Știri

Negocierile de azi dintre Rusia si Ucraina s-au incheiat

Scris de Daniel Solheim
Intalnirea dintre delegatiile de negociatori ale Rusiei si Ucrainei care a avut loc la Instanbul, s-a incheiat.

Partile au discutat despre incetarea focului si garantii de securitate.

Mykhailo Podoljak, unul dintre cei mai apropiati consilieri ai presedintelui ucrainian, spune, conform Reuters, ca partile au discutat despre garantii obligatorii pentru securitatea Ucrainei, care vor face posibil ca Ucraina sa ramana neutra si, de asemenea, si posibilitatea de incetare a focului pentru a solutiona criza umanitara care a aparut in mari parti ale Ucrainei.

Delegatiile s-au intalnit la Instanbul pentru a ajunge la un acord de incetrare a focului si pentru a incheia razboiul din Ucraina.

Printre participantii la intalnire a fost prezent si oligarhul Roman Abramovici, care a jucat un rol in incercarile de mediere intre cele doua tari.

Autoritatile ruse nu au comentat inca in legatura cu intalnirea de azi.

Ministrul apararii din Rusia sustine ca Rusia va reduce activitatea de razboi

Ministerul apararii din Rusia a afirmat, conform mai multor medii, ca va reduce activitate de razboi in Kyiv si Tsjernihiv, relateaza mai multe agentii de presa printre care si AP, BBC si RIA.

– Rusia va reduce drastic activitatea militara in apropierea Kyivului si a orasului Tsjernihiv, spune vice-ministrul rus al apararii, Alexandr Fomin, conform BBC, care citeaza la randul sau agentia TASS.

Conform agentiei de presa ruse, decizia a fost luata de catre ministerul rus al apararii.

Vice-ministrul apararii, Alexandr Fomin, spune ca decizia de a reduce atacurile asupra celor doua orase a fost luata pentru a „creste increderea reciproca astfel incat sa se poata negocia si semna un acord de pace cu Ucraina” conform lui Max Seddon, corespondent la Moscova la publicatiei Financial Times .

Afirmatia partii ruse vine la scurt timp dupa finalizarea intalnirii dintre delegatiile de negociatori ucrainieni si rusi din Istambul. Partile au discutat despre incetarea focului si garantii de securitate.

Seful delegatiei ruse: Progrese in negocierile dintre Rusia si Ucraina

Convorbirile dintre Rusia si Ucraina au fost constructive, spune seful delegatiei ruse, dupa incheierea sedintei care a avut loc in Istanbul marti.

– Discutiile cu delegatia ucrainiana au fost constructive si semnificative, spune Vladimir Medinskij.

Mykhailo Podoljak, unul dintre cei mai apropiati consilieri ai presedintelui ucrainian, spune, conform Reuters, ca partile au discutat despre garantii obligatorii pentru securitatea Ucrainei, care vor face posibil ca Ucraina sa ramana neutra si, de asemenea, si posibilitatea de incetare a focului pentru a solutiona criza umanitara care a aparut in mari parti ale Ucrainei.

Delegatia ucrainiana solicita incheirea unui acord international care sa asigure securitatea Ucrainei.

Pretul petrolului a scazut drastic in urma semnalelor de reducere a activitatii de razboi in Ucraina.

Pretul petrolului scade dramatic in urma afirmatiilor vice-ministrului apararii din Rusia in legatura cu „reducerea dramatica” a atacurilor impotriva Kyivului si orasului Tsjernihiv.

Agentia de presa rusa Ria Novosti a scris la ora 13.30 ca Gennadij Zjidko, vice-ministru al apararii, care reprezinta ministerul in negocierile cu Ucraina in Istanbul, a spus ca Rusia va reduce atacurile impotriva celor doua orase.

La ora 13.30 pretul petrolului era la aproximativ 114 dolari/baril pentru petrolul din Marea Nordului. O ora mai tarziu, pretul scazuze cu aproximantiv 7%, la 106 dolari/baril.

In acelasi timp se inregistreaza cresteri la burse in urma vestilor bune din Istanbul. Cursul actiunilor creste la bursele din Frankfurt si Paris in urma faptului ca au fost anuntate progrese in negocierile dintre Rusia si Ucraina.

La ambele burse s-au inregistrat cresteri de 3 % in dupa-amiaza zilei de marti.

Kremlinul respinge afirmatiile in legatura cu otravirea lui Abramovici

Suspectata otravire a lui Roma Abramovici in timpul negocierilor de la inceputul lunii martie sunt „o parte din razboiul de informatii” sustine Kremlinul.

– Nu are nimic de-a face cu realitatea, se mentioneaza intr-un comentariu al Kremlinului conform BBC.

Kremlinul mai adauga ca miliardarul rus nu face parte din delegatia oficiala rusa chiar daca el este prezent la negocierile de marti dintre Rusia si Ucraina.

Luni, mai multe medii, printre care si Wall Street Journal, au relatat ca Abramovici si mai multi membri ai delegatiei ucrainiene au fost expusi la o tentativa de otravire in timpul negocierilor din Bielorusia, la inceputul lunii martie.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu