Știri

Inundații: Nivelul apelor este în continuare ridicat / Populația este rugată să mențină distanța

Scris de Daniel Solheim

Sâmbătă dimineața, grupul de criză din municipalitatea Voss (Vestlandet) care a fost afectată de inundații, se va reîntâlni pentru evaluarea situației.

Conform site-ului Varsom, pentru părți din zonele de mijloc și centrale din Vestlandeg este emis codul roșu de alertă. În cursul după-amiezii zilei de sâmbătă acesta este așteptat să scadă.

Avertizorul Varsom.no cu codurile de inundații și alunecări de teren

– Cea mai mare presiune a fost vineri dup-amiază și seara. De-a lungul nopții rapoartele care au ajuns la noi au fost în scădere, spune managerul de operațiuni de la districtul de poliție din Vest, Jørgen Ommedal.

Municipalitatea Voss a fost cea mai afectată de inundații.

Voss: Inundațiile au provocat pagube clădirilor din Voss, dar amploarea acestora este înca incertă.

– Există speranțe că vârful inundațiilor a fost atins, dar nivelul apelor este în continuare ridicat, de aceea, populația ar trebui să mențină distanța, spune Ommedal.

Ședință în grupul de criză

La orele 09.00 sâmbătă dimineața, va avea loc ședința grupului de criză din Voss, la care va participa și poliția.

– Rezultatul acestei ședințe va arăta dacă vom menține resursele în acțiune și pe mai departe sau nu. Poliția nu are resurse active legate de inundații. Apărarea Civilă Norvegiană și resursele municipale sunt cele care gestionează misiunea și munca de asigurare a valorilor.

Cantitățile mari de apă au provocat pagube clădirilor, dar amploarea pagubelor înca neclară.

– Cantități mari de apă au pătruns în case, subsoluri și fundații. Știu că terenul de sport de la Voss și Centrul Cultural au fost amenințate, dar pagubele sunt încă incerte, spune Ommedal.

Furtuna: Nivelul apelor nu mai crește la Voss
Cantități enorme de precipitații

– A plouat foarte mult. Toate ingredientele pentru un nivel ridicat al apei au fost prezente joi, spune Susana Reuder, meteorolgul de gardă de la Institutul Meteorologic.

Potrivit ei, unele locuri au avut între 150 și 200 milimetri de precipitații în ultimele 48 de ore, îîn special în regiunile mijlocii și interioare ale zonei Vestland.

– Precipitațiile s-au calmat aseară și vor rămâne calme și mai departe. Nivelul apei este încă ridicat, așa cum este în Voss, dar s-a stabilizat, spune Reuder.

Inundații: Caravanele au fost îndepărtate datorită creșterii nivelului apei din lacul Vangsvatnet, care inundă campingul din Voss.
Mai multe drumuri închise

Potrivit Centralei de Trafic Rutier pentru zona Vest (Vegtrafikksentralen Vest), aproximativ 12-13 drumuri și șosele din zona Vestlandet sunt complet sau parțial închise sâmbătă dimineața din cauza inundațiilor.

Inundații: nivel ridicat al apelor și lucrări de degajare a albiei în Ărdal ieri

– Nivelul apei scade și ne așteptăm ca situația să se îmbunătățească în câteva ore. În mai multe locuri așteptăm ca apa să se diminueze, ca să putem elibera șoseaua și evaluăm continuu care drumuri și șosele pot fi redeschise, spune operatorul de trafic, Kjetil Larsen.

Tronsolnu Myrdal-Flåm este, de asemenea închis circulației trenurilor. Toate plecările pe acest tronson vor fi anulate, raporteaza compania Vy.

Larsen îi încurajează pe toți cei care vor călători în zonele cele mai expuse, să fie atenți.

– Aș încuraja pe toți cei care pot, să evite călătoriile în zonă până când nivelul apei scade iar drumurile vor fi deschise și curățate. Pământul este saturat cu apă, deci există riscul alunecărilor de teren și alte astfel de provocări.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu