Știri

Pachetul energetic al guvernului: Spera sa ajute 20.000 de firme

Scris de Daniel Solheim

Ministrul afacerilor, Jan Christian Vestre, prezinta la ora 10.00 pachetul guvernului pentru sustinerea afacerilor afectate de criza energiei electrice.

Pachetul energetic aloca o suma de 3 miliarde de coroane si va ajuta in jur de 20.000 de firme afectate de preturile excesive ale energiei electrice.

– Propunem azi un pachet de masuri care vor veni in sprijinul celor mai vulnerabile companii in aceasta toamna, masuri care vor contribui pe termen mediu si vor crea o mai mare predictibilitate si securitate, a declarat ministrul afacerilor, Jan Christian Vestre la conferinta de presa a guvernului.

– Am lucrat in ritm alert de cateva saptamani pentru a putea prezenta o schema de subventie pentru energie, care va ajuta companiile sa plateasca facturile la electricitate si pentru restructurarea energetica.

– Schema va incepe sa aiba efect imediat dupa ce Parlamentul isi da acceptul. Daca avem putin noroc, putem avea plati deja in luna noiembrie, spune Vestre.

Ministrul afacerilor, Jan Christian Vestre, prezinta pachetul de masuri
Interdictie privind dividendele

Pentru cei care vor primi subventii exista cerinte stricte:

– Suntem de acord ca firmele nu au posibilitatea de a plati dividende.

Iar firemele care primesc subventii trebuie sa economiseasca electricitate:

– Nimeni nu primeste o coroana daca nu face eforturi privind masurile de economisire a energiei electrice (ENØK), spune Vestre.

– Vor fi efectuate controale pentru a asigura ca subventiile sunt folosite corespunzator, spune Vestre.

Reprezentantii angajatorilor si ai angajatilor au fost si ei prezenti, prin liderul uniunii sindicale LO, Peggy Hessen Følsvik, liderul NHO Ole Erik Almlid si directorul sindicatului Virke, Stian Sigurdsen.

– A durat prea mult timp, dar acum am ajuns pana aici si de-aici nu mai poate dura mult, spune Almlid.

Ministrul afacerilor flancat de liderul LO Peggy Hessen Følsvik si liderul NHO Ole Erik Almlid
Subventii energetice
 • Guvernul implementeaza o schema bazata pe cerere si sub un control cadru, administrata de Enova. Companiile cu cel putin 3% de intensitate energetica pot aplica pentru subventii pentru a plati facturile la electricitate si pentru a investi in masuri de economisire a electricitatii
 • Companiile care efectueaza cartografierea consumului energetic vor putea primi subventii care sa acopere pana la 25 % din pretul energiei care depaseste 70 de øre pentru lunile octombrie si noiembrie 2022, in timp ce companiile care aleg sa investeasca suplimentar in masuri de economisire, vor putea primi pana la 45 % din pretul peste 70 de øre.
 • In plus, este acordata o subventie ENØK de pana la 50% din cheltuielile de investitie. Asta se refera, in cea mai mare parte, la masuri care nu sunt subventionate in acest moment, precum sisteme de control energetice, izolare suplimentara si panouri solare.
 • Plafonul maxim al sumei de subventie pentru o companie este de 3,5 milioane coroane.
Imprumut de energie electrica
 • Guvernul prezinta, suplimentar, o schema subsidiara de garantie pentru imprumuturi bancare. Aceasta inseamna ca statul garanteaza pentru 90 % din suma unui nou imprumut bancar pentru companiile care stau in fata unei lipse acute de lichiditati ca urmare a cheltuielor mari pentru energie.
 • Schema de garantie pentru imprumuturi va fi deschisa in noiembrie si va fi accesibila pana in primavara anului 2023, cu conditia sa primeasca acordul organului de control al EFTA (ESA).
Interdictie in ce priveste plata dividendelor
 • companiile care primesc subventie nu vor putea plati dividende in 2023
 • guvernul ia in considerare si alte conditii pentru obtinerea subventiilor, avand in vedere experientele acumulate cu schemele de subventie implementate in timpul pandemiei
 • se are in vedere ca aceasta schema de subventii sa fie accesibila pentru cereri incepand din luna noiembrie si va fi posibila aplicarea pentru subventii privind lunile octombrie, noiembrie si decembrie ale acestui an. Schema depinde insa de acordul organului de control ESA din catrul EFTA.
Contracte cu pret fix
 • Ministerul finantelor a avut in toamna audieri publice in ce priveste propunerea unei exceptii de la contracte in impozitul dobanzii de baza, legat de contractele cu pret fix la energie electrica
 • in propunere s-a plecat de la faptul ca furnizorii de energie vor putea oferi pachete standardizate cu pret fix pentru consumatori cu un adaos maxim de 0,5 øre pe pretul fix pe care furnizorii il platesc producatorilor de energie si ca sa se ofere preturi fixe pe perioade de 3, 5 respectiv 7 ani.
 • aceasta masura, crede guvernul, va facilita ca mai multe gospodarii si firme sa aiba acces la contracte cu pret fix avantajoase si la facturi de energie predictibile.
 • Guvernul va prezenta propunerea cu privire la exceptarea contractelor pentru contractele cu pret fix in Parlament, in cursul sesiunii de toamna 2022 si introducerea legislativa cu incepere de la 1. ianuarie 2022.
O lupta de anduranta

Companiile care se califica pentru subventii vor putea avea banii rapid in conturi, a aflat VG inainte de conferinta de presa.

A avut loc o lupta de anduranta intre guvern, LO si NHO in legatura cu pachetul de subventii.

Miezul conflicturlui a fost faptul ca NHO doreste o schema directa de subventii catre firme, dar guvernul doreste o schemba bazata pe imprumuturi ca masura principala, in care statul sa-si asume cea mai mare parte a riscului.

NHO a reusit sa obtina un pachet de subventii mai direct pentru firme iar guvernul va oferi firmelor care se califica si care folosesc mai mult de trei procente din cifra de afaceri pentru platile la energie, imprumuturi de pana la 50 de milioane de coroane.

Investitiile in economisirea energiei, care fac parte din pachet, pot fi insa amanate putin. Intentia este de a ajuta firmele aflate in zona de risc cat mai repede, astfel incat acestea sa-si poata onora obligatiile, conform informatiilor obtinute de VG.

Asta inseamna ca subventia este impartita in doua trepte, in prima faza firmele primesc o subventie daca cartografiaza masurile de economisire a energiei si apoi, pot primi mai multe subventii daca si implementeaza acele masuri.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu