Știri

Patru femei si un barbat au fost ucisi la Kongsberg

Scris de Daniel Solheim

Politia avusese contact cu barbatul la ora 18.18 dar l-au pierdut din vedere. Politia crede ca cele cinci persoane au fost ucise ulterior acestui moment.

Politia a tinut o conferinta de presa in legatura cu atacul de la Kongsberg.

La orele 18.12.13 politia a fost sesizata pentru prima data in legatura cu atacul, despre un barbat care mergea prin oras si tragea cu un arc cu sageti.

La orele 18.18 politia a facut prima observatie a faptasului.

– Individul a tras cu sageti spre politisti iar acesta au pierdut contactul cu barbatul, spune chestorul de politie Ole Bredrup Sæverud.

– Din ceea ce stim in acest moment, rezulta ca este destul de evident ca unii, probabil toti, au fost ucisi dupa ce politia a fost in contact cu criminalul prima data la ora 18.18, spune chestorul de politie.

– Unde a intalnit politia criminalul la primul contact, a fost in magazinul Coop sau in afara lui?

– Nu cunosc locatia exacta, dar era in apropiere de Coop. Daca a fost in incinta sau in afara magazinului coop, nu pot spune cu exactitate, dar a fost in zona aceea, raspunde chestorul Sæverud.

Barbatul a fost arestat la orele 18.47 iar politia a deschis foc de avertisment in legatura cu retinerea lui.

– Cat de dramatica a fost retinerea lui nu stiu. Lipsita de dramatica nu a fost, datorita faptului ca s-a apreciat ca fiind necesara deschiderea focului de avertisment, spune chestorul de politie in legatura cu retinerea barbatului.

La intrebarea de ce a durat o jumatate de ora pana sa fie retinut barbatul, politia a raspuns:

– A fost o zona aglomerata cu multe patrule de politie in actiune, dar exact de ce nu stiu, a spus chestorul de politie.

Ce stim despre criminal:
 • profil: un barbat a fost invinuit de acest atac. El este cetatean danez, are 37 de ani si este domiciliat in Kongsberg
 • sesizari de ingrijorare cu privire la radicalizare: politia spune ca el ar fi un convertit la religia islamica. Politia spune ca au existat sesizari anterioare de ingrijorare legate de radicalizarea lui dar ca acestea nu sunt din 2021. Politia a primit ultima sesizare in 2020: „Si a existat o ingrijorare de-a lungul unei perioade de timp, dar cand a fost primita prima sesizare, nu stiu” a spus chestorul de politie.
 • la intrebarea daca atacul este motivat din punct de vedere religios, chestorul de politie a raspuns: „Nu stim nimic, deocamdata, despre motiv, dar este normal sa punem o astfel de intrebare”
 • Interdictie de vizita: barbatul a primit o interdictie de vizita fata de doi membri apropiati de familie dupa ce ar fi amenintat ca va ucide pe unul din ei.
 • barbatul recunoaste faptele, spune politia. Fata de TV2, un procuror a declarat ca barbatul a fost in contact cu serviciile de sanatate norvegiene de mai multe ori.
 • Crede ca a actionat de unul singur: Politia sustine ca nu exista nimic care sa indice implicarea altor persoane, deci ca barbatul a actionat de unul singur. El a fost audiat si, conform avocatului sau, a colaborat cu politia.

Politia a fost sesizata ca faptasul a folosit arc si sageti dar spune ca acesta a folosit si alte arme:

Sageti folosite in timpul atacului. Acestea au fost gasite in mai multe locatii in Kongsberg.
 • Politia spune ca va dura pana se va clarifica daca este vorba de un act de terorism. Politia norvegiana este inarmata in acest moment.
Cinci persoane au fost ucise
 • patru femei si un barbat au fost ucise, toti cu varste intre 50 si 70 de ani. Apartinatorii au fost anuntati cu rezerva faptului ca niciuna din victime nu a fost, in mod formal, identificata. Chestorul de politie spune ca nu a primit rapoarte legate de legaturi de rudenie intre victime si invinuit.
 • doua persoane sunt ranite. Acestea primesc tratament intensiv in spital, dar sunt, conform politiei, in afara pericolului de a-si pierde viata. Una din victime este politist, care a fost atacat in timp ce era in afara orelor de serviciu.
Cronologia atacului
 • la ora 18.12. si 13 secunde, in ziua de miercuri, politia din Kongsberg a primit primele sesizari in legatura cu un barbat care se deplasa prin oras si tragea sageti cu arcul. Politia a trimis o patrula si s-a decis inarmarea politiei, spune chestorul de politie.
 • apoi au mai fost trimise trei patrule.
 • la ora 18.18 politia vede pentru prima data barbatul, iar acesta, conform chestorului de politie, trage sageti in directia politistilor. La acel moment se afla in incinta sau in apropierea magazinului Coop.
 • Exista mai multe locatii, dar una dintre acestea este Coop Extra:
Coop Extra – unul din locurile faptelor. Politia a actionat si in Hyttegata si a inchis strada.
 • barbatul s-a deplasat pe o arie mare si o perioada a scapat de sub controlul politei, spune politia. Politia crede ca unele, probabil toate persoanele, au fost ucise dupa primul contact al politiei cu barbatul
 • la ora 18.47 pe canalele de comunicare ale politiei a fost anuntata retinerea barbatului.
 • faptasul a folosit si alte arme, pe langa arc si sageti. „Este in orice caz arc si sageti si inca o arma” a spus procurorul Ann Iren Svane Mathiassen in dialog cu VG. Dar politia nu a dorit sa dezvaluie despre ce fel de arma este vorba.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu