Știri

Lupta din apele involburate ale mortii

Scris de Daniel Solheim
Duminica seara, un martor ocular se uita peste albia ingusta de la Langvotnevatnet si la barca cu vasle care urmeaza sa treaca dincolo.
Dintr-o data, barca incepe sa fie dusa de curent catre baraj
Barca si cele trei persoane dispar in curentul rapid din intunericul serii de toamna.
In zilele care urmeaza va fi gasita o pereche de vasle, o barca zdrobita si mai multe haine sub o cascada, putin mai jos. Acestea sunt singurele urme in cautarile efectuate pe urma celor trei persoane care se aflau in barca
Sotii Nils Johan Bårdsen (72 de ani) si Ruth Wathne (68).
Kjell Arne Pedersen (64).

Duminica seara, in jurul orei 21.00, Nils Johan Bårdsen (72), Ruth Wathne (68) si Kjell Arne Pedersen (64) urmau sa traverseze raul de munte Langvotnevatnet dinspre o cabana spre o parcare.

Nu au mai ajuns niciodata pe partea cealalta a raului.

In urmatoarele trei zile, peste sapte kilometri de rau cu cascade asurzitoare si curenti rapizi periculosi in jos catre Movatnet inspre centrul zonei Norheimsund, au fost verificati intr-o actiune de cautare intensa si plina de riscuri. Cei trei localnici din Askøy, impreuna cu cainele Leo, care ii insotea, sunt presupusi morti sin inca nu au fost gasiti.

Acest prag de beton, care a fost construit pentru Hidrocentrala Tokagjelet, a fost finalizat anul trecut. In punctul mai ingust, mai in amonte, au incercat cei trei sa traverseze raul.
Putin mai jos de pragul de beton se aud apele involburate din cascada peste Tokagjelet.
Cascada are o cadere libera de aproximativ 15 metri, dar raul serpuieste inca de-a lungul unei diferente de altitudine de peste 300 de metri mai departe in defielul abrupt.

Plouase puternic in Kvamskogen mai multe zile la rand iar nivelul apei in Langvotnevatnet si in raul Tokagjelet era foarte inalt.

Drumul ingust care serpuieste in jos pe langa coastele abrupte spre Norheimsund, pe langa rau, pana in locul in care cascada peste Tokagjelet se varsa in prapastia Steinsdalsfossen si pana la Movatnet in Norheimsund.

Politia, pompierii, echipajele de salvare si voluntarii au efectuat cautari in zona timp de trei zile cu elicoptere, ambarcatiuni, drone, scutere de apa, camere subacvatice si o macara folosita pentru a cobora echipaje de salvare pana jos la rau.

Chiar daca cautarile au fost efectuate pana jos la Norheimsund, cautarile s-au concentrat, in primul rand la cele cateva sute de metri de sub cascada.

Eforturile de salvare au fost foarte dificile.

Ove Haugen de la Elveredningsgruppa s-a echipat cu casca si cu corzi. El urmeaza sa fie coborat in torentii periculosi.
„Nu este o alternativa de a nu te lovi de pietre. Nu intram intr-un rau in care fortele in actiune sunt atat de mari.”

Chiar daca a folosit si bara lunga in apele in care barca, perechea de vasle si hainele au fost gasite, Ove Haugen si ceilalti din echipajele de salvare nu au gasit nimic marti dupa-amiaza.

Poiitia si-a exprimat ingrijorarea pentru faptul ca cele trei persoane disparute sa fi fost duse de curenti pana jos la Movatnet si, in cel mai rau caz afara in fiordul Hardanger.

Echipajele de salvare au stat de veche la toate podurile de peste rau in acelasi timp in care au fost amplasate plase spre iesirea raului.

Unul din cei care nu a putut sa stea linistit miercuri, este Tore Hoff. Afara, in stufarisul inalt de la Movatnet, barbatul de 43 de ani, care tocmai are liber de la locul de munca in Marea Nordului, face cautari pe cont propriu.

„Ar fi bine pentru apartinatori sa aiba un mormant la care sa poata merge. Nu e mult ceea ce pot face eu, dar daca pot ajuta cat de cat, si asta ajuta. Incerc sa fac asta cat de bine pot, sa nu imi scape ceva.”

Tore Hoff isi imagineaza fortele naturii care erau dezlantuite mai sus la Tokagjelet, cand barca cu cei trei a disparut.

– Este o distanta de 20 de metri peste apa si o funie de care te tii cand traversezi, dar curentii au fost puternici in rau din cauza vremii din acea zi. Nu e departe de gura raului, spune el in dialog cu Dagbladet.

Acum el umbla prin apa care nu este adanca de la Movatnet cu speranta sa gaseasca ceva care sa ofere raspunsuri.

– Este multa iarba aici, de aceea se poate intampla sa se agate ceva, spune el, avand si experinta de la detasamentul pompierilor locali.

Cautarile in urma lui Kjell Arne Pedersen, Nils Johan Bårdsen si Ruth Wathne nu este afectata doar de natura salbatica si de conditiile deosebit de grele. Deoarece acestia au disparut imediat dupa ora 21.00 duminica seara, conditiile meteo au fost dificile. Asta a ingreuiat actiunile de cautare.

Printre altele, cautarile cu ajutorul elicopterului au fost aproape imposibile. Luni, elicopterele au avut la dispozitie doar 30 de minute.

Ceata deasa, tavan de nori la joasa altitudine si coaste abrute ale muntilor au dus la conditii dificile de zbor pentru comandantul de zbor Leif Morten Hamre, la bordul unui elicopter SAR-Queen, elicopterul de salvare al escadrilei 330 din cadrul armatei.
Putinele minute intre ora 14.30 si 15.00, luni, au fost decisive pentru a putea efectua cautari din are in zona dificila de la Tokagjelet.
„Am fost ingrijoarati ca ceasa se va indesa din noi si ca vom ramane „blocati” in zona fara sa mai putem iesi” spune comandantul Hamre.

Comandantul Leif Morten Hamre a fost una din cele sase persoane la bordul elicopterului care a fost trimis la Hardanger pentru a face cautari luni dupa-amiaza, in urma disparitiei celor trei persoane la Kvam.

Ceata deasa a dat echipajului o deschidere de doar 30 de minute.

– Nu erau conditii propice de zbor

Imediat inainte de miezul noptii, duminca seara, Hamre a primit o solicitare de a participa la actiunile de salvare.

– Vremea era foarte proasta si nu era propice pentru zbor, a spus comandatul elicopterului.

SAVNET: Blandingshunden Leo var også om bord i båten som forsvant i elva. Foto: Politiet
disparut: Cainele Leo era si el in barca disparuta in rau.

Tavanul de nori era la mica altitudine in vale fapt care a dus la limitari ale zonei de cautare.

– Vremea s-a mai deschis si cred ca am avut vreo 30 de minute cu vreme frumoasa, in care am survola Tokagjelet si zona unde se afla cascada, spune Hamre.

Jumatatea aceea de ora in care s-a deschis stratul de nori s-a dovedit, din fericire, suficienta pentru ca echipajul sa poata efectua o actiune buna de cautare.

– Risc ridicat

Conform comandantului, in scurta perioada de timp au putut face cercetari amanuntite pe rau si in zone inaccesibile pentru echipajele terestre. Asta datorita versantilor abrupti si ale pasajelor inguste.

– Este foarte solicitant sa efectuezi astfel de cautari iar debitul apei era mai puternic decat imi inchipuisem. Cand raul este atat de puternic cum a fost ieri, vizibilitatea se reduce atat de mult incat nu mai putem vedea nimic sub suprafata apei, spune Hamre.

El descrie cascada ca fiind mare si puternica, cu cantitati enorme de apa care formeaza un „rau salbatic” prin Tokagjelet.

Cat de jos a putut sa zboare, a fost o evaluare continua, avand in vedere siguranta aparatului de zbor si posibilitatea de a face o cautare buna.

– Sa zbori jos in Tokagjelet cu un elicopter este o actiune de risc inalt. De aceea am ales sa efectuam cautarea la o intaltime relativ joasa, pentru a limita riscul. Dar cu toate acestea, la nu prea mare inaltime, pentru a putea face o cautare buna, spune Hamre.

„Masele de piatra sunt atat de mobile si de nesigure incat nu dorim sa coboram acolo si sa avem contact cu muntele. Calitatea versantului este foarte slaba. Materialul pietros e ca hartia, se desface usor” Tor Olav Kalberg
„Nu iti doresti sa pui piciorul acolo, pentru ca terenul poate aluneca, si nici nu iti dorest sa fii acolo cand coboara altii, sau cand coarda se misca si disloca parti din versant – atat pietre mai mici cat si unele mai mari”.
Teoria principala a politiei este ca cei trei disparuti inca se afla in Tokagjelet, in apropierea cascadei. Miercuri au cautat atat in rau cat si in Movatnet si la varsarea in Hardangerfjorden.

Miercuri seara, actiunile de cautare au continuat in zona cascadei. Jurnalistii Dagbladet au fost martori la faptul ca au fost gasite obiecte cand echipajele de salvare s-au coborat pe versant spre apele brutale ale raului.

Acolo au gasit o pereche de pantaloni si o geaca care poate fi legata de persoanele disparute.

– Am observat cateva lucruri pe care le punem in legatura cu persoanele disparute. Pompierii coboara acum in rapel pentru a face investigatii. Lucrurile au fost gasite ieri, cu ajutorul dronei. Am verificat imaginile din drona si am vazut lucruri care ne fac sa vrem sa coboram acolo, a spus seful de operatiuni al polieiti, Svien Valland Laupsa, in dialog cu Dagbladet miercuri dupa amiaza.

Lucrurile erau jos in rau, in partea de sus la Tokagjelet, in apropierea barcii.

Pentru ca prognoza meteo pentru zilele urmatoare este proasta, politia a depus un efort suplimentar miercuri.

– Faptul ca vremea se va inrautati maine face ca actiunile de cautare sa fie mai dificile, spune seful de operatiuni.

Echipajele de cautare au gasit miercuri un pantalon si o geaca in apropierea barcii.
Acum politia si echipajele de cautare spera ca vor putea sa dea un raspuns familiilor, despre locatia unde s-ar afla persoanele disparute.
„Pentru mama, tata si Leo. Odihniti-va in pace, ati fost fantastici si cei mai buni parinti si cel mai bun caine, pe care si-i poate dori cineva. Imi va fi dor de voi” Tomas Wathne Bårdsen, fiu.

sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu