FHI are acum o recomandare clara: Tuturor femeilor insarcinate li se recomanda vaccinul dupa a treia luna de sarcina. Aceasta recomandare este valabila pentru aproximativ 25000 de femei.
Lina Marie Solberg este insarcinata in saptamana 26. Ea nu este surprinsa de noile recomandari.
– Am citit si m-am informat si in legatura cu recomandarile altor tari fata de gravide si vad ca mai multe tari recomanda vaccinarea tuturor gravidelor. Oricum, este bine ca FHI vine, in sfarsit, cu cateva recomandari clare, spune ea.
FHI: Riscul de imbolnaviri grave creste
Medicul sef Margrethe Greve-Isdahl de la FHI spune ca riscul pentru dezvoltarea unor forme grave de boala pentru gravide, creste in timpul sarcinii.
Din acest motiv, FHI recomanda femeilor care sint in al 2-lea si al 3-lea semestru de sarcina, vaccinarea cu vaccin m-ARN impotriva virusului corona. Gravidele care apartin grupurilor de risc in ce priveste covid-19 pot fi vaccinate si in primul semestru al sarcinii.
Tot timpul se afla aproximativ 25000 de femei insarcinate in aceste semestre/stadii ale sarcinii. Multe din ele au refuzat vaccinul.
– Toate femeile insarcinate care primesc acum oferta de a se vaccina, pot accepta oferta. Noi recomandam ca vaccinarea sa fie efectuata la centrul de vaccinare al municipalitatii. Cele care au primit programare pot sa accepte programarea. Lucram acum cu informarea municipalitatilor, spune Greve-Isdahl.
– Pot si femeile aflate in ultimul semestru de sarcina (aproape de nastere) sa se vaccineze?
– Nu este nici o piedica pentru ca si acestea si cele care sunt lauze sa se vaccineze.
– Va avea prioritate aceasta grupa?
– Primim foarte multe doze de vaccin in Norvegia, in urmatoarele saptamani. Cea mai rapida metoda pentru a primi oferta de vaccina este de a accepta programarea, a merge la locatii drop-in sau a verifica pe site-ul municipalitatilor pentru a afla cum te poti inregistra pentru vaccinare.
Mai multe nasteri anul acesta
Anul trecut s-au nascut 53.000 de copii in Norvegia. Anul acesta sunt asteptate mult mai multe nasteri.
Medicul sef spune ca femeile insarcinate au un risc crescut pentru dezvoltarea unei forme severe de boala covid-19. In acelasi timp exista mai multe cunostinte despre vaccinarea femeilor gravide. Recomandarile cu privire la vaccinarea gravidelor sunt sustinute si de OMS. Multe alte tari au inceput vaccinarea.
– Datele din tari unde femeile gravide au fost vaccinate arata ca vaccinarea corona nu da o influenta negativa asupra desfasurarii sarcinii, nici pentru mama nici pentru copilul nenascut. Vaccinarea corona este deja recomandat pentru gravide in Danemarca si Suedia, spune Greve-Isdahl.
FHI: Risc redus pentru forme de boala grava chiar daca persoana insarcinata este infectata
– Riscul pentru dezvoltarea formelor grave de boala printre femeile insarcinate care sunt infectate cu virusul corona, este redus. In acelasi timp, studii internationale arata ca femeile gravide prezinta o probabilitate ceva mai mare pentru dezvoltarea unei forme de boala mai grava cu corona decat femeile care nu sunt insarcinate, spune Greve-Isdahl.
Ea explica acest aspect prin faptul ca riscul este cel mai mare in ultima parte a sarcinii. asta se datoreaza faptului ca gravidele au o solicitare mai mare a inimii si plamanilor datorita faptului ca copilul creste si, din aceasta cauza, sunt mai expuse unei forme mai grave de boala daca ajung sa fie infectate.
Lina Marie Solberg este inca nesigura daca se va vaccina.
– Trebuie sa ma mai gandesc putin inainte sa iau o decizie finala. Pentru sanatatea mea proprie, ma gandesc ca este bine sa ma vaccinez. Sunt mai nesigura in ce priveste eventualele consecinte pentru copil, pe care cercetarile inca nu au reusit inca sa le descopere. Dar eu inclin mai mult spre a ma vaccina, spune ea.
Solberg considera marea redeschidere a societatii este problematica, la fel ca si acceptul pentru o diseminare virala mai mare in societate.
– Inteleg ca trebuie sa redeschidem societatea, dar atunci consecintele (internari in spital) datorita infectiilor scad. Cu toate acestea, consider ca nu se informeaza suficint de bine cel putin cand este vorba de faptul ca inca sut persoane in grupele de risc care nu s-au vaccinat.
– Exprimari publice, in special de la politicieni, pot da impresia ca doar persoanele care nu doresc sa se vaccineze, nu au fost vaccinate. Si ca cei care nu sunt vaccinati trebuie sa se astepte sa fie infectati, spune ea.
Astfel se vor vaccina femeile insarcinate:
- Femeilor insarcinate li se recomanda vaccinare completa cu vaccin mARN in timpul sarcinii
- Cunostintele despre vaccinarea persoanelor insarcinate impotriva bolii covid.19 in general din tari care au vaccinat persoane gravide deja de luni de zile
- Gravidele primesc oferta de vaccinare cu interval de 3-8 saptamani cu unul din cele doua vaccinuri mARN disponibile in Norvegia
- vaccinurile mARN de la BioNTech/Pfizer (Comirnaty) si Moderna (Spikevax) sunt considerate a fi la fel in ce priveste efectul si siguranta gravidelor.
Ai planuri sa ramai insarcinata?
Ia vaccinul. Pana acum, recomandarea a fost ca femeile insarcinate cu boli subiacente care maresc riscul pentru dezvoltarea unei forme grave de boala corona, sau care locuiesc in zone cu presiune de diseminare mare, sa ia in considerare vaccinarea.
Vaccinul corona poate fi administrat si la femei care au in plan sa ramana insarcinate si femeilor care se afla in stadiul de cartografiere si monitorizare a fertilitatii (tratament IVF).
Prag scazut pentru internarea bebelusilor
Medicul sef spune ca exista un risc redus pentru ca bebelusi in primul an de viata sa dezvolte forme grave de boala corona. Cu toate acestea, copilasi cu aceasta varsta sunt internati mai des in spital decat copii mai mari, in cazul in care se imbolnavesc.
Medicul sef mai spune ca pragul de internare in spital pentru bebelusi este mai scazut, cand acestia se imbolnavesc. Noi-nascuti pot fi mai influentati de febra si simptome ale cailor respiratorii decat copiii mai mari.
– Femeile care se vaccineaza in timpul sarcinii, vor creea anticopri impotriva virusului corona care apoi vor fi transferati copilului – in special in ultima parte a sarcinii. De aceea, vaccinarea gravidei poate contribui la protejarea copilului in primele luni de viata. Vaccinarea in timpul sarcinii poate proteja atat mama cat si copilul de a se imbolnavi cu covid-19, spune Greve-Isdahl.
Cercetatorii sunt surprinsi de cresterea numarului de nasteri
In 2020 s-au nascut 53.000 de copii in Norvegia.
Scaderea fertilitatii in 2020 nu poate fi legata de pandemia corona. Cei mai multi dintre copiii nascuti anul trecut au fost conceputi cu mult timp inainte de restrictiile corona implementate in martie 2020.
Dar in anul 2021 se pare ca trendul s-a schimbat.
I cursul primelor trei luni din an, s-au nascut 13.700 de copii in Norvegia. Asta inseamna cu peste 700 de copii mai mult decat in primul semestru al anului 2020., arata cifrele din statistica Populatie (SSB – Biroul Central de Statistica)
Fertilitate in Norvegia a scazut timp de zece ani, si au trecut patru ani de cand Norvegia a avut asemena cifre de noi-nascuti in primul semestru al anului.
Cresterea a inceput deja in decembrie anul trecut si a continuat in ianuarie, februarie si martie.
De cand virusul corona a ajuns in Norvegia, cercetatorii SSB si alte medii de specialitate s-au asteptat la o scadere a fertilitatii. Asta pentru, anterior, situatii de criza in sanatate sau perioade de nesiguranta economica au dus la o scadere a fertilitatii.
De aceea, cerecetatorii de la SSB sunt surprinsi de datele statistice.
sursa: Aftenposten.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator