Iarna se apropie. Azi, guvernul a implementat o nouă schemă de calcul a subvenției pentru energie electrică.

În noua schemă de calcul, subvenția va fi calculată în funcție de media orară a prețurilor, în locul mediei lunare.
Asta nu înseamnă mare lucru pentru consumator, potrivit lui Thomas Iversen de la Protecția Consumatorului.
Cu toate acestea, noua schemă va contribui la uniformizarea prețurilor.
– Subvenția va fi mai ”dreaptă” prin faptul că cele mai mari vârfuri ale prețurilor pe oră vor fi uniformizate cu ajutorul subvenției, spune Iversen în dialog cu NRK.
Iată modificarea
Noua schemă a fost elaborată în urma faptului că guvernul a fost foarte mult criticat pentru reacția sa la prețurile mari ale energiei electrice.
Anterior, subvenția a fost calculată în funcție de media lunară a prețului energiei electrice în zona în care locuia consumatorul. Acum, subvenția va fi calculată de la o oră la alta, în funcție de prețul spot – prețul curent și cel modificat.
Guvernul a modificat subvenția pentru energie electrică de mai multe ori de la data introducerii ei în decembrie 2021.
Principiul de a acoperi 90% din prețul energiei electrice care depășea 70 de øre/KWh rămâne același.
– Calculul subvenției la fiecare oră face ca subvenția să fie acordată în funcție de prețul real al energiei electrice în momentul în care o consumi, spune premierul Jonas Gahr Støre.
Cel mai scump contract de furnizare a energiei electrice
Chiar dacă prețurile energiei electrice s-au modificat, Iversen consideră în continuare că este important să semnezi un contract corect de furnizare a energiei electrice.
El spune că mai mulți consumatori au contracte în care furnizorul stabilește prețul odată pe lună. Astfel de contracte ar trebui evitate.
– Acelea sunt cele mai scumpe contracte de pe piață. Dacă ai un astfel de contract, există o singură recomandare: să îl schimbi, spune el și face referire la site-ul Protecției Consumatorului.
Vremea va da energie electrică mai ieftină unora
Precipitațiile din ultima vreme au avut efect asupra prețurilor energiei electrice.
Analistul senior Benjamin Thomassen de la Volue Insight, crede că precipitațiile abundente au avut un efect pozitiv asupra prețurilor.
Cu toate acestea există diferențe mari de preț, în funcție de zona în care locuiești în țară. În timp ce precipitațiile au fost abundente în zona de Est (Østlandet) și Vest (Vestlandet), zona sudică (Sørlandet) a avut cel mai puțin de câștigat de pe urma precipitațiilor.
Cauza este faptul că a plouat mai mult în estul și vestul țării în ultima perioadă.
– De exemplu vineri, era de zece ori mai scump să locuiești în Sørlandet decât în Oslo. Dar la iarnă, prețurile vor fi mult mai uniforme, spune Thomassen.

Iarna aceasta va fi mult mai blândă pentru portofel în comparație cu alți ani, crede analistul.
– Ai Europa ca un joker, ai războaiele și Ucraina ca un joker, pe lângă situația temperaturilor și a precipitațiilor în timpul iernii, spune Thomassen.
– Dar în analiza noastră, iarna aceasta arată mult mai bine decât cea precedentă.
Recomandă prețul la spot
Prețul pe care îl plătești pentru energia electrică se modifică permanent. Iar prețul crește cu cât mai mult consumăm.
Alegerea unui contract cu preț fix sau a unui contract cu preț la spot, poate varia. De cele mai multe ori, contractele cu preț la spot sunt cele mai bune pentru cei mai mulți consumatori, crede Benjamin Thomassen.
– Și eu am un contract cu preț variabil, și simt asta acum. Astfel am control asupra prețului energiei în fiecare zi și știu ce voi avea de plătit când vorm porni cablurile de încălzire din podea, sau vana cu hidromasaj sau ce-om mai avea nevoie.

– Cel mai bun lucru este să consumi cât mai puțin curent. Atunci primești cea mai mică factură.
A regretat contractul cu preț fix
Nu a trecut multă vreme de când prețurile erau foarte mari. Pentru a își asigura o oarecare siguranță, mulți au optat pentru a se obliga la contracte cu preț fix pentru energia electrică.
Dar la începutul lunii august, prețul mediu pentru energie electrică era negativ în toate cele cinci regiuni de prețuri din Norvegia.
Asta a fost motivul pentru care unii au câștigat bani din a consuma energie electrică, în timp ce alții au pierdut din același motiv.
Unui dintre consumatorii care a semnat un contract de furnizare la preț fix este măcelarul Jens Eide din Lillesand, din regiunea Sørlandet. El s-a simțit înșelat după ce a trecut criza energetică.
În luna iulie, prețul mediu la energie electrică era de 68 øre/kWh, în timp ce el, conform contractului la preț fix, trebuia să plătească 2,04 coroane/kWh până la sfârșitul anului.

Chiar dacă măcelarul se simte înșelat, analistul Benjamin Thomassen crede că decizia lui a fost una înțeleaptă pe termen lung.
– Este ușor să ai mintea de pe urmă. Nu aveai de unde să știi că vremea se va schimba, că va ploua atât de mult, spune Thomassen.
– Dacă prețurile vor crește, va crește și subvenția. Dacă prețurile rămân mici, va rămâne împotmolit și nu va primi ajutor. Pentru că subvenția se declanșează abia când prețul depășește 70 øre +tva / kWh, spune el.
sursa: NRK.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator