Știri

Mihail Gorbaciov a murit la varsta de 91 de ani

Scris de Daniel Solheim

Fostul presedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la varsta de 91 de ani.

Conform mediului de presa Ria Novosti, el a murit in urma unei boli mai indelungate.

Gorbaciov a fost ultimul sef de stat al Uniunii Sovietice, in perioada 1985 – 1991.

El a fost si secretar general al partidului comunist sovietic din 1985 pana in 1991.

Premiul Nobel pentru Pace i-a fost atribuit in anul 1990 presedintelui Mihail Gorbaciov, dar acesta a fost impiedicat sa il primeasca. In fotografie, la iesirea din cladirea primariei din Oslo, dupa ce Gorbaciov si-a tinut cuvantarea pentru premiul Nobel la data de 5 iunie.

Gorbaciov a fost ultimul sef de stat sovietic. El a introdus reformele glasnost si perestroica – care au contribuit la dizolvarea Uniunii Sovietice si incetarea razboiului rece.

In 1990 lui i-a fost decernat premiul Nobel pentru activitatea sa.

Fostul sef de stat s-a nascut in Stavropol, in Caucazul de Nord, la data de 2. martie 1931. El a lucrat intr-o cooperativa colective timp de patru ani inainte de a se muta la Moscova pentru a studia dreptul, conform Lexiconului norvegian.

El a ramas vaduv in 1999, cand sotia lui, Raisa Gorbaciova a murit la varsta de 67 de ani. Ei au avut o fiica, Irina Mihailovna Virganskaya, care acum are varsta de 65 de ani.

Mihail Gorbaciov si Fidel Castro in Havana in anul 1989.
Mihail Gorbaciov si Vladimir Putin in Schleswig in anul 2004.
Fostul prim-ministru al Norvegiei, Gro Harlem Bruntland si Mihail Gorbaciov.
Boris Ieltin si Mihail Gorbaciov in timpul congresului din Moscova, in anul 1990.
Mihail Gorbaciov la premiera filmului documentar „Meeting Gorbaciov” in Moscova, in anul 2018
Gorbaciov in Moscova, 1991
Mihail Gorbaciov a fost in Islanda la sumitul dintre Statele Unite si Uniunea Sovietica in anul 1986. In stanga lui, sotia Raisa iar in dreapta ministrul de externe Edvard Shevarnadze.

Gorbaciov a fost una din cele mai importante persoane intr-o serie de evenimente de la sfarsitul anului 1989 si din 1990, care au format imaginea politica in Europa si care au marcat inceputul sfarsitului razboiului rece, scrie Britannica.

In ce priveste stilul de lider, Gorbaciov s-a deosebit de predecesorii sai. El a efectuat mai multe schimbari in aparatul de stat si in conducerea politica. Procesul sau de liberalizare politica si economica iese in evidenta in istoria sovietica. Acesti trei termeni cheie au avut o pozitie centrala in politica sa de reforme:

  • Perestroica – o restructurare economica cu o pondere mai mare asupra mecanismelor de piata
  • Glasnost – o libertate de exprimare mai mare
  • „Demokratizatsija” – o democratizare politica.

Dorinta de a reforma si, in acelasi timp, de a pastra regimul comunist al Uniunii Sovietice s-a dovedit a vi imposibil.

Reformele s-au lovit de rezistenta. Conflicte etnice si cereri de dezmembrare au aparut ca urmare a unei linii noi, mai deschise.

Presedintele Mihail Gorbaciov si presedintele SUA, Ronald Reagan, s-au intalnit si si-au dat mana in timpul summitului de la Geneva in noiembrie 1985.

Dupa o lovitura de stat esuata in anul 1991, in care oponentii reformei au incercat sa il dea jos pe Gorbaciov, dezmembrarea Uniunii Sovietice s-a accelerat.

Gorbaciov a pierdut multa din puterea sa catre republicile din uniune si fata de conducerea republicii ruse, aleasa de catre popor si condusa de Boris Ieltin.

Gorbaciov si-a dat demisia din functia de secretar general al partidului comunist la scurta vreme dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, prin incheiera acordului de la Minsk intre Rusia, Ucraina si Bielorusia, in data de 8. decembrie 1991. Gorbaciov si-a dat demisia din functia de presedinte la data de 25. decembrie 1991.

In ce priveste politica externa, Gorbaciov a dorit reducerea armamentului si a avut mai multe initiative in legatura cu acest aspect. Relatia cu SUA si tarile vestice s-a imbunatatit in timpul presedintiei sale.

Schimbari in abordarea fata de Europa de Est au constituit un factor care a influentat schimbarile de sisteme politice in perioada 1989-1990.

In 1990, Mihail Gorbaciov a consimtit la reunificarea Germaniei de Est cu Germania de Vest si astfel, a contribuit la caderea zidului.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu