Știri

Municipalitatea Gjerdrum pusa sub invinuire in urma alunecarii de teren

Scris de Daniel Solheim

Politia a incheiat ancheta initiata in urma alunecarii de teren de la Gjerdrum in 30. decembrie 2020. Acum, municipalitatea este pusa sub invinuire, printre altele, pentru nerespectarea alertelor.

Elicoptere si un numar mare de echipaje de salvare au depus un efort eroic in noaptea din decembrie 2020 cand s-a declansat alunecarea de teren de la Ask, in municipalitatea Gjerdrum

Politia districtului Est a incheiat acum ancheta legata de cauzele care au provocat alunecarea de teren de la Gjerdrum.

10 persoane si un copil nenascut si-au pierdut viata in noaptea de 30 de decembrie 2020, cand un milion de metri cubi de mase de pamant au alunecat in apropierea localitatii Ask in municipalitatea Gjerdrum.

In urma anchetei, politia a pus municipalitatea sub invinuire.

– Invinuirea se refera la nerespectarea, din partea municipalitatii, a alertelor. Invinurea nu indica faptul ca municipalitatea, in mod activ, ar fi cauzat alunecarea de teren, sau ca ar fi existat greseli in planul de urbanizare sau in procesele de planuire, se mentioneaza intr-un comunicat de presa din partea politiei.

Municipalitatea este invinuita de incalcarea art. 150 si 173c corelat cu art. 20 din Codul Penal.

In ce masura faptele descrise in actul de invinuire vor duce la o pedeapsa, va fi evaluat de catre prim-procuror.

Primarul municipalitatii: – Surprins
Primarul: Anders Østensen este primar in municipalitatea Gjerdrum din zona Romerike in Viken.

– Sunt pur si simplu tulburat. Bineinteles ca luam in cel mai serios mod posibil aceasta invinuire, spune primarul din Gjerdrum, Anders Østensen, intr-un comentariu fata de VG, in legatura cu faptul ca municipalitatea condusa de el este acum invinuita de nerespectarea alertelor inaintea producerii alunecarii de teren in decembrie 2020.

El este surprins de faptul ca politia atribuie municipalitatii o mai mare raspundere in vederea prevenirii unei alunecari de teren decat ar fi posibil dupa opinia lui. Østensen a fost in prima linie atat in ce priveste celula de criza cat si imaginea municipalitatii la exterior in timpul si dupa producerea catastrofei din municipalitatea situata in Romerike.

– Lucrurile puteau fi facute altfel

– Simt ca port o mare responsabilitate. Asa cum am spus tot timpul, sunt convins ca municipalitatea ar fi putut si, desigur, ar fi trebuit, sa faca lucrurile altfel. In special cand vedem consecintele tragice care au urmat, spune Østensen.

– Dar sunt surprins de faptul ca politia a ajuns la concluzia ca noi am fi avut o obligatie de a actiona in baza alertelor pe care le-am primit si ca putem fi pedepsiti pentru ca nu am fi facut acest lucru.


Infobox

Alunecarea de teren de la Gjerdrum

 • In noaptea spre miercuri 30. decembrie 2020 s-a produs o alunecare de teren a unei suprafete de 300 x 700 de metri la Nystulia in centrul localitatii Ask din municipalitatea Gjerdrum. Aproximativ 1,35 milioane de metri cubi de argila rapida au cedat si s-a produs o alunecare.
 • 14 cladiri cu 31 de apartamente au disparut in masele de pamant iar unele din cladiri au fost transportate pe o distanta de pana la 400 de metri.
 • O actiune ampla de salvare a fost initiata imediat dupa producerea catastrofei. 13 persoane au fost salvate din groapa produsa de alunecarea de teren in cursul primelor ore
 • Zece persoane si-au pierdut viata. Mai multe dintre ele au fost date disparute o perioada mai lunga de timp pana ce, in final, au fost gasite decedate. Ultima persoana decedata a fost gasita in 25 martie.
 • Zece persoane au fost ranite, una din ele fiind grav ranita.
 • Peste 1000 de persoane au fost evacuate din casele lor in urma catastrofei iar peste 200 din acestea se pot astepta sa nu se mai poata reintoarce la casele lor, si vor trebui sa se stabileasca in alte imobile.
 • O grupa de experti, condusa de Inge Ryan, care urma sa investigheze catastrofa, a fost instituita de guvern. Intr-un raport preliminar care a fost prezentat in 29. septembrie 2021, s-a stabilit faptul ca alunecarea de teren s-a datorat eroziunii din paraul Tistilbekken, in partea inferioara a zonei rezidentiale Nystulia. Comitetul va prezenta rezultatul unei investigatii publice in luna martie, in care se va vor discuta si aspectele legate de raspundere.
 • In februarie 2022, politia a pus municipalitatea Gjerdrum sub invinuire pentru nerespectarea alerteler anterior producerii catastrofei.

– Se pare ca politia considera ca voi, in cadrul municipalitatii, nu ati luat alertele in serios?

– La fel precum seful comitetului de investigatie Gjerdrum, Inge Ryan, consider ca responabilitatea in fapt pentru urmarirea situatiei si a masurilor de imbunatatire este neclara. Alunecarea de teren s-a petrecut intr-o zona in care nu existau asemenea masuri. Nu cunosteam conditiile solului dintr-o zona care era departe de zona rezidentiala, spune Østensen in dialog cu VG.

– Acuzatia adusa municipalitatii este caracterizata de o gandire ulterioara?

– Este o incercare de a ajunge la o concluzie intr-un caz deosebit de grav, raspunde Østensen.

Mai multe avertismente

Experimentatul avocat, Jan Fougner, de la firma Wiersholm, este angajat de catre municipalitatea Gjerdrum pentru consiliere juridica.

El spune ca acuzatia a venit in mod foarte surprinzator pentru municipalitate, care, conform lui Fougner, nu are statut de suspect in dosarul penal.

– Politia se bazeaza aici pe o interpretare cu totul noua a legislatiei, in comparatie cu jurisprudenta anterioara. Acum, pentru inceput vom analiza aceste fapte iar apoi, este norma sa solicitam pasi suplimentari de ancheta, spune Fougner intr-un comunicat de presa.

Municipalitatea a invitat la o conferinta dre presa joi, orele 10.00 pentru a informa in legatura cu aprecierile municipalitatii legate de invinuire si ce va face municipalitatea mai departe.

Cand raportul preliminar in urma alunecarii de teren a fost finalizat in septembrie anul trecut, grupul de experti a evidentiat eroziunea solului in paraul Tistilbekken, intr-o panta instabila din zona in care s-a produs catastrofa si lipsa de masuri de securizare a albiei paraului, ca fiind cauzele principale pentru catastrofa care s-a soldat cu pierderea de vieti omenesti.

Toamna anului 2020 a fost cel mai umed sezon inregistrat in zona in ultimii 20 de ani, iar in perioada dintre Craciun si Anul Nou a cazut o cantitate extrem de mare de precipitatii, sub forma de ploaie.

De asemenea, temperaturile au fost neobisnuit de blande iar in solul nu era inghetat suficient de mult, ceea ce a contribuit la o crestere a saturatiei de apa.

„In suma, comitetul considera ca toamna umeda si neobisnuit de blanda, cu aport masiv de apa in sol in lunile precedente catastrofei, cel mai probail este factorul declansant al alunecarii de teren” se mentioneaza in raport.

Deja in 2009 a fost emisa prima sesizare de ingrijorare cu privire la paraul Tistilbekken. Mai tarziu au sosit mai multe:

 • 2009: un raport a avertizat in legatura cu eroziunea si a impus o serie de cerinte in vederea securizarii solului in Nystulia, dar legislatia a impiedicat municipalitatea sa ceara noi masuri
 • 2019: Clubul de golf Gjerdrum a aratat ca o scurgere marita de apa a dus la inundatii pe terenul de golf, la nord de zona rezidentiala Nystulia.
 • 2019: Un raport al societatii de consultanta Norconsult a concluzionat ca faptul ca riscul pentru inundatii din parau era mare in punctele critice.

Sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu