Știri

NewsFlash – Dagbladet – 06.12.2021

Scris de Daniel Solheim
Posibil focar de infectie omicron – 700 de oaspeti sunt avertizati
Frykter omikron-utbrudd - 700 gjester varsles

700 de oaspeti au fost sesizati sa se testeze dupa ce au vizitat, in weekend, resortul Norefjell Ski & Spa, informeaza seful departamentului de sanatate si ingrijirea din muncipalitatea Krødsherad, Anne Marit Tangen, in dialog cu Dagbladet.

Conform publicatiei Bygdeposten, patru persoane care au fost la acel hotel, au testat pozitiv cu test rapid antigen si exista temerea ca ar fi vorba de varianta omicron. Infectarile se leaga de petrecerea de craciun de la Louise Restaurant & Bar de la Aker Brygge in Oslo, unde peste 100 de persoane au fost infectate. Mai multe din persoanele infectate acolo au primit confirmarea ca este vorba de tulpina omicron.

In plus, hotelul a dispus testarea celor peste 80 de angajati care se aflau la munca, informeaza managerul Sjur Aalvik.

– Este bine. Nu stim despre ce varianta este vorba sau cate persoane s-au infectat. Urmarim comunicarile pe care le primim de la municipalitate si, pana acum, toti angajatii au testat negativ cu test rapid antigen. Acum asteptam rezultatele testelor PCR, spune Aalvik.

Municipalitatea si hotelul respecta restrictiile nationale, pentru ca municipalitatea nu a introdus masuri locale suplimentare.

– Municipalitatea anunta acum toti oaspetii in cauza, intre timp noi ne ocupam de angajati. Tinem pumnii ca totul sa fie bine, spune Aalvik.

Aglomeratie la statiile de testare din Oslo.

Sunt multi cei care vor sa se testeze pentru corona si, in unele perioade, durata de asteptare la drop-in (fara programare) este destul de lunga, anunta municipalitatea Oslo intr-un comunicat de presa.

– Municipalitatea Oslo indeamna cu tarie ca locuitorii orasului sa isi faca programare in prealabil pentru testare si sa se prezinte la ora atribuita. Daca ai facut comanda pentru programare vei avea si testare, dar ai rabdare.

Celor care inca doresc sa se testeze la drop-in sau la statii de testare mobile, li se recomanda sa mearga acolo in afara orelor aglomerate. In timpul zilelor lucratoare, cele trei statii municipale de testare sunt deschise de la orele 08.00 la 21.00.

– Rugam ca locuitorii oraslui sa verifice orele de program si locatiile statiilor mobile pe site-ul municipalitatii, spune coordinatorul testarii din Oslo, Silje Thorkildson.

Aici poti verifica orele de program si statiile mobile de testare: Municipalitatea Oslo

De asemenea, autoritatile indeamna persoanele cere doresc sa se testeze, ca acestea sa isi planifice deplasarea si sa evite transportul in comun sau taxiul daca au simptome de boala.

– Este poate prea frig ca sa stai la rand. Sper ca toti se imbraca in functie de conditiile meteo. Reamintim populatiei sa poarte masca de protectie si sa pastreze distanta fata de ceilalti, mai spune Thorkildson.

Autoritatile de sanatate vor mari capacitatea de testare si in aceasta saptamana, atat prin amplasarea unor noi statii de testare si prin asigurarea utilizarii la randament cat mai mare posibil a statiilor de testare deja existent, informeaza municipalitatea.

33 de spitalizari corona noi in weekend.

Conform datelor furnizate de Directia de Sanatate, numarul pacientilor spitalizati cu virusul corona in spitalele norvegiene a crescut cu 33 de pacienti in timpul sfarsitului de saptamana. Numarul total de pacienti internati este acum de 295.

82 de pacienti sunt internati la sectii de terapie intensiva – cu 14 mai multi decat vineri.

47 dintre pacientii internati la terapie intensiva sunt cuplati la respirator.

Medicul-sef al cartierulu Vestre Aker: – Masurile nu sunt suficiente

Medicul sef al cartierului Vestre Aker, Jorunn Thaulow, spune i dialog cu NRK ca masurile luate nu sunt suficiente si ca autoritatile sanitare au probleme cu detinerea controlului asupra situatiei.

– Masurile nu sunt suficiente asa cum este situatia in acest moment, spune ea in dialog cu canalul de televiziune.

In Oslo au fost confirmate infectari cu tulpina omicron in urma unei petreceri de craciun de la Aker Brygge, pe langa suspiciunea ca un elev de la scoala Steiner (Steinerskolen) ar fi infectat cu aceasta tulpina. 150 de elevi si cadre didactice au fost rugati sa se testeze si exista suspiciunea ca mai multi dintre ei sa fie infectati cu omicron.

Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol a spus luni ca in cursul saptamanii vor fi implementate masuri mai severe.

– Nu exclud faptul ca pot fi introduse masuri mai multe si mai severe in aceasta saptamana. Urmarim indeaproape situatie si suntem in dialog apropiat cu autoritatile de specialitate. Iar aceste aspecte le vom comunica bine la momentul oportun.

Haos in cozile de la aeroportul Gardermoen – Salbaticie la rand
Køkaos på Gardermoen: - Vill kø

– Randul este salbatic. Am stat peste o ora la rand si nici nu este un moment aglomerat al zilei la aeroport, spune o femeie, in dialog cu Dagbladet, care a venit la Oslo din Danemarca luni dimineata.

Ea spune ca sunt aproximativ 150 de oameni la rand, ca sa se testeze.

– Ma irita faptul ca guvernul nu a rezolvat suficient de bine infrastructura testarii oamenilor, atunci cand testarea este impusa in mod repetat.

Ea a trebuit sa astepte doua ore, cu tot cu timpul de asteptare pentru rezultatul testului.

– Eu cred ca este prea mult atunci cand impui tuturor sa faca un test. Guvernul trebuie sa puna la punct o infrastructura care sa nu constituie un dezavantaj pentru populatie. Eu am un test facut cu 14 ore in urma in Danemarca, care are rezultat negativ, deci este posibil sa rezolve problema intr-un alt fel.

Ofiterul de presa al Avinor, Joachim Westher Andersen, declara fata de Dagbladet ca persoanele care sosesc la Aeroportul din Oslo, trebuie sa se astepte ca vor fi cozi.

– Este o coada obisnuita, spune el, si continua:

– Nu avem o estimare a timpului de asteptare la rand de azi, dar duminica obisnuieste sa fie o zi aglomerata si am facut o masuratoare a timpului de asteptare. Cel mai lung timp de asteptare a fost de o ora si jumatate.

Se anunta „foarte multa zapada”
Varsler «svært mye snø»

Institutul meteorologic anunta „foarte multa zapada” in Agder si Telemark, si emite o avertizare de cod portocaliu.

– Incepand din aceasta seara pana in noaptea spre joi, vor cadea intre 40 si 80 de cm de zapada. Cea mai mare cantitate de zapada va fi in zona marcata pe harta.

Meteorologii indeamna populatia sa ia masuri de precautie si sa verifice avertizarile pe site-ul www.yr.no.

– Cea mai mare cantitate de zapada va veni la granita dintre Agdr si Telemark incepand de luni seara pana marti seara. Atunci se vor putea acumula intre 20 si 40 de cm de zapada pe zi. Miercuri va ninge mult spre vest, mai este consemnat in avertizare.

Cele mai mari cantitati de zapada vor veni in zonele de mijloc si de pe coasta. Va ninge mai putin in zona de nord-est a Telermark-ului. Pe coasta in zona Agder, ninsoarea va veni mai mult sub forma de lapovita sau ploaie.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu