Muncă NAV Știri Trai

Nimeni nu isi va pierde indemnizatia pentru determinarea capacitatii de munca (AAP) dupa anul nou.

Scris de Daniel Solheim
Guvernul aloca o jumatate de miliard de coroane in bugetul de stat si anunta modificari ale regulilor pana la vara.

Luni, guvernul va propune alocarea a 500 milioane de coroane in plus pentru a asigura ca beneficiarii indemnizatie pentru determinarea capacitatii de munca (arbeidsavklaringspenger – AAP) nu isi vor pierde veniturile dupa anul nou. In plus, pe langa aceasta dezvaluire din buget, guvernul anunta si modificari ale reglemenatarii, cum ar fi reversarea mai multor de reducere a beneficiilor, efectuate de guvernul Solberg in 2018.

Modificarile vor fi evaluate si pregatite pana la 1. iulie anul viitor, si vor face ca schema AAP sa fie mai flexibila. Conform regulilor in vigoare in acest moment, ai dreptul al AAP o perioada de pana la trei ani. Dupa cei trei ani trebuie sa depui cerere pentru ajutor social. Dar mii de beneficiari ai AAP au nevoie de pana la sapte ani pentru a li se clarifica situatia capacitatii de munca si traiesc, din acest motiv, intr-o mare nesiguranta din punct de vedere economic.

– Au fost efectuate reduceri repetate in schema APP. Ceea ce dorim sa facem este sa simplificam lucrurile pentru cei care primesc indemnizatia pentru determinarea capacitatii de munca, ca acestia sa aiba la dispozitie timpul necesar pana se finalizeaza situatia lor. Tinta este de a reveni cu modificari ale acestei scheme inainte de 1. iulie, modificari care sa acorde mai mult timp celor care au nevoie de o perioada mai lunga de timp pana la clarificarea situatiei lor, a spus ministrul muncii, Hadia Tajik.

Prim-ministrul recunoaste ca o jumatate de miliard de coroane sunt multi bani, care ar fi putut fi folositi si in alte scopuri bune intr-un buget de stat, dar el considera ca guvernul are o responsabilitate speciala pentru aceasta grupa din populatie.

Jonas Gahr Støre med ladnyhet til Zina Ismail og titusenvis av AAP-mottakere som risikerte å miste arbeidsavklaringspengene fra nyttår. Regjeringen foreslår en halv milliard ekstra i sitt statsbudsjettforslag som presenteres mandag. Foto: Nico Sollie / TV 2
Jonas Gahr Støre cu o veste buna pentru Zina Ismail si mii de alti beneficiari – AAP, care riscau sa piarda indemnizatia de AAP dupa anul nou. Guvernul propune alocarea a 500 de milioane de coroane in plus in bugetul de stat care urmeaza sa fie prezentat luni.

– Multi dintre cei care primesc indemnizatia AAP risca sa-si piarda veniturile dupa anul nou. Acestia sunt oameni care au dificultati mari si se afla intr-o situatie dificila in viata. Si, care nu au purtatori de cuvant. Acestia nu sunt auziti, de aceea trebuie sa ii auzim noi, spune Jonas Gahr Støre.

Tajik si Støre au prezentat aceasta noutate din buget la o firma de antrenament de munca Rehabil din Groruddalen in Oslo. Aici se face antrenament de munca cu materii precum functionarea unei cantine, materii de constructii si ingrijirea autovehiculelor.

50 % dintre persoanele care au participat la astfel de masuri de reabilitare in campul mucii la aceasta firma, ajung la un loc de munca fix ulterior.

Susan Jørgensen, sefa de dezvoltare a materiilor, se bucura de semnalele date de noul guvern.

– Este un lucru enorm de imbucurator. Am vazut ca reducerea presatiei AAP la trei ani a fost aproape, a fost sfasietor sa vezi cati participanti au fost afectati de acea reducere, spune Jørgensen.

sursa: tv2

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu