mai multi nu vor renunta complet la deliciul Craciunului, dar ca incertitudinea economica se instaleaza.

– Craciunul vine oricum si nu putem exclude faptul ca multi din cei care au facut cat de cat economii in timpul toamnei, planuiesc si cumparaturile de Craciun. Trebuie sa te simti bine, totusi, si sa cumperi mai multe alimente si bautura de Craciun, spune el.

– Dar toate aceste nesigurante si sondaje arata ca consumatorii au o mai mica incredere in ceea ce se va intampla in continuare.

Crede ca va fi decisiv

Economistul pentru piata de consum, Magne Gundersen, de la Sparebank 1, crede ca comertul sezonului de iarna din acest an va fi mai scazut decat anul trecut, dar nu in mod dramatic.

– O sa avem, pur si simplu, mai putini bani de cheltuit pentru Craciun, fata de cum aveam anul trecut, spune Gundersen in dialog cu TV2.

In acelasi timp el evidentiaza faptul ca somajul este foarte scazut si ca gradul de ocupatie al populatiei este ridicat.

– Asta inseamna ca sunt mai multi in acest an cei care au venituri din salarii, venituri din care pot cheltui pentru cumparaturile de Craciun. In acelasi timp, multi au inca mijloace financiare economisite accesibile, atat din anii anteriori cat din din pandemie, cand norvegienii au pus multi bani deoparte, spune el.

Magne Gundersen, economist, subliniaza ca multi norvegieni au bani economisiti

Gundersen crede ca, pentru sezonul comercial de iarna din acest an, va fi decisiv gradul de nesiguranta economica al norvegienilor.

– Cand suntem nesiguri, obisnuim sa avem mai multa grija de bani si suntem foarte precauti cand cheltuim. Sondajele au aratat ca nesiguranta este mare si ca multi sunt pesimisti in ce priveste perspectivele de viitor, spune el.

Teama de pandemie care ne-a afectat in ultimii ani a fost inlocuita cu razboiul din Europa, inflatie si majorarea ratei de imprumutu.

– Va fi foarte interesant de vazut cum gandesc norvegienii si cum vor reactiona odata cu demararea sezonului comercial de iarna, spune Gundersen.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu