Media Știri

Marea majoritate în Parlament este pentru certificatul Corona. Vara asta va fi mai ușor să călătorești.

Certificatul corona ar putea fi gata in cateva saptamani.

– Nu este vorba de a limita pe cineva, ci de a da unele usurar acolo unde este posibil, spune purtatorul de cuvant, Mari Hom Lønseth (Partidul de Dreapta).

Discuția dacă certificatul corona este o nedreptate sau discriminare publică s-a încheiat.

Guvernul propune o modificare a legii care va oferi norvegienilor diverse măsuri de control al infecției. Măsurile se bazează pe un certificat cu informații sigure privind starea vaccinării, boala coronariană revizuită și rezultatele testelor.

„Acest lucru ar putea contribui la accelerarea redeschiderii pentru întreaga națiune și la stoparea infecțiilor la nivel local”, declară Mari Holm Lønseth (Partidul de Dreapta).

Comisia permanentă pentru sănătate va vota certificatul miercuri, 2 iunie. Pe lângă partidele de guvernământ, Partidul Muncii, Partidul Socialist de Stânga și Partidul Progresului sprijină propunerea.

Acesta va fi introdus în același timp cu finalizarea certificatului verde digital al UE, programat pentru sfârșitul lunii iunie.

„Vedem beneficiile în primul rând pentru legitimarea în siguranță a statutului de vaccin pentru călătoriile între țări. Suntem un pic mai nesiguri cu privire la utilitatea redeschiderii interne. Dar vedem acest lucru ca pe unul dintre mai multe instrumente pentru redeschiderea sigură și echitabilă”, spune purtătorul de cuvânt al Muncii în domeniul sănătății, Ingvild Kjerkol.

Sps Kjersti Toppe spune că partidul nu a ajuns la o concluzie.

-Dacă susținem propunerea, aceasta va trebui să încadreze mult mai bine in ce scop va fi folosit. Și pentru ce nu poate fi folosit. Acum nu există nimic în legătură cu aceasta, ci doar o bază legală largă pentru guvern, spune ea.


Aceste informatii vor fi inregistrate pe certificatul corona

Certificatul corona este un sistem de documentare sigură și verificată a stării de vaccinare, a bolii corona revizuite (COVID-19) și a rezultatelor testelor, care se bazează pe cadrul UE pentru „certificate verzi digitale”.

Certificatul poate fi vizualizat digital sau descărcat pe un telefon mobil pentru a fi utilizat fără conexiune la internet sau imprimat pe hârtie.

Certificatul constă în informații de identitate și trei părți medicale. Informațiile de identitate includ numai numele și data nașterii.

Părțile medicale constau dintr-o secțiune care prezintă starea vaccinării, o parte care prezintă boala coronariană și unele care prezintă rezultate negative ale testelor.


Marea majoritate pentru un certificat corona. Dar nu este clar ce drepturi va oferi can la călătoriile în străinătate. Foto: Halvard Alvik
Poate rezulta in tratament diferit

Guvernul consideră că există o așteptare în populație că va exista o relaxare a măsurilor de carantină și de control al infecțiilor pe măsură ce mai multe persoane sunt vaccinate. De asemenea, se subliniază faptul că sectorul de afaceri trebuie să pună roțile in funcțiune cât mai repede posibil.

În același timp, Guvernul recunoaște că „măsurile diferențiate de control al infecțiilor care necesită utilizarea certificatelor corona pot implica discriminare între persoane”.

Acest lucru poate interveni în drepturile omului, ar fi dreptul la viață privată, libertatea de circulație și protecția impotriva discriminării.

Cu toate acestea, Guvernul consideră că un certificat este inteligent:

„Certificatul corona se utilizează pentru a oferi beneficii, nu pentru a stabili restricții.

Ministerul consideră că este rezonabil ca persoanele vaccinate să primească o anumită scutire. Același lucru este valabil și pentru persoanele care au fost infectate.

„Vaccinurile sunt administrate celor cu cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă și deces, iar diferențele în ceea ce privește ratele de vaccinare sunt astfel făcute cu scopul de a reduce acest risc cat mai mult posibil. Pe termen lung, creșterea acoperirii vaccinale va oferi, de asemenea, o ușurare sporită pentru persoanele nevaccinate, deoarece presiunea infecției va fi redusă, se afirma în raport.

Neclar ce drepturi acordă

Purtătorul de cuvânt al Partidului Progresului în domeniul sănătății, Morten Stordalen, declară că certificatul oferă oportunități, nu restricții, pentru oameni.

„Chiar și pentru cei care nu sunt vaccinați, nu pot sau nu doresc să facă un vaccin, va fi un mare avantaj. Este vorba despre includere astfel încât oamenii să se simtă mai încrezători că nu se infectează”, spune el.

Dar rămâne neclar ce drepturi va acorda certificatul în ceea ce privește carantina și călătoriile. „În schimb, se propune ca Ministerul să fie autorizat să emită reglementări privind utilizarea certificatului corona”, se afirmă în document.

Holm Lønseth confirmă că cea mai imediată este o schimbare a restricțiilor privind numărul de persoane care se pot întâlni.

În plus, scopul certificatului va fi reducerea sau exceptarea călătorilor de la carantină și alte restricții de călătorie în UE.

„Și apoi poate ajuta la evitarea hotelurilor de carantină pentru persoanele vaccinate complet în călătoriile de întoarcere”, spune ea.

Va functiona timp de șase luni

Nu se va vorbi despre o utilizare permanentă sau pe termen lung a certificatelor corona în Norvegia. Ministerul propune ca reglementările norvegiene să se aplice timp de 6 luni.

Acestia sunt îngrijorați de faptul că certificatul trebuie să funcționeze atât în interiorul, cât și în afara frontierelor noastre. Atât timp cât normele UE există, cetățenii norvegieni vor beneficia de un certificat atunci când călătoresc în alte țări SEE, prevede proiectul de lege.

Partidul Socialist de Stânga propune ca reglementările să fie incluse în Corona în locul Legii privind controlul infecțiilor ca o „supapă democratică de siguranță”.

„În Legea Corona, avem un aranjament în care o treime dintre reprezentanți pot opri un regulament. Este important să păstrăm puterea în Adunarea Națională (Storting)”, a declarat purtătorul de cuvânt al SV pentru politica de sănătate, Nicholas Wilkinson.Sursa

Autor: Thomas Spence

Sursa: Aftenposten

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/41MvlR/stort-flertall-i-stortinget-for-koronasertifikat-vil-gjoere-det-letter

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lasă un comentariu