Știri

O avalansa de avertizari – Meteorologii anunta pericol de ploaie, avalanse si pericol de inundatii pentru miercuri

Scris de Daniel Solheim

Miercuri va curge „un râu atmosferic” peste tara. De aceea au fost trimise alerte de ploaie, avalanse si pericol de inundati. – O situatie serioasa a vremii, spune meteorologul.

Situatia meteo pentru miercuri si joi – avertizari galbene, portocalii si rosii de ploaie, avalanse si inundatii – foto: Institutul Meteorologic

Miercuri si joi se apropie un front de presiune atmosferica scazuta dinspre Oceanul Atlantic care va duce la cantitati masive de precipitatii.

De aceea, atat Institutul Norvegian de Meteorologie cat si Directia raurilor si energiei (NVE) au emis mai multe alerte de cod portocaliu si rosu de ploaie, avalanse, alunecari de teren si inundatii in Nordland, Midt-Norge si Sør-Norge in zilele care urmeaza.

– Ne asteptam la mai multe avalansa mari si unele foarte mari, declansate natural. Tineti distanta fata de zonele de declansare si a celor de scurgere a avalanselor de zapada, spune seful garzii din departamentul pentru avertizari in legatura cu avalansele din cadrul NVE, Odd Arne Mikkelsen, intr-un comunicat de presa.

Meteorologul de serviciu, Per Egil Haga explica faptul ca in limbajul de specialitate se spune ca va veni un „râu atmosferic” peste tara.

– Se formeaza o imagine a unei saptamani umede, cu temperaturi mai ridicate. Precipitatiile vin ca un rau in atmosfera care se scurge spre noi. Vom avea un front puternic de presiune scazuta si un curent de aer mult mai cald, in special miercuri si joi, decat a fost in ultima vreme, spune Haga in dialog cu Dagbladet.

120 mm de precipitatii.

De luni inainte de amiaza au fost emise deja alerte de avertizare rosii pentru avalanse din zona Hardanger in sud pana in Ofoten in nord.

Meteorologul spune ca trebuie populatia trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca vor fi multe precipitatii, in special in Vestlandet si de-a lungul coastei spre nord.

El nu poate garanta ca precipitatiile nu vor trece peste munti in partea nordica a tarii.

– Pot veni pana la 120 mm de precipitatii, ceea ce este foarte mult. In mai multe locuri temperaturile vor fi mai ridicate, iar atunci precipitatiile vor veni sub forma de ploaie, spune Haga.

Temperaturile vor creste considerabil in cursul saptamanii iar incepand de miercuri se poate ajunge la peste 10 grade Celsius in Agder si in zona Østlandet.

Cauza ese ca vine o schimbare radicala a situatiei vremii in urma unei perioade cu temperaturi scazute, explica meteorologul.

– Odata cu temperaturile mai ridicate vor veni si vanturile. Este un front atmosferic cu presiune scazuta destul de puternic, care aduce cu sine modificari ale circulatiei aerului, spune Haga.

– Situatie serioasa a vremii

Temperaturile mai ridicate vor face ca precipitatiile sa vina sub forma de ploaie, si la munte. De aceea, este de asteptat ca o mare parte din zapada din munti sa se topeasca.

– Topirea zapezii si ploi abundente vor face ca apa sa se adune in zapada si atunci se pot declansa avalanse de noroi. Pericolul acestor avalanse va creste joi. Noi recomandam tuturor sa evite relieful abrupt, paraie si albii ale raurilor care au un volum mare de apa, spune Johan Kristofers, avertizor la NVE.

Cu toate acestea, meteorologul este cel mai ingrijorat de cantitatile mari de precipitatii din sud.

– Este aproape o avalansa de alerte. Situatia din sud pare sa fie cea mai dramatica. Cand vin atat de multe precipitatii intru-un timp scurt, pot aparea probleme cu scurgerea apei si cu topirea zapezii, aspecte care pot duce la situatii periculoase, spune Haga, si adauga:

– Poate fi si avalasa si inundatii in acelasi timp. Este o situatie dificila a vremii. E o vreme periculoasa.

– Se pregateste o furtuna

Pe langa precipitatii va fi si vant puternic mai multe locuri in tara.

In Møre si Romsdal, Trøndelag, Nordland si in Troms au fost emise alerte galbene pentru vant. Local, rafalele de vant pot ajunge pana la 30-35 m/s.

– Se pregateste formarea unei furtuni, spune meteorologul si adauga:

– Va ploua mai mult mai inspre nordul tarii, iar in Trøndelag, Nordland si Troms precipitatiile vor putea ingheta. Cu precipitatii inghetate, drumurile vor deveni foarte alunecoase.

Deja pentru vineri sunt asteptate temperaturi mult mai reduse din nou. Iar atunci precipitatiile vor veni sub forma de lapovita si ninsoare in munti.

– Saptamana aceasta este un contrast special fata de cum a fost vremea in ultimele saptamani. Spre weekend vremea se va schimba din nou, cu mase de aer rece, spune Haga.

El mai adauga ca si in timpul weekendulu vor putea fi vanturi puternice, reci, dar ca saptamana viitoare va fi mai linistita.

sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu