Știri

Noi tarife pentru amenzile contravenționale din trafic

Scris de Daniel Solheim

Cu începere de la 1 februarie 2023 s-au scumpit și amenzile contravenționale din traficul rutier, mai exact cu 30%!

Noile amenzi contravenționale au fost întâmpinate cu proteste puternice în timpul audierilor publice. Cu toate acestea, noile tarife au fost introduse.

Amenzile din traficul rutier au crescut de trei ori în doi ani. Dar, la ultima majorare, mai multe instanțe au protestat puternic.

Cu începere de la data de 1 februarie, a devenit și mai scump să încalci regulile de circulație: tarifele amenzilor contravenționale au crescut cu 30 la sută!

De exemplu, acum te costă 9.700 de coroane dacă ești prins vorbind la un telefon pe care îl ții în mână în timp ce conduci.

Dacă încalci mai multe reglementări concomitent, riști o amendă comună de până la 26.250 de coroane.

Înainte de a fi introdusă modificarea tarifelor amenzilor contravenționale, propunerea a fost în consultări publice unde atât poliția, poliția rutieră (UP), procurorul general, organizația Trygg Trafikk și sindicatul Norsk LastebileierForbund (NLF) au spus un NU categoric propunerii de a majora tarifele de amendă.

Dar, în ciuda criticilor din mai multe părți, guvernul a hotărât introducerea noilor tarife de amenzi contravenționale.

Consideră că propunerea este prea prost motivată

Directorul general al sindicatului NLF, Geir A Mo caracterizează noile amenzi drept ”de neînțeles”.

– Propunerea este motivată superficial și într-un mod simplificat. Există cumva o percepție că dacă amenzile sunt suficient de mari, siguranța în trafic va fi mai bună. Dar nu este așa, spune Mo.

Geir A. Mo director general în sindicatul NLF (Norsk LastebileierForbund)

El crede că noile tarife vor duce la faptul că oamenii sunt pedepsiți inutil.

– Amenda nu mai corespunde cu contravenția. Asta îmi dă de înțeles că aici este vorba de a aduna cât mai mulți bani și de a putea respecta bugetul. Presupul efect nu este documentat, spune Mo.

Într-un referat al consultării publice, guvernul arată că noile amenzi vor produce un venit anual suplimentar la bugetul de stat de aproximativ 241 milioane de coroane. Calculul este bazat pe numărul de amenzi contravenționale emise în 2021.

Secretarul de stat Geir Indrefjord (Sp) de la Ministerul de Justiție crede totuși că Geir A. Mo ratează obiectivul cu afirmația sa.

– Mi se pare regretabil că Mo bagatelizează încălcările regimului de viteză, atunci când știm cât de importantă este viteza pentru frecvența și gravitatea accidentelor de circulație, a scris el într-un e-mail adresat NRK.

Critici ample din diferite părți

Mai multe din răspunsurile la consultarea publică se referă la îngrijorarea față de faptul că creșterea 30 % nu va avea efectul dorit.

Trygg Trafikk scrie, printre altele:

”Norvegia are deja tarife mari de amenzi în contextul internațional în acest moment. Prin urmare, există multe dovezi că o creștere sulimentară de 30 % nu va avea efectul dorit în ce privește siguranța traficului. Dimpotrivă, există pericolul ca populația să perceapă un asemenea nivel ca fiind nerezonabil”.

Procurorul general scrie următoarele:

”După modul în care a fost informată această consultare publică, procurorul general nu se poate alătura propunerii de majorare a tarifelor amenzilor contravenționale. Părerea procurorului general este că există motive întemeiate de pune sub semnul întrebării motivarea pe care se bazează această propunere.”

Sindicatul Norges Trafikkskoleforbund a fost, pe de altă parte, pentru implementarea propunerii. Aceeași poziție a adoptat-o și procuratura din Nordland care menționează următoarele:

”O astfel de majorare este presupusă să aibă un efect preventiv și să contribuie la un grad mai mare de respectare ale reglementărilor centrale din codul rutier”.

Municipalitatea Oslo nu numai că a avut o poziție pozitivă față de propunerea de majorare, dar a considerat că tarifele ar trebui să fie și mai mari.

Poti citi aici toate notificările trimise către consultarea publică (link extern).

Solicită mai multe cunoștințe

Șeful Poliției Rutiere, Knut Smedsrud, nu crede că deținem suficiente cunoștințe depre măsura în care amenzile mai mari oferă o siguranță mai bună în trafic.

– Este efectul preventiv suficient de mare pentru a justifica amenzi atât de mari? Asta nu știm, spune el.

În cazul conducerii sub influența alcoolului sau substanțelor, amenda se aplică în baza venitului persoanei care a fost prinsă.
Smedsrud reacționează la faptul că noile amenzi sunt la fel de mari pentru toți.

Șeful Poliției Rutiere, Knut Smedsrud

– În dreptul penal se ia în considerare și capacitatea economică a persoanelor. Asta nu se face aici. Și poate fi înțeleasă ca o măsură injustă, pentru că infracțiunea/contravenția și pedeapsa trebuie să fie într-o anumită relație una cu cealaltă.

Șeful UP crede că una din consecințele amenzilor mari ar putea fi faptul că mai mulți vor contesta amenzile contravenționale. Astfel aceste cazuri pot ajunge în sistemul juridic.

– Iar acest lucru va solicita și mai multe resurse. O amendă contravențională (forenklet forelegg) este menită să rezolve un caz într-un mod simplu, care să economisească resursele, spune el.

Parlamentarul Andreas Sjalg Unneland (SV) este de acord cu Smedrud că sistemul actual nu ia în considerare capacitatea economică a populației.

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Parlamentul va lua în discuție o propunere din partea partidului SV privind legarea amenzilor contravenționale din traficul rutier de venitul persoanelor în cauză.

– Când amenzile cresc, acestea o afectează pe mama singură la fel de puternic ca pe moștenitorul unei companii de somon, spune Unneland.

Grav pentru societate

Secretarul de stat Indrefjord consideră că introducerea noilor tarife de amenzi contravenționale a fost corectă în ciuda protestelor anterioare.

118 oameni au murit în accidente rutiere în Norvegia în anul 2022, o creștere cu 50 % față de anul anterior. Acest fapt este unul grav pentru toți cei care pierd pe cineva drag și apropiat în accidente și pentru societate și comunitate. Faptul că mai mulți respctă regimul de viteză, contribuie la reducerea numărului de morți și răniți în trafic, a mai scris el în e-mailul adresat NRK.

Indrefjord nu este de acord cu faptul că ar exista prea puține cunoștințe despre efectul preventiv al amenzilor mai mari.

– Cred că este înțelept să luăm decizii bazate pe cunoștințele pe care le avem. Știm că viteza ucide și că incentivele economice au deseori efect.

Sursa: NRK.no

Poți consulta aici Modificarea regulamentului nr. 492 din 29 iunie 1990 cu privire la amenzile contravenționale în cazurile rutiere.

Tarifele de amenzi contravenționale și puncte de penalizare conform art. 1.1 din Regulamentul nr. 492:
Zona limitare viteză< 60 km/h< 70 km/h< 90 km/h
Contravențieamenda / puncteamenda / puncteamenda / puncte
până la 5 km/h1.100,-1.100,-1.100,-
până la 10 km/h3.000,-3.000,-3.000,-
până la 15 km/h5.400,- **4.800,-4.800,-
până la 20 km/h7.800,- ***6.700,- **6.700,- **
până la 25 km/h12.100,- ***9.100,- ***9.100,- ***
până la 30 km/hPermis reținut12.100,- ***12.100,- ***
până la 35 km/h14.500,- ***14.500,- ***
până la 40 km/hPermis reținut15.100,- ***
peste 40 km/h Permis reținut

Tarife amenzi și puncte de penalizare pentru alte contravenții

Vorbitul la telefon ținut în mână, tastarea pe telefon și surfing pe nett în timpul condusului:9.700,- și ***
Nerespectarea culorii roșii a semaforului:9.700,- și ***
Neacordarea priorității (de ex. nerespectarea indicatorului ”Stop”, nerespectarea priorității de dreapta, nerespectarea priorității pietonilor pe trecerea de pietoni)9.700,- și ***
Depășirile interzise (prin partea dreaptă, în apropierea unei interescții, în locuri cu vizibilitate redusă – curbe, în vârful unei pante, etc)9.700,- și ***
Nerespectarea distanței față de autovehicului din față9.700,- și ***
Conducerea unui autovehicul în zone interzise (de ex. peste linia dublă continuă, pe trotuar, bandă pentru bicicliști, benzi pietonale)5.900,- și ***
Conducerea unui moped trimat sau a unei motociclete trimate7.800,- și ***
Pasager cu vârsta sub 15 ani fără centură de siguranță3.250,- și ***

Tarife de amenzi pentru contravenții care nu au puncte de penalizare

Neutilizarea centurii de siguranță (valabil și în autobuze dotate cu centuri de siguranță) 1.500,-
nerespectarea semnificației indicatoarelor de circulație, printre altele indicatoarele pentru benzile comune/transport în comun, intrarea interzisă, sens unic, zonă pietonală, viraj la stânga/dreapta interzis, mersul pe contrasens7.800,-
Nesemnalizarea, conducerea fără lumini, conducerea cu lumini utilzate greșit, lumina de drum/faza lungă defectă, fără a avea suficientă vizibilitate prin parbriz, prea multe persoane în autovehicul, conducerea unui autovehicul în afara drumurilor și șoselelor și pe drumuri care nu sunt deschise traficului public:3.700,-
Conducerea unui autovehicul cu greutate maximă admisă sub 3,5 tone al cărei frână de mână nu funcționează:

Conducerea unui autovehicul cu greutate maximă admisă peste 3,5 tone al cărei frână de mână nu funcționează:
3.700,-


7.500,-
Lipsa numărului de înmatriculare: 3.700,-
Conducerea unui autovehicul care nu poate circula cu o viteză minimă de 40 km/h sau a unui moped pe autostradă sau șosea rapidă: 2.400,-
Conducerea cu anvelope cu cuie în afara sezonului:1.000,-
Conducerea cu anvelope cu cuie fără achiziționarea permisului în cele patru mari orașe (Oslo, Bergen, Trondheim și Stavanger) Amenda contravențională nu se aplică pe spațiul privat750,-
Conducerea unui autovehicul care are anvelope prea uzate:
(suma per anvelopă uzată)
1.000,-
Conducerea fără a avea asupra sa permisul de conducere, talonul, triunghiul reflectorizant, conducerea cu vitezometru defect sau eronat:500,-
Lipsa asigurării pentru un autovehicul care trebuie să fie asigurat (amendă pe zi, pentru autovehicule proprietate personală): 150,- / zi

Pedeapsa subsidiară cu închisoarea

  • Pedeapsa subsidiară cu închisoarea se stabilește la 1 zi de închisoare pentru fiecare 1000 de coroane, însă fără ca pedeapsa subsidiară cu închisoarea să depășească 15 zile.

8 puncte de penalizare pe permisul de conducere = reținerea permisului pentru o perioadă de 6 luni.

  • dacă ești prins comițând mai multe contravenții odată, vei primi la fel de multe puncte de penalizare precum contravențiile au în total. Notificarea de avertizare se trimite după ce ai 4 puncte de penalizare

Atentie!

  • Numărul de puncte de penalizare este dublu pentru persoanele care au permis de conducere în perioada de probă
  • Automobiliștii care se află în perioada de probă vor trebui să promoveze examenul de conducere din nou înainte de a putea reveni la volan. Ceilalți șoferi vor primi din nou dreptul de a conduce un autovehicul după 6 luni.

Sursa: Politiet.tips/bsatser

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu