Știri Trai

Interdictia servirii cu alcool este abrogata…

Scris de Daniel Solheim

Un semn ca exista speranta.

Au trecut cateva ore. Dar pe urma terasele de la Bryggen (cheiul) din Bergen au fost pline.

– Asta este un semn ca exista speranta pana la sfarsit, ca pandemia se termina. Astfel de momente luminoase sunt importante, spune Emilie Storvik (20 de ani).

Vineri a fost abrogata interdictia nationala de servire a alcoolului. In Bergen oamenii au stiut sa foloseasca ocazia de a-si comanda o bere afara la soare, in vremea minunata.

Impreuna cu Kamilla Tollefsen (20), Emilie Storvik a venit de la Porsgrunn la Bergen ca sa-si viziteze prietenele Julie Strand Carlsen (21) si Sandra Husby, care sunt studente in capitala regiunii Vestland.

Vineri dupa-amiaza, prietenele au savurat soarele si o bautura buna la Bryggen.

– Ne-am bucurat mult la asta. A trecut foarte mult timp de cand am putut sta afara sa bem ceva. Ultima data a fost in august, anul trecut, spune Julie.

Mesele la terase se ocupa rapid dupa ce au fost deschise robinetele de bere.

– E foarte frumos sa vezi atatia oameni afara. Un asemenea moment parea atat de departe, atata timp, spune Sandra.

La cateva mese distanta de prietenele din Porsgrun, VG intalneste trei tineri din Bergen.

– Nici nu-mi mai aduc aminte de cand n-am mai baut o bere la terasa. Este extraordinar sa stai aici in soare, in minunatul Bergen. Ce ai putea sa-ti doresti mai mult, spune Marcus B. Abrahamsen (25).

El a venit direct la terasa de la Bryggen dupa ce fusese cu cortul in Byfjellene impreuna cu prietenul sau, Andre Kingswik (24) in noaptea spre vineri.

– Mi-era teama sa nu mai gasim locuri, dar acum suntem aici si ne simtim bine, spune el.

Marlene Bjorøy (20) spune ca i-a fost dor sa iasa in oras in perioadele cat Bergen a fost inchis.

– Absolut. A fost nasol sa nu putem iesi in oras la distractie. Eu consider ca ar fi fost mai bine daca viata de noapte ar fi ramas deschis, in loc ca multi sa se adune la petreceri in privat. E minunat ca se deschide. Acum simt ca se face un pic de vara.

Morten Hansen e manager la Sjøboden. Vineri la ora 14.00 a deschis servirea pentru cele 70 de mese, cu locuri pentru 280 de oaspeti.

– Am fost inchisi din octombrie anul trecut, asa ca asta este o zi mare pentru noi. Eu cred ca vor iesi multi oameni in oras weekendul asta, spune el.

Hansen spera ca cifrele de infectie sa ramana scazute in timpul care vine.

– Acum sper ca toti sa faca un efort ca sa tina rata de incidenta jos. Mie mi-e teama ca, altfel, industria horeca va avea de suferit inca odata in cazul in care vor veni noi restrictii. Eu sper sa nu trebuiasca sa mai induram greul inca odata.

Guvenul a hotarat ca incontinuare sa existe obligativitatea de a servi hrana odata cu alcoolul. La Sjøboden, si an alte locatii de servire, clientii trebuie sa cumpere un hot-dog pentru a putea cumpara alcool.

– Regulile sunt in asa fel incat poti cumpara un cremvurst si apoi poti sa bei cat vrei. Este o conditie tampita care afecteaza industria vietii de noate, spune Hansen.

Seara de country la Rorbua

Rorbua in Tromsø este pregatita sa primeasca oaspeti vineri seara. Barul sarbatoreste anul viitor jubileul de 50 de ani si are multi clienti fideli, ne spune managera Anne-Lise Hansen.

– Toata ziua de ieri si miercuri am stat la telefon si am primit rezervari de la oameni infometati sa iasa in oras si sa bea o bere. Este o bucurie enorma sa pot primi oaspeti din nou, spune ea.

Hansen ne spune ca Rorbua a avut muzica live cinci zile pe saptamana in timpul pandemiei, cu exceptia perioadelor cand a trebuit sa inchida de tot – in totatl vreo 10 saptamani de la inceputul pandemiei anul trecut in martie.

– In seara asta vom avea muzica live country si pop, ne spune Hansen.

Relaxarea masurilor nationale contine posibilitatea de a organiza manifestari cu pana la 100 de participanti.

– Cand functionam normal avem o capacitate de pana la 300 de persoane aici inlauntru, pe langa asta mai avem si terasa. In seara asta vom avea doar o treime din numarul normal de persoane, dar, ceea ce este frumos este ca oamenii pot ramane mai mult, odata ce au facut rost de o masa, e mai bine decat sa mearga din local in local, spune ea.

… dar nu este deschis peste tot.

In Oslo si in mai multe municipalitati din Viken si Regiunea Vestfold si Telemark sunt in continuare in vigoare restrictii severe, iar printre restrictii se numara si servirea cu alcool si localuri inchise.

sursa: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/KygLR4/skjenkeforbudet-opphevet-et-tegn-paa-at-det-er-haap?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row2_pos1

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu