Știri

Noile reglementari Corona: 2100 de persoane au fost refuzate la intrarea in Norvegia pana acum.

Scris de Daniel Solheim

Norvegia a schimbat radical definitia de „rezident” in Norvegia. De la modificarea reglementarii, 2100 de persoane au fost trimise inapoi cand au ajuns la granita, arata statistica noua.

Refuzata : Innasprirea reglementarilor de catre guvern a facut ca Knga Agata Mulawka (23) sa fie refuzata la intrare in Norvegia, dupa ce fusese in Polonia la inmormantarea mamei ei.
(Foto: privat)

In februarie s-a intamplat ceva la granita Norvegiei. Regulilele pentru ceea ce inseamna sa locuiesti aici in tara au fost modificate, pentru a impiedica calatoriile inutile in Norvegia.

Dintr-o data, mii de persoane care pana atunci aveau voie sa treaca granita pentru a intra in Norvegia, s-au trezit inchise afara.

NRK a relatat in mai multe articole depre efectul modificarilor, printre altele cand Girdvile, care era insarcinata, nu a mai putut intra in Norvegia dupa ce fusese in Lituania pentru a analiza a lichidului amniotic.

Sau cazul lui Kinga Agata Mulakwa, care a fost refuzata la intrarea in Norvegia cand se intorcea de la inmormantarea mamei sale, din Polonia.

Acum, statisticile pentru primele trei luni ale anului arata pentru cate persoane au avut efect aceste modificari.

Cifrele trimestriale ale sectiei de migratie a Politie arata ca peste 2100 de straini din 38 de tari au fost refuzati la intrare dupa modificarea reglementarilor pentru a impiedica importul de infectie in ianuarie.

In medie, politia norvegiana de frontiera a refuzat 23 de straini in fiecare zi de la 1. ianuarie pana in 31. martie.

– Ca un fulger din senin

Cele mai multe persoane dintre cele 2100 care au fost refuzate, erau cetateni din SEE (Spatiul Economic European). Autoritatea fiscala si NAV ii considera rezidenti in Norvegia, la fel cum si-au perceput si ei insisi statutul.

Imigrantii care vin sa munceasca, sa plateasca taxe, inchiriaza spatii locative si eventual au familie in Norvegia, au crezut ca au voie sa iasa din Norvegia in scopul efectuarii unor calatorii esentiale.

– De aceea a fost ca un fulger din senin, cand ei au fost opriti la granita si li s-a refuzat intrarea in Norvegia dupa ce avionul aterizase in Norvegia.

Asta spune avocata Lina K. Smorr de la firma de avocatura Andersen & Bache-Wiik. Ea reprezinta mai multi cetateni straini care locuiesc si muncesc in Norvegia si care au fost afectati in mod sever de restrictiile de intrare in Norvegia.

Girdvile Bucienkante si prietenul ei, Deividas Vidsziunas au ajuns in carantina hoteliera inainte sa fie trimisi inapoi in Lituania. (foto: privat)

Anterior, cetatenii din SEE erau exceptati de la restrictiile de intrare. Anul acesta, cerinta a fost ca toti strainii, inclusiv cei din spatiul SEE, sa fie inregistrati cu domiciliu in registrul norvegian de evidenta al persoanelor, pentru a putea intra in Norvegia.

Multi imigranti muncitori au doar numar personal norvegian temporar, numit „D-number”. Cu D-number ei sunt inregistrati in registrul norvegian de evidenta doar cu codul postal, nu cu domiciliu in Norvegia.

Cei mai multi din Polonia si Suedia

Smorr nu are nici o mila in critica adresata masurilor restrictive:

– Acestea sunt in contradictie cu acordul SEE si cu drepturile omului. (Restrictiile) au generat consecinte disproportionate, prin faptul ca oamenii n-au putut, efectiv, sa se intoarca acasa. Este o chestiune foarte problematica, vazuta dintr-o perspectiva a statului de drept, spune ea.

Persoanele din 10 tari europene fac 80 la suta din totalul persoanelor refuzate:

Persoane refuzate la intrare in Norvegia in functie de nationalitate
256 de persoane din Romania au fost refuzate la intrare in perioada 01.01. – 31.03.2021

Polonia este cap de lista cu 500 de persoane refuzate. Apoi urmeaza Suedia, Lituania, Romania, Letonia si Estonia.

Cei care au fost refuzati, au fost trimisi cu primul avion inapoi sau au fost pusi in carantina hoteliera pentru perioada de asteptare pentru un loc disponibil pentru zborul de retur.

– Oamenii au fost efectiv dati afara in mod regulat, fara evaluari concrete al fiecarui caz individual. Asta este prea sever si nu sta in proportie cu nevoia de a opri importul de infectie. Carantina impusa la intrarea in Norvegia ar fi fost o masura suficienta, sustine Smorr.

Modul in care au fost tratati cei care au stat in carantina hoteliera dupa ce le-a fost refuzata intrarea in Norvegia, a fost de asemenea, criticat.

NRK a relatat, printre altele, despre Irma Zabitiene, care spunea ca a simtit ca nu a primit aproape nici un fel de ajutor cand a stat in carantina hoteliera cu fiul ei in varsta de patru luni.

Refuzata de doua ori: Irma Zabitiene a fost refuzata la intrare in Norvegia cand s-a intors din Lituania. Abia dupa ce i s-a refuzat intrarea si in Lituania (cand a fost trimisa in retur) i s-a dat voie sa intre in Norvegia. (Foto: privat)
Guvernul: – Cititi reglementarile

Din martie pana in decembrie anul trecut au fost refuzati la intrare in Norvegia aproape 800 de straini, dar cetatenii din spatiul SEE aveau o exceptie, care a fost eliminata in ianuarie.

– Doar persoanele cu cetatenie norvegiana sau persoanele inregistrate in registrul norvegian de evidenta al populatiei au putut intra in Norvegia. Asta era valabil si pentru toti cetatenii SEE care au fost in vizite in tarile de origine.

Asta spune ministrul de justitie, Monica Mæland. Ea spune mai departe ca partea juridica a fost evalutata si ramane ferma in interpretarea severa a reglementarii guvernului.

– Desigur exista consecinte mari pentru cetatenii SEE care sunt obisnuiti sa calatoreasca incoace si incolo. Dar reglementarile au fost comunicate in mod clar si ne asteptam ca toti cei care intra si ies din tara sa se informeze despre reglementarile in vigoare.

Avocata Lina K. Smorr sustine ca regulile corona din Norvegia au incalcat drepturile omului cand oamenilor le-a fost refuzata intrarea in tara in care locuiesc.
(Foto : Firma de avocatura Andersen & Bache-Wiig)
– De-a dreptul o nebunie

Avocata Smorr nu este de acord cu faptul ca noua cerinta de a fi domiciliat in Norvegia a fost explicata in mod clar de catre autoritati.

Ea arata ca si alte autoritati de stat, in contradictie cu Ministerul Justitiei si Directiei pentru Imigrari, considera muncitorii straini a fi domiciliati in Norvegia.

– Cand persoanele primesc corespondenta de la Autoritatea fiscala (Skatt) sau de la NAV, acasa in cutia postala, ei se gandesc ca sunt domiciliati aici, spune Smorr.

Ea sustine ca este dificil de inteles ca a fi „domiciliat” depinde de faptul ca esti inregistrat cu o adresa de strada sau doar cu o adresa de corespondenta in registrul de evidenta al populatiei.

– In plus, reglementarile de intrare in Norvegia sunt modificate atat de des incat este greu de urmarit, chiar si pentru juristi.

Avocatul lui Mulawka, Farooq Ansari, adauga faptul ca in momentul de fata nu primesti indemnizatie de somaj de la NAV daca nu locuiesti in Norvegia.

– Atunci devine o nebunie de-a dreptul sa sustii ca persoana nu este domiciliata in tara. A refuza intrarea in tara este fara nici un sens.

sursa: https://www.nrk.no/vestland/2100-personar-vist-bort-fra-noreg-etter-nye-strenge-innreisereglar-for-korona-1.15477437

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu