Știri Trai

Luni va fi un nou record pentru anul acesta la pretul curentului electric

Scris de Daniel Solheim

Pretul energiei electrice in Sudul Norvegiei va atinge un nou varf in cursul zilei de maine, iar la cel mai ridicat pret, va depasi 4 coroane la kilowatt/ora. – Inca nu am vazut ultimele recorduri pentru acest an, spune un analist din domeniul energetic.

– Va fi scump sa gatesti masa de pranz maine, spune Tor Reier Lilleholt, analist la Volue Insight, in dialog cu E 24.

Dupa ce pretul a scazut de la niste niveluri foarte mari la mijlocul lui octombrie, preturile energiei electrice in Sudul Norvegiei vor face din nou un salt la inceputul saptamanii care vine.

Pentru ziua de luni, pretul in Sudul Norvegiei este la 1,23 coroane la kilowatt/ora, conform bursei Nord Pool, o crestere de peste 50 de øre fata de nivelul pretului de duminica.

Cel mai scump moment al zilei va fi intre orele 17.00 si 18.0 cand nivelul pretului va fi la 2,8 coroane la kilowatt/ora. Acesta este, deocamdata cel mai inalt nivel la ora de pana acum in 2021.

– Preturile cresc din nou pentru ca temperaturile au scazut in cursul week-end-ului. Varful este in jurul orei 17.00 pentru ca oamenii vin de la munca, pornesc lumina si fac de mancare. Este un varf foarte normal in aceasta perioada a anului, spune Lilleholt.

Atat cost curentul:

  • azi
  • maine:

Atat a costat curentul pana acum:

Conform analistului, nivelul total de pret cu tva inclus, taxa de stalp si adaosul pentru furnizori va fi peste 4 coroane la kilowatt/ora la cel mai inalt nivel.

Clientii Tibber vor primi un pret de 3,49 de coroane la kilowatt/ora intre ora 17.00 si 18.00 maine, conform aplicatiei companiei. In plus mai vine taxa de stalp si diferite taxe.

– Iar acum suntem inca doar la mijlocul lui noiembrie. Sunt destul de sigur ca inca nu am vazut toate recordurile din acest an, spune Lilleholt.

Atat costa sa faci dus in Oslo in acest moment
Preturile de azi pentru un dus
Preturile de maine pentru un dus
Vreme mai rece

Mai multi experti au explicat preturile ridicate ale energiei electrice din Norvegia printr-o combinatie a vremii uscate si a preturilor ridicate din Europa.

Motivul preturilor ridicate din Europa sunt datorate faptului ca cheltuielile de productie a carbunelui si gazelor sunt mari, cu preturi record la carbuni si gase, si preturi ale CO2 care au crescut la niveluri record de peste 60 de euro la tona.

Faptul ca preturile cresc in Norvegia saptamana viitoare, se datoreaza doar unor oscilatii normale ca urmare a resurselor reduse in zilele cele mai reci, coform lui Lillefot.

– Cand deja te folosesti de intreaga capacitate disponibila, atunci diferentele sunt mari cand temperaturile incep sa scada, asa cum s-a intamplat in cursul week-end-ului, spune analistul.

Crede ca trendul se va schimba deja de marti

– Astfel de modificari se resimt prima data in preturile de dupa week-end, cand societatea isi reincepe activitate iar consumul de energie electrica creste. Luni vor avea si o scadere a temperaturii si a vantului, dar cred ca preturile vor scadea din nou deja de marti incolo. Este anuntata o vreme mai calda si mai mult vant, spune Lilleholt.

Tor Reier Lilleholt, analist

In ciuda nivelului record de luni, pretul mediu pentru toata ziua (1,23 de coroane la kilowatt/ora) este cu mult sup pretrul record de 1,46 coroane la kilowatt/ora care a fost inregistrat in 19. octombrie anul acesta.

In acelasi timp se mentine diferenta enorma de pret intre diferitele regiuni ale tarii, ca urmare a unei mai bune reincarcari a rezervoarelor de apa din nord si a capacitatii limitate a retelei in sud.

Pentru Midt-Norge si Nord-Norge, pretul de luni va fi la 21,3 øre la kilowatt/ora fara taxa de stalp, adaosuri si alte taxe.

clientii Tibber vor trebui sa plateasca 3,49 coroane la kilowatt/ora, maine, intre ora 17.00 si 18.00 .

Sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu