Știri

NVE: Situația inundațiilor este cea mai critică în bazinul râului Drammen

Scris de Daniel Solheim

E134 este închis între Mjøndalen și Hokksund pentru că ambele benzi ale șoselei sunt acoperite de apă. În același timp, nivelul apelor continuă să crească în tot bazinul râului Drammen.

Paravanul de protecție ține apa la distanță în Krokstadelva
Vârful a fost atins în părțile superioare ale bazinelor fluviale, dar fluxul de apă continuă să crească în aval. Situația apelor în râul Drammen pare să fie cea mai critică, spune NVE.

Drammensvassdraget (bazinul Drammen) este cel de-al treilea bazin, ca mărime, din Norvegia, cu o suprafață de colectare a precipitațiilor de 17.114 km2. Acesta este compus din câteva bazine mai mici, printre care Hallingdalsvassdraget, Begnavassdraget si Randsfjordvassdraget.

sursa: wikipedia

– Sa acumulat multă apă în cele patru lacuri din bazinul râului Drammen. Toată această cantitate suplimentară de apă trebuie să treacă pe lângă Drammen, de aceea cred că râul Drammen este cel mai critic punct, spune hidrologul Inger Karin Engen, de la Direcția Norvegiană pentru Ape și Energie NVE, în dialog cu NTB.

Nivelul apelor continuă să crească în Krøderen, Sperillen, Randsfjorden, Tyrifjorden, Mjøndalen și Mjøsa, anunță site-ul Varsom.no într-o actualizare publicată la orele 09.00, joi dimineață.

Vârful nivelului apelor a fost atins la Eggedal, Hallingdal, Sokna, Etna, Otta, Sjoa, Gudbrandsdalslågen lângă Vinstra, la nord de Elverum și în Numedalslågen.

– Râul Drammen pe lângă Mjøndalen va ajunge la un vârf probabil în cursul zilelor de vineri sau sâmbătă, spune Engen.

Nivelul apelor în Randsfjorden din bazinul Drammen va continua să crească cu încă 60 de cm față de nivelul de azi și va ajunge la vârf în cursul sfârșitului de săptămână. Tyrifjorden, din același bazin, va crește cu încă 1,2 metri față de nivelul de azi.

În Hønefoss se întâlnesc mai multe din râurile din bazinul Drammen. În Hønefoss și în alte locuri din această municipalitate au fost evacuate peste 1700 de persoane.

Bazinul râului Drammen cu flux normal (albastru deschis), inundații care se petrec odată la 20 de ani și odată la 50 de ani (nuanțele mai închise)

Pentru sfârșitul de săptămână sunt anunțate ploi în mai multe locuri. Engen spune că toate ploile au un efect negativ asupra situației inundațiilor, dar că, din fericire, nu va ploua mult în zonele afectate.

– După cum arată acum prognoza meteo, nu se pare că ploile anunțate vor genera probleme mai mari. Dar, după cum știm cu toții, aceste condiții meteo se pot schimba, spune hidrologul Inger Karin Engen de la NVE.

Joi după amiază apa reușise să pătrundă prin paravanul de siguranță de la Krogstadelva FOTO: JAN-ERIK WILTHIL / NRK
Mai multe șosele și drumuri sunt închise

– Mai multe drumuri și șosele sunt închise din cauza inundațiilor sau a alunecărilor de teren. Evacuările din cauza riscului de inundații sau a alunecărilor de teren au continuat pe tot parcursul nopții, relatează site-ul Varsom.no

– Nivelul apelor din râul Drammen crește continuu și este motivul pentru care am fost nevoiți să închidem E134 între Hokksund și Mjøndalen, deocamdată, spune Lasse Berge de la Statens Vegvesen.

Pentru porțiunea închisă a drumului există posibilități de ocolire semnalizate, pe drumul județean Fv 283. În plus se mai poate ocoli pe drumul județean Fv2708, Drammensveien în Mjøndalen, sub calea ferată la benzinăria Shell.

Una din posibilitățile de ocolire este Fv283, dar și aici există pericolul ca drumul să fie acoperit de ape. Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Drumul poate fi închis în scurt timp

Berge mai adaugă că este probabil ca E134 să fie închis între Drammen și Mjøndalen în cursul următoarelor 24 de ore.

Municipalitatea Drammen le cere locuitorilor să fie pregătiți pentru posibilitatea ca și alte drumuri să fie închise sau să aibă acces redus în scurt timp.

Un total de 125 drumuri și șosele din partea sudică a Norvegiei sunt acum închise. Majoritatea sunt drumuri județene.

Autoritatea națională a drumurilor (Statens Vegvesen) face un apel către automobiliști:

  • blocajele rutiere sunt puse acolo pentru a asigura siguranța utilizatorilor drumului. Este important ca acestea să fie respectate și să nu intrați pe lângă bariere pe un drum închis.
  • fiți atenți la faptul că și rutele de ocolire pot avea limitări. Multe din drumurile județene nu suportă trafic de mare tonaj. Este important să verificați eventuale limitări înainte de a merge mai departe.
  • Situația se poate schimba rapid. Căutați informații actualizate dacă trebuie să intrați în zonele afectate.
Se fac eforturi pentru a menține deschis drumul de ocolire

-E134 este închis în ambele sensuri între Teigen și Steinberg, informează Øistein Eriksen de la Consiliul județean Viken în dialog cu NRK.

El a participat azi dimineață, împreună cu Statens Vegvesen la închiderea drumului și confirmă că ambele benzi sunt acoperite de apă.

Nivelul apei este în continuare în creștere în bazinul Drammen. Aici imagini din centrul orașului Drammen

Consiliul județean are responsabilitatea pentru drumurile județene, Fv283 prin Solbergelva fiind una din rutele de ocolire pentru E134.

– Acel drum îl vom ține deschis cât de mult putem. Mai este cam un metru și jumătate până apa va ajunge la carosabil, iar nivelul apei crește cu peste 3 cm pe oră. Deci vor mai trece câteva ore până va trebui să îl închidem , ne spune Eriksen.

Pe E134 apa a ajuns pe carosabil. Nivelul apelor în bazinul Drammen continuă să crească FOTO: JAN-ERIK WILTHIL / NRK
Multe proprietăți vor fi afectate

Nivelul normal al apelor râului Drammen la podul Mjøndalen este de aproximativ 1 metru. Joi dimineață, măsurătorile NVE arată că nivelul apelor ajunsese la 2,9 metri.

În timpul viiturii din primăvară, nivelul apelor s-a oprit la 2,5 metri, ceea ce este imediat sub nivelul care declanșează măsuri preventive, informează municipalitatea Drammen. Prognozele indică faptul că nivelul apelor ar putea ajunge la 3,5 metri.

– Toți cei care locuiesc în zone expuse viiturii trebuie să își asigure bunurile. În cazul în care cele mai rele prognoze se adeveresc, apa poate ajunge la 3,5 metri la nivelul podului din Mjøndalen. Într-o asemenea situație, multe proprietăți vor fi afectate, spune șeful acțiunii de pregătire și alertă, Sten Petter Aamodt.

Imagini cu puternic impact

Joi dimineață, ministrul justiției și alertelor, Emilie Enger Mehl s-a întâlnit cu primarul din Drammen, Monica Myrvold Berg, pentru a primi o imagine de ansamblu asupra situației din Drammen.

– Vedem imagini cu puternic impact din zonele aflate mai la nord, unde Hans a făcut mari ravagii. În Nesbyen sunt imagini ale catastrofei, de asemenea și în Hønefoss este o situație critică.

– Toată apa care a fost acolo, va trece și pe aici, spune Mehl în dialog cu NTB.

Distrugerile sunt ample în urma furtunii ”Hans”. În mai multe locuri sunt distruse case, drumuri și căi ferate. Companiile de asigurări au fost invadate de cereri de daune.

– Mă gândesc la toți cei care se află în situația asta și are un puternic impact să vezi amploarea distrugerilor. Guvernul trebuie să se implice când prejudiciile vor fi remediate, spune Mehl.

– Cel mai important este ca această situație să nu afecteze viața și sănătatea oamenilor.

Cod roșu de alertă

Notificarea de alertă pentru Drammen și Øvre Eiker a fost emisă miercuri cu cod roșu.

Acesta este cel mai ridicat nivel de pericol și înseamnă că este vorba de o situație extremă. Sunt așteptate inundații puternice, distrugeri din cauza eroziunii și distrugeri din cauza inundațiilor asupra proprietăților și infrastructurii.

– Ne așteptăm să vină mult mai multă apă decât este acum, a declarat directorul regional pentru zona sudică al NVE, Elisabeth Rui.

Prognozele de miercuri ale NVE au arătat că mai multe lacuri și cursuri de apă vor avea cantități istorice de apă în zilele următoare.

– Asta ne arată că avem o situație deosebit de dificilă în care mai multe râuri pot ajunge la cote record față de alte dăți, spune Brigt Olav Samdal, șef de departament la NVE.

– Percepem situația ca fiind una gravă. Este dificil și nu suntem siguri de ce fel de consecințe ar putea avea.

Pentru bazinul Drammen, situația poate deveni una istorică. NVE se teme că acest bazin poate crea inundații masive.

Bazinul Drammen este unul mare, pe care circulă multă apă, și riscăm să ajungem la o cotă record în bazinul Drammen, spune Samdal.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu