Știri

Mulți cred că primesc o amendă, dar este doar nouă reglementare a poliției privind emiterea chitanțelor.

Scris de Daniel Solheim

Ia timp, dar creează încredere, crede poliția despre noua reglementare a chitanțelor.

Chitanță? Poliția din Oslo folsește acum aceeași formulare pe care au folosit-o angajații de la casele de plată din magazine ani la rând.

– ”Here you go, a receipt for you. It’s not a ticket, only a receipt!” (Uite, aici aveți chitanța. Nu este o amendă, doar o chitanță!”

Agenta de poliție Julie încearcă să dea o bucată de hârtie la doi bărbați din centrul orașului Oslo. Este seara iar cei doi au fost văzuți urinând pe un perete dintr-o stradă lăturalnică aproape de Karl Johan.

Pentru așa ceva poți fi amendat, în mod normal, dar Julie și colegul ei aleg să le impună celor doi părăsirea zonei.

După o convorbire care cere multă răbdare și Google translate, cei doi bărbați își văd de drum. Iar în buzunar au acum o chitanță – nu o amendă.

Poliția i-a văzut pe cei doi urinând pe un perete în apropiere de Karl Johan în Oslo. Ei au fost opriți de polițiști.
Poliția trebuie acum să identifice toate persoanele pe care le controlează. Asta poate dura timp – în special când persoana nu vorbește prea bine engleza sau norvegiana și e și puțin ”afumată”.
Chiar dacă cei doi nu au fost amendați, ei cred acest lucru în momentul în care Julie le întinde chitanța. Ei au primit o interdicție pentru zona respectivă până a doua zi.

– Am avut mici probleme să ne facem înțeleși. Sunt nesigur dacă asta se datorează problemelor de limbă sau stării de ebrietate, zâmbește partenerul de patrulă al Juliei, Halvor Grønli.

Unul din patru refuză

Bărbații cu nevoi fiziologice au fost doi dintr-un total de 31 de persoane care au primit o chitanță de la poliție în acea seară de joi.

De la începutul lunii decembrie, poliția din Oslo a testat o așa numită reglementare a chitanțelor. Timp de o lună și jumătate, stația de poliție din centrul orașului a participat la această perioadă de testare.

În această zonă a capitalei este testată reglementarea

Persoanele controlate de poliție primesc o chitanță cu informații despre cine a fost oprit, de ce și de către cine.

Primele date arată că:

  • 791 de persoane au fost controlate în această perioadă. Dintre acestea, 188 au ales să nu primească chitanța. Asta înseamnă că una din patru persoane refuză chitanța
  • Cei mai mulți din această perioadă, 500 de persoane, au fost opriți pentru că poliția a folosit reglementările legale privind liniștea și ordinea publică

Noua reglementare a chitanțelor

În perioada 5 decembrie 2022 – 3 septembrie 2023, reglementarea chitanțelor va fi testată într-o zonă definită din centrul Oslo.

Primești o chitanță doar dacă poliția te oprește din cauza…

  • considerentelor legate de liniștea și ordinea publică. art. 7 din Legea poliției acordă competențe destul de largi în acest sens,
  • În cazul controlului armelor, art. 7 a din Legea poliției,
  • În timpul unui control, de exemplu, dacă poliția dorește să clarifice identitatea cuiva (Legea Poliției art 10, Codul Penal art 162),
  • În cazul unui control rutier al poliției (nu al unui control în masă, ci, de exemplu, în cazul unor nereguli la conducere sau la mașină. Art 10 din Legea rutieră),
  • Controlul imigrației, de ex. dacă poliția are motive să creadă că cineva se află ilegal în țară (Art 21 din Legea imigrației).

În proiect sunt implicați doar agenții de poliție asociați cu secția de poliție din centrul orașului, unitatea de urgență a poliției din Oslo și unitatea de imigrare.

Oricui este oprit pe baza oricăruia dintre aceste motive, trebuie să i se ofere o chitanță. Aceasta este o bucată de hârtie cu informații despre locul, ora, numele și data nașterii persoanei verificate, motivul pentru care a fost oprită (înregistrare) și numărul de serviciu al persoanei care a efectuat verificarea.

Puteți refuza chitanța, dar poliția va dori totuși să fie înregistrată verificarea efectuată.

Unele situații nu se califică pentru o chitanță:

  • Discuții voluntare și alte întâlniri publice
  • Controale de trafic preplanificate
  • Măsuri colective conform Legii Poliției (de exemplu ordinul de a părăsi locația în caz de adunări)
  • Controlul la frontieră
  • În cazul unei evacuări, de ex. incendiu

Ia timp, dar creează încredere

Ofițerului de poliție Grønli i s-a încredințat responsabilitatea pentru efectuarea în mod practic a proiectului.

El spune că această reglementare este neobișnuită pentru populație.

– Este încă necunoscută pentru oamenii din Oslo care intră în contact cu poliția. Unii se bucură în timp ce alții devin iritați pentru că folosim din timpul lor. Iar unii cred că le dăm amenzi și nu înțeleg ce înseamnă asta.

În patrulă: Halvor Grønli și partenera de patrulă, Julie, care nu a dorit să își dea numele de familie, au avut o tură liniștită când au fost însoțiți de jurnaliști de la NRK.

Colega lui, agenta de poliție Julie, evidențiează și ea consumul de timp.

Pentru că chiar dacă o persoană refuză chitanța, toți cei care sunt controlați trebuie să fie identificați formal de către poliție. Iar asta poate dura.

Dar, ea evidențiază și părțile pozitive ale acestei reglementări.

– Oamenii consideră că este bine ca poliția să aibă o notorietate în ce privește ceea ce consemnează, iar oamenii chiar să primească o dovadă că au fost controlați de poliție și că acel control a fost legitim.

– Dacă nu am fost suficient de clari înainte, acum vom fi mai clari în ce privește motivul pentru care cineva este oprit la un control, mai adaugă Grønli.

O măsură criticată

O astfel de reglemenare a chitanțelor a fost dorită de mai multe organizații, de mai multă vreme. Este datorită suspiciunii că poliția tratează oamenii în mod diferit, de exemplu în baza culorii tenului sau apartenență etnică.

Dar soluția de acum a fost criticată înainte de a fi lansată.

Pentru că unii cred că o eventuală discriminare nu poate fi cartografiată.

Poliția spune că nu are voie să înregistreze anumite detalii cum ar fi culoarea tenului, pentru că aceste aspecte sunt reglementate sever.

Așa arată: Chiar dacă refuzi chitanța, poliția va înregistra informația.
”O reglementare foarte bună”

Când proiectul va fi finalizat în luna septembrie, va fi evaluat de către instituții din afara poliției.

A treia persoană, și ultima controlată de patrula de poliție, acceptă și ea chitanța.

– Persoana (un bărbat) vine dintr-o țară în care populația nu are atât de multă încredere față de poliție cum avem aici în Norvegia. El crede că această reglementare este foarte bună. Pentru asta mă bucur, spune Julie.

Unul la fiola: Etilometrul a fost scos la iveală când acest șofer s-a comportat puțin mai agresiv în trafic. Și lui i-a plăcut ideea cu chitanța, spune poliția.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu