Știri

Insectele în alimente sunt sigure iar produsele care conțin astfel de ingrediente vor fi etichetate

Scris de Daniel Solheim

În prezent, pe piața norvegiană a alimentelor se găsesc foarte puține alimente care conțin insecte. Toate alimentele care conțin insecte trebuie să fie etichetate. Insectele care sunt folosite trebuie să fie omologate ca fiind sigure din punct de vedere al sănătății. Mai jos primești răspunsuri la întrebări pe care mulți le au în legătură cu alimentele care conțin insecte.

Imagine ilustrativă: toate alimentele care conțin insecte vor trebui să fie etichetate corespunzător
Cum pot să știu dacă un produs alimentar conține insecte?

Toate alimentele care conțin insecte trebuie să fie etichetate clar cu această informație. De exemplu, dacă cumperi un produs alimentar care conține larve uscate ale viermelui galben de făină, atunci pe lista de ingrediente trebuie să scrie ”larve uscate de Tenebrio molitor” (viermele galben de făină).

Produsele alimentare care conțin insecte sunt cuprinse în aceeași categorie de cerințe de etichetare precum alte alimente: cerințe de etichetare pentru alimente preambalate (Mattilsynet.no – Inspecția alimentelor).

Este sigur să consumi alimente care conțin insecte?

Insectele care urmează să fie utilizate pentru alimente trebuie să fie aprobate și evaluate ca fiind sigure pentru sănătate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Insectele din alimente trebuie să fie la fel de sigure ca toate celelalte produse alimentare.

Conțin insectele substanțe alergene?

Persoanele care sunt alergice la, de exemplu, acarienii de praf de casă sau crustacee, pot avea o reacție alergică încrucișată atunci când consumă insecte. Aceasta depinde de insecta în cauză.

Prin urmare, este necesară etichetarea alimentelor care conțin insecte cu faptul că pot provoca reacții alergice, astfel încât persoanele care au o astfel de alergie să poată evita alimentele. Această etichetă trebuie să apară lângă lista de ingrediente.

EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) a declarat că consumul de insecte poate induce o așa-numită sensibilizare primară la unele proteine ​​de la insecte, adică se dezvoltă un răspuns imun alergic la proteine. Acest lucru se bazează pe foarte puține studii publicate despre alergia legată de insecte în general și, prin urmare, este incert. 

Prin urmare, EFSA a recomandat să fie efectuate studii pentru a investiga mai detaliat dacă proteinele de insecte pot duce de fapt la sensibilizare primară. A fi sensibilizat nu este suficient pentru a avea o reacție alergică. Adesea, persoanele sensibilizate care reacţionează la un test de alergie nu vor avea în continuare simptome de alergie.

Deoarece baza de cunoștințe este foarte limitată, nu a fost introdusă nicio cerință separată de etichetare pentru sensibilizarea primară.

De ce sunt folosite insectele ca hrană?

Insectele sunt și au fost folosite în mod tradițional ca hrană în alte părți ale lumii. În Norvegia și UE, insectele nu au mai fost folosite ca produse alimentare și sunt așa-numitele „alimente noi”. 

Alimentele noi trebuie să fie evaluate și aprobate de risc înainte de a putea fi comercializate. Noile reglementări alimentare trebuie să asigure că utilizarea insectelor în alimente este sigură și că consumatorii primesc informații corecte în etichetarea și comercializarea produselor.

Bineînțeles, este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu și la latitudinea agenților comerciali de pe piață dacă doresc să vândă alimente cu insecte.

Insectele sunt o nouă sursă de proteine ​​și alți nutrienți, cum ar fi grăsimi, vitamine și minerale. 

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele ca hrană vor contribui la o producție alimentară mai durabilă și mai ecologică și la o mai bună securitate alimentară (aprovizionare cu alimente).


Care insecte sunt aprobate?

Începând cu data de 1. ianuarie 23023, în UE au fost aprobate șase produse provenite din insecte:

  • Larve uscate de Tenebrio molitor (vierme galben de făină)
  • Locusta migratoria (Lăcustă europeană) în formă congelată, uscată și pudră
  • Vierme galben de făină (larve de Tenebrio molitor ) în formă congelată, uscată și sub formă de pulbere
  • Acheta domesticus (greier de casă) în formă congelată, sub formă uscată și sub formă de pulbere
  • Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) (nu este încă inclusă în reglementările norvegiene)
  • Larve de Alphitobius diaperinus (gândacul mic de făină) în formă congelată, sub formă de pastă, sub formă uscată și sub formă de pulbere) (nu sunt incluse încă în reglementările norvegiene)

Alimente noi – aprobarea formelor congelate, uscate și pulverizate de Acheta domesticus (greierele de casă) – Guvernul Norvegiei

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/188 al Comisiei din 10 februarie 2022 privind autorizarea introducerii pe piață a formelor congelate, uscate și sub formă de pudră de greieri domestici (Acheta domesticus) ca aliment nou, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/ al Parlamentului European și al Consiliului 2283 și privind modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/188 al Comisiei din 10 februarie 2022 de autorizare a introducerii pe piață a formelor congelate, uscate și sub formă de pulbere de Acheta domesticus ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului, și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei

Nota SEE | 07.03.2022

Surse:

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu