Știri

O descoperire istorică în cercetarea energetică: – Extrem de importantă

Scris de Daniel Solheim

Acum lumea poate fi cu un pas mai aproape de soluția energetică despre care mulți cred că poate fi salvarea din criza climatică. Marti, ministrul energiei din Statele Unite a promis că va da publicității o ”descoperire științifică majoră”.

– Dacă acest lucru se confirmă, vom asista la un moment istoric, spune dr. Arthur Turell pentru Financial Times. Publicația scrie că cercetătorii americani de la Laboratorul Național Lawrence Livermore au reușit pentru prima dată să producă un surplus de energie obținută prin fuziune nucleară.

Ilustrație: Razele laser lovesc un cilindru metalic și îl încălzesc până la 150 milioane de grade, pentru a crea așa-numita energie de fuziune.

Explicat în termeni mai simpli înseamnă că, cu ajutorul unui aparat, care conține unul dintre cele mai puternice lasere din lume, s-a reușit obținerea unei cantități mai mari de energie decât energia consumată.

Iar acest tip de energie – energia obținută prin fuziune nucleară – este ”verde”. Adică, în procesul de obținere a acestui tip de energie nu rezultă deșeuri radioactive, așa cum se întâmplă în domeniul energiei nucleare prin fisiune. De asemenea, procesul de fuziune, nu emite nici CO2, așa cum se întâmplă în centralele care folosesc cărbuni.

Și ce se întâmplă când obții mai multă energie decât consumi pentru obținerea ei? Atunci ai creat o sursă de energie care se autosusține. În acest caz ai descoperit o alternativă ecologică la combustibilii fosili.

– Energia de fuziune se bazează pe aceleași procese pe care le găsim în soare și în toate celelate stele din univers. Este sursa proprie de energie a naturii și baza pentru întreaga viață de pe Pământ. Dacă reușim să o facem să funcționeze, va fi sursa supremă de energie, a declarat Odd Erik Garcia pentru NRK acum doi ani. Odd Erik Garcia este cel mai mare expert al Norvegiei în acest domeniu, șef al centrului DYNAMO de la Universitatea Arctică UiT Norvegia.

Aparatul folosit de oamenii de știință de la Lawrence Livermor National Laboratory, în căutarea energiei de fuziune.
Piatră de hotar

Iar acum, potrivit a trei surse care au vorbit cu publicația Financial Times, cercetătorii americani au reușit acest pas. Deocamdată Ministerul Energiei din Statele Unite nu a dorit să confirme acest lucru, dar au anunțat convocarea unei conferințe de presă pentru ziua de marți, la care ministrul energiei, Jennifer Granholm va prezenta ”o descoperire științifică majoră”.

Și publicația ”Washington Post” relatează că ar fi vorba de ”Sfântul Graal” al energiei, care a fost cercetat științific în din anii ’50.

– Se pare că cercetătorii de la Lawrence Livermore au zdrobit complet obiectivul pus de decenii, spune Turell, care a scris el însuși o carte despre subiectul fuziunii nucleare.

David Edelman, care lucrează pentru o companie privată care mizează pe energia de fuziune, este și el foarte entuziasmat de aceste știri.

– Aceasta este o piatră de hotar, extrem de importantă, pe drumul către energia de fuziune, declară el pentru Washington Post.

Compania norvegiana Equinor crește numărul companiilor de fuziune nucleară din Statele Unite: – Aceasta va fi cea mai mare investiție a noastră.


Info

Ce este fuziunea nucleară?
  • Fuziunea nucleară este un proces în care mai mulți atomi fuzionează împreună pentru a forma un nucleu atomic mai greu. Acest proces de ”fuziune” generează cantități enorme de energie sub formă de căldură.
  • Pentru a realiza o fuziune, doi izotopi, adică două variante ale elementului chimic hidrogen – deuteriu și tritiu – trebuie menținute la o temperatură de 150 milioane de grade până când atomii se ciocnesc și fuzionează. În urma fuziunii se formează heliu.
  • Această temperatură ese de zece ori mai fierbinte decât nucleul soarelui. Pentru a gestiona această căldură enormă, este necesar ca procesul de fuziune să aibă loc în interiorul unui câmp magnetic, numit și tokamak.
  • Energia nucleară pe care deja o cunoaștem, este creată printr-un proces diferit numit fisiune, proces în care atomii se divid.
  • Dezavantajele fisiunii nucleare sunt că aceasta produce deșeuri care pot rămâne radioactive zeci de mii de ani
  • De asemenea, fisiunea nucleară are un potențial de pericol în cazul unui accident nuclear, cum ar fi cel întâmplat la Cernobîl
  • Fuziunea nucleară este, pe de altă parte, mult mai sigură, produce cantități mici de deșeuri și este alimentată de elemente extrase din apa de mare.

sursa: CNN


Dar…

Dar el atinge și un alt subiect important. Pentru că chiar dacă cercetătorii par să fi reușit să obțină mai multă energie decât au consumat cu ajutorul acestei metode, este încă un drum lung până se va rezolva problema climei.

Pentru că înainte ca această metodă să devină o sursă de energie electrică în casele oamenilor, fără emisii de carbon sau deșeuri radioactive, mai rămân de rezolvat mari provocări.

De exemplu, trebuie să fie construite mașini care, într-un mod profitabil, să poată produce energie de fuziune și apoi, mașini care să fie în stare să transforme această energie în electricitate, care apoi să fie distribuită în rețeaua energetică.

– Putem supne că acesta este un succes pentru cercetarea științifică, dar mai este încă un drum lung până ne va oferi o energie pe care să putem să o folosim, declară Tony Roulstone, de la Universitate din Cambridge, Anglia pentru CNN.

Deocamdată nu știm pentru cât timp au reușit cercetătorii să mențină surplusul de energie. Poate este vorba doar de câteva fracțiuni de secundă. În cazul în care reacția nucleară poate fi menținută în timp, vorbim practic despre o sursă de energie veșnică.

Principiul energiei de fuziune este același ca cel din Soare: Fuziunea atomilor de hidrogen care produce heliu. Provocarea este că acest proces solicită o cantitate enormă de căldură, iar această căldură trebuie produsă aici, pe Pământ.
O cadă de baie cu apă de mare contra a 3000 de tone de țiței

Totuși, cercetătorii nu sunt entuziasmați fără motiv. Pentru că chiar dacă au mai rămas multe de făcut, pragul depășit acum ne poate aduce un pas mai aproape de realizarea acestui vis al omenirii.

Pentru că materiile prime, de care ai nevoie pentru a produce energie de fuziune, există din plin în natură. Deuteriul se găsește în apa mărilor, iar tritiul poate fi extras din litiu, acesta fiind găsit în scoarța terestră.

Potrivit profesorului Garcia, dacă se reușeste trecerea de obstacolele rămase, se va putea produce toată energia pe care un european o folosește într-o viață, doar cu ajutorul apei de mare, echivalent cu cantitatea de apă dintr-o cadă și cantitatea de litiu conținut în bateria oricărui laptop.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, el a explicat pentru NRK că ar fi nevoie de arderea a 3000 de tone de petrol/țiței pentru a asigura unui european consumul mediu de energie pentru toată durata vieții.

Tot mai aproape de ”net pozitiv”

Cercetările privind energia de fuziune din ultimii ani au vizat o apropiere tot mai mare de obținerea unui surplus de energie. An de an, diverse experimente au anunțat că au ajuns tot mai aproape de a obține un surplus – dar nimeni nu a reușit acest lucru, până acum.

Laboratorul Lawrence Livermore din California a susținut la începutul acestui an că a obținut mai multă energie dintr-o astfel de reacție, decât cantitatea de energie absorbită de reacție. Dar, în același timp au folosit la fel de multă energie pentru a declanșa reacția din experiment, calculul general al energiei nefiind, deci, pozitiv.

S-a afirmat întotdeauna că energia de fuziune ar fi undeva la 30 de ani distanță. Una din cauze a fost că fiecare experiment reușit a pus o nouă serie de întrebări. Astfel, s-au făcut cercetări peste cercetări fără însă a se ajunge la un rezultat.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu