Știri

Parlamentul Rusiei a aprobat cererea lui Putin cu privire la folosirea fortei armate in afara Rusiei – Raspunsul NATO

Scris de Daniel Solheim

Camera superioara din parlamentul rus a aprobat cererea presedintelui Vladimir Putin cu privire la folosirea fortei armate in afara granitelor tarii.

Luni, presedintele Rusiei a anuntat recunoasterea republicilor auto-declarate autonome Luhansk si Donetsk din Estul Ucrainei, drept state independente.

La scurt timp dupa recunoasterea lor, a fost facut cunosctu ca cele doua decrete semnate de Putin ofereau, de asemenea, posibilitatea de a trimite forte armate ruse in regiunile aflate sub controlul separatistilor pe teritoriul Ucrainei, iar marti, Putin a solicitat parlamentului rus aprobarea folosirii fortei armate in afara teritoriului Rusiei.

– Negocierile au stagnat

La orele 17.15 minute, camera superioara a parlamentului a aprobat solicitarea lui Putin, cu privire la folosirea fortei armate in afara granitelor Rusiei, a anuntat AP.

O astfel de aprobare formalizeaza plasarea de forte militare ruse in estul Ucrainei a doua zi dupa ce Putin a recunoscut cele doua regiuni ca fiind state independente.

Exista, de asemenea, temera ca decizia va oferi ocazia pentru o actiune militara de mai mare amploare in tara vecina.

– Negocierile au stagnat. Conducerea ucrainiana a ales calea violentei si varsarii de sange, a spus vice-ministrul apararii Nikolaj Pankov imediat inainte de luarea deciziei.

El s-a prezentat in uniforma cand a tinut o cuvantare in parlamentul rus marti dupa-amiaza.

Forta militara: Tancuri rusesti in timpul unor exercitii de razboi efectuate impreuna cu Belarus.
Raspuns la agresiune

Putin a ratificat marti tratalele cu republicile separatiste, anunta agentia rusa de presa TASS.

Fortele armate vor apara, conform vice-ministrului apararii, integritatea teritoriala a republicilor separatiste si vor raspunde la agresiune.

Conform presedintelui camerei superioare a parlamentului rus, ei se asteapta ca fortele ruse sa indeplineasca sarcini in vederea protejarii pacii, relateaza Reuters.

Vladimir Putin a primit aprobarea solicitarii sale.

sursa: VG.no

Stoltenberg: – O criza creata doar de Rusia

Putin a solicitat parlamentului aprobarea folosirii fortelor armate in afara Rusiei. Iata ce spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in urma unei sedinte de criza marti.

NATO a tinut o sedinta convocata de urgenta marti dupa-amiaza in cadrul comisiei NATO-Ucraina.

Sedinta s-a tinut in urma faptului ca Vladimir Putin a ales luni sa recunoasta statutul de independenta a celor doua regiuni separatiste Luhansk si Donetsk in Estul Ucrainei.

In acelasi timp, Putin a avertizat ca va trimite „forte de pace” in cele doua regiuni.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a raspuns marti la conferinta de presa prin a condamna recunoasterea de catre Moscova a celor doua regiuni. El spune mai departe ca NATO condamna „invadarea mai departe a teritoriului Ucrainei”.

– Aceasta este o criza creata doar de Rusia singura, spune Stoltenberg.

– Noi suntem solidari cu poporul ucrainian si cu autoritatile ucrainiene. Aliatii sunt uniti in sustinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, in cadrul granitelor recunoscute la nivel international.

Stoltenberg spune ca NATO va continua sa faca ceea ce este necesar pentru a proteja aliatii sai si invinuieste Rusia de a fi comasat o prezenta militara masiva in jurul Ucrainei in ultimele luni.

El spune ca Rusia area peste 150.000 de soldati, avioane de lupta si elicoptere statinonate in zona.

– Multe unitati sunt acum pregatite, in formatiuni de lupta. Au iesit din taberele lor, sunt afara pe teren si gata de atac, spune Stoltenberg.

– Este o escaladare grava a situatiei din partea Rusiei si incalcari evidente ale dreptului international, spune secretarul NATO.

Stoltenberg spune ca solicita Rusiei sa continue sa caute solutii diplomatice. El spune ca Rusia inca are posibilitati de a alege.

– Aliatii NATO si restul comunitatii interntionale au avertizat ca costurile vor fi foarte mari in cazul in care Rusia va continua cu actiuni agresive la adresa Ucrainei.

El a fost foarte clar ca Rusia, prin recunoasterea celor doua republici, a marit starea de tensiune din zona.

– Acesta este cel mai periculos moment pentru securitatea europeeana de-a lungul unei intregi generatii, a spus Stoltenberg mai departe.

Secretarul general NATO spune ca Rusia continua sa pregateasca un atac la scara larga asupra Ucrainei.

El spune, de asemenea, ca Rusia a anectat deja parti din Ucraina si face referire la Peninsula Crimeea in 2014.

– Aceasta este o continurae a invaziei unei tari care deja este invadata, a spus raspicat Stoltenberg.

Va trimite trupe

Putin a ratificat marti tratatele cu republicile separatiste, a anutat agentia rusa de presa TASS.

Parlamentul rus a aprobat ca armata rusa sa poata folosi forta armata in afara granitelor Rusiei.

– Rusia a procedat cum ne-am asteptat si am si avertizat , au crescut prezenta militara in si in jurul Ucrainei. Asta, impreuna cu incercarea de a crea un motiv pentru invazie si recunoasterea independentei de ieri fac parte dintr-un model, spune Stoltenberg.

– Orice permisiune de utilizare a fortei in afara granitelor Rusiei adauga la acest model. Nu modifica semnalul nostru ca Rusia trebuie sa se retraga, nu sa intre si mai adanc, si sa participe la intalniri diplomatice, a spus el mai departe.

Mai multe tari, printre care Marea Britanie si SUA a anuntat sanctiuni impotriva intereselor Rusiei. Germania a ales sa opreasca certificarea gazoductului Nord Stream 2 ca reactie la decizia lui Putin.

– Eu vad, cu un oarecare optimism, ca partenerii nostri ne-au auzit si au inceput sa aplice sanctiuni, spune ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, conform Reuters.

Luni, putin a recunoscut cele doua regiuni separatiste Luhansk si Donetsk din Estul Ucrainei drept state independente si a trimis fortele armate in aceste republici.

Regiunile sunt cunoscute sub denumirea regiunii, Dombas, care din punct de vedere istoric a apartinut Ucrainei si este pe teritoriul ei.

Afirmatia lui Putin inseamna ca el nu recunoaste faptul ca aceste regiuni apartin Ucrainei.

Puteti citi continuarea articolului pe sursa mentionata mai jos.

sursa : VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu