Știri

Nou record pentru pretul energiei electrice in Sudul Norvegiei

Scris de Daniel Solheim

Luni dimineata, pretul curentului energiei electrice in Sudul Norvegiei face un salt neobisnuit de mare – ajunge, pentru a doua oara intr-o saptamana, la un nivel record.

Noul nivel-record al pretului este de 1,32 coroane la kilowatt/ora in medie pe zi, conform bursei Nord Pool, unde preturile energiei electrice sunt stabilite cu o zi inainte.

Ultimul record in Sudul Norvegiei era la 1,29 coroane la kilowatt/ora in 13. octombrie.

In cea mai scumpa ora, lunea intre orele 08.00 si 09.00 pretul in regiunea de pret Oslo si Kristiansan era pana la 2,53 coroane, ceea ce inseamna unul din cele mai mari preturi pe ora pana acum in acest an. In acest pret nu sunt incluse tva, taxe si taxa de stalp.

Pretul a fost ceva mai ridicat anterior in acest an. In februarie pretul a fost la 2,57 de coroane la kilowatt/ora in unele ore din zi.

Confrom analistului-sef Tor Reier Lilleholt de la Vogue Insight, exista mai multe cauze pentru cresterea abrupta a pretului de luni, dar pentru a intelege cauza principala trebuie sa privim spre Europa:

– In acest moment, in Europa, pretul curentului electric este extrem de ridicat. Cand este nevoie de toata energia electrica avuta la dispozitie in Sudul Norvegiei, fenomenul se extinde pana in zonele din jurul nostru, spune Lilleholt.

– Este putin vant in Nord. Germania nu are nimic cu ce sa contribue. Si ei au aceasi problema cu vantul, explica el. In Sudul Norvegiei mai exista si problema lipsei resurselor de apa.

Cu mult mai ieftin in Vestlandet

Asa cum E24 a scris sambata, exista mari variatii ale pretului energiei electrice in functie de regiunea in care te afli. Sambata energia electrica era de 10 ori mai scumpa in Sudul Norvegiei decat in Midt-Norge.

In Bergen, pretul intre ora 08.00 si 09.00 luni dimineata este de 1,31 coroana, deci o reducere considerabila.

In ultima vreme Vestlandet a avut acelasi pret precum restul partii de Sud a Norvegiei. Dar Nord-Norge are in continuare curent electric mult mai ieftin, cu un pret la 19 øre pe kilowatt-ora intre 08.00 si 09.00, luni dimineata.

De data asta, Vestlandet scapa ceva mai ieftin decat restul partii de sud a Norvegiei, cu en pret la 1,22 coroane la kilowatt-ora luni.

Nord-Norge si Midt-Norge au, ca de obicei, cel mai ieftin curent electric, iar pretul luni dimineata era la 19 øre la kilowatt/ora.

Blocaje

Analistul-sef Lilleholt explica faptul ca nu este intamplator ca cresterea abrupta a pretului se petrece luni dimineata. Asta se datoreaza faptului ca sarcina de curent electric este mai mare cand societatea se trezeste si incepe consumul. El spune ca acest varf al pretului este de scurta durata, dar ca se pot face economii prin a fi constient la care ore din zi sa folosesti energie electrica.

– Apa calda si incalzirea sunt sursele principale pentru consum. Cand se intuneca afara apare si iluminatul. Pentru a face economie, poti incepe prin a face dus mai inteligent, in acele ore din zi cand pretul e mai mic, spune Lilleholt.

– Cei mai multi folosesc curentul electric de care au nevoie, si atunci preturile nu mai conteaza atat de mult. Dar este critic pentru o categorie care nu are posibilitatea de a-si folosi banii doar pe energie electrica, mai adauga el.

Diferentele de pret inregistrate intre diversele regiuni ale tarii s-au accentuat, conform lui Lilleholt, fapt pe care el il explica prin faptul ca a plouat mai mult in Nordul Norvegiei si prin legaturi proaste in reteaua de transport a energiei electrice intre nordul si sudul tarii. Asta duce la blocaje in distributia curentului electric, care face ca energie electrica produsa in Nord sa nu poata fi vanduta in Sud.

– Poate deveni critica

– Variatia puternica a preturilor curentului electric este bine-cunoscuta. Acest tip de variate creeaza o situate provocanta pentru consumatorii norvegiei, spune consilierul juridic senior Thomas Iversen de la Forbrukerrådet.

Thomas Iversen – Forbrukerrådet (Protectia consumatorului)

– In plus se apropie anotimpul rece. Asta poate face ca bugetele oamenilor sa se clatine. Combinatia unui pret ridicat si perioada anului in care se foloseste cel mai mult curent electric poate fi critica. Pentru familii cu o situatie economica precara, perioada care urmeaza poate fi si mai dificila, mai adauga Iversen.

El spune ca acest pret imprevizibil si extrem de variabil al energiei electrice face ca contractele cu pret fix sa devina o mai buna alternativa decat inainte, in comparatie cu contractele cu pret la „spot”, care, in mod normal sunt mai avantajoase.

Recomanda: Verifica factura

Iversen recomanda tuturor sa verifice site-ul www.strømpris.no pentru a-si verifica contractul de furnizare a energiei electrice si pentru a vedea daca au un contract anvantajos. Multi platesc si pentru servicii suplimentare inutile, cum ar fi plafonarea consumului, asigurari pentru energie electrica sau curent verde.

– In anumite perioade ale anului, contracte cu pret fix pot da o anumita liniste si pot fi mai adecvate. Noi recomandam contracte cu o durata de sase luni. Asta ofera cel mai mic risc posibili si iti poate oferi o imagine de ansablu si o iarna mai previzibila.

Norvegia este impartita in cinci zone diferite pentru furnizarea energiei electrice iar pretul variaza geografic in functie de productia locala de energie electrica si de cerere.

– Inteleg ca poate parea nedrept, acum cand preturile sunt mari. Diferitele zone consuma si produc cantitati diferite de energie electrica. Daca facem calculele la ora, in unele intervale de timp variatiile pot fi foarte mari, a spus consilierul senior Iversen.

sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu