Știri

Permise de conducere retinute, pedepse cu suspendare si amenzi uriase in urma conducerii trotinetelor electrice sub influenta alcoolului

Scris de Daniel Solheim

Doua persoane din regiunea Sør-Rogaland si-au pierdut permisele de conducere in instanta pentru o perioada de 18 luni dupa ce au mers cu trotinete electrice fiind sub influenta alcoolului.

– Fara noima si mult prea sever, considera un profesor in drept.

Trotinetele electrice au devenit un lucru cotidian in Norvegia, dar multi considera ca pedepsele pentru conducerea in stare de ebrietate este departe de normal.

– A doua zi dupa ce mi-a fost retinut permisul, mi-am cumparat o trotineta electrica. Acum o folosesc pentru a merge la munca si inapoi, acasa. Nu am permis de conducere, deci trebuie sa ajung cumva la munca, spune barbatul de peste 40 de ani, in dialog cu NRK.

Mai devreme in cursul saptamanii i-a fost retinut permisul pentru 18 luni, a primit o amenda de 88.000 de coroane si o pedeapsa cu suspendar de 18 zile de inchisoare, dupa ce a fost oprit intr-un control al politiei si a fost depistat fiind sub influenta alcoolului in timp ce se intorcea de la un festival in Stavanger in data de 17. iunie anul acesta.


Incepand din 15 iunie, regulile pentru folosirea (conducerea) trotinetelor electrice au fost innasprite. Printre altele, incepand de la acea data a fost impusa o limita de alcoolemie de 0,2 la mie si pentru trotinetele electrice.

Pedepsele in cazul alcoolemiei peste 0,2 sunt dupa cum urmeaza:

  • intre 0,21 si 0,5 ‰ : amenda
  • intre 0,51 si 1,2 ‰: amenda si pedeapsa cu suspendare
  • peste 1,2 ‰: amenda si pedeapsa cu executare, pierderea dreptului de conducere pe o perioada intre 6 luni si 5 ani.

Noile reguli contins si prevederi legate de faptul ca poti fi pedepsit daca incerci sa conduci sub influenta alcoolului sau altor substante psihoactive sau daca imprumuti trotineta electrica unei persoane aflate sub o astfel de influenta.


In plus, trotinetele electrice au fost trecute de la categoria „bicicleta” la categoria „autovehicul”.

– Nu eram constient ca legea intrase in vigoare. Nu am inteles nimic cand am fost oprit, spune barbatul.

Politia a avut mai multe controale indreptate spre trotinetele electrice in weekendul respectiv, in care barbatul i-a fost retinut permisul. Conform publicatiei Stavanger Aftenblad, permisele de conducere au fost retinute la cinci persoane controlate in acel sfarsit de saptamana.

Unei femei in varsta peste 41 de ani i-a fost, de asemenea, retinut permisul. Ea a primit o amenda de 80.000 de coroane si o pedeapsa cu suspendare de 18 zile de inchisoare.

NRK cunoaste identitatea ambelor persoane descrise in acest articol, dar a ales sa anonimizeze identitatea acestora din motive de confidentialitate.

Conducerea unei trotinete electrice sub influenta alcoolului este vazuta ca o problema la fel de grava precum conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului.
Condamnati la fel ca si cum ar fi condus un automobil

Femeia declara pentru NRK ca ea a acceptat atat amenda cat si retinerea permisului, dar considera ca nu este corect.

– Nu este corect sa fiu condamnata la fel ca cei care conduc o masina, spune ea.

Acest fapt a fost confirmat intr-un fel, atat din partea procuraturii cat si din partea instantei, care mentioneaza in sentinta ca „potentialul de vatamare in cazul conducerii unei trotinete electrice poate fi considerat a fi mult mai redus decat conducerea unui autovehicul sau a unui moped„.

Femeia subliniaza ca ceva nu este in regula cu reglementarile, nu cu sentinta.

Barbatul caruia i-a fost retinut permisul se intreaba cum este posibil sa ti se retina permisul pentru masina prin faptul ca te deplasezi cu un mijloc de locomotie care nu necesita un permis de conducere.

– Nu pot face nimic cu asta in cazul meu, dar pentru viitor, situatia asta este foarte iesita din comun. Eu nu pot sa conduc autovehicule mai mari, dar pot conduce acest mijloc de locomotie pe care l-am folosit cand aveam alcoolemie, spune el.

Daca cei doi ar fi mers cu biciclete electrice, nu cu trotinete, probabil nu ar mai fi avut motiv sa stea de vorba cu NRK azi.

Cu bicicleta electrica este permis

Nu exista limita de alcoolemie pentru mersul cu bicicletele electrice, chiar daca poti fi pedepsit conform Codului Rutier art. 21.

In acest articol este prevazut, indirect, ca nu poti merge cu bicicleta in traficul rutier, daca te afli intr-o stare care te face inapt.

Atat organizatia Trygg Trafikk (Trafic rutier sigur), mediile de presa si comentariile din mediile sociale, au cerut aproape cu insistenta ca sa fie promulgate reguli mai severe pentru trotinetele electrice, in urma mai multor accidente grave.

Atat barbatul cat si femeia, considera ca aceasta presiune a determinat guvernul sa promulge o lege pentru care nu si-au alocat prea mult timp sa o examineze.

– Eu cred ca este o lege facuta in panica. A mers cam repede. Ma gandesc ca aici este vorba de panica morala fara sa se gandeasca prea mult, spune ea.

Niciunul dintre cei doi condamnati, care sunt, probabil, primii din Norvegia, carora le-a fost retinut permisul dupa ce au mers trotinete electrice cu alcoolemie, nu au avut avocati in instanta.

Nu indraznesc sa faca apel

Nici nu indraznesc sa conteste sentinta in apel.

– Daca pierd apelul trebuie sa platesc cheltuieli de judecata, avocat si amenda. Care in sine este extrem de mare. In plus, pot ajunge sa mi se comute pedeapsa la pedeapsa cu executare si sa mise retina permisul pentru o perioada si mai lunga. Dar, daca exista vreun avocat care doreste sa analizeze aceasta practica juridica mai indeaproape, este binevenit sa ma contacteze, spune barbatul .

De curand, un barbat a fost condamnat la o pedeapsa de 14 zile de inchisoare cu suspendare dupa ce a fost oprit intr-un control de alcoolemie pe o trotineta electrica. In plus, a primit si o amenda de 7000 de coroane. El nu avea permis de conducere si in plus i s-a impus o perioada de 12 luni in care nu are voie sa incerce sa obtina un permis de conducere.

Profesorul de drept de la Universitatea din Bergen, Hans F. Marthinussen, considera ca intreaga legislatie in cauza este de-a dreptul caraghioasa.

– Nu are nici o noima. Este mult prea severa. Nu exista nici o corelatie proportionata intre ceea ce au facut acesti oameni si pedeapsa pe care o primesc. Este ca si cum i-ai taia mana cuiva pentru ca a furat. In acest caz, ministerul transporturilor ar trebui sa intervina si sa rezolve problema, spune el in dialog cu NRK.

Hans Fredrik Marthinussen, profesor de drept la Universitatea din Bergen.
Este un paradox extrem

El este complet de acord cu barbatul si cu femeia in cauza. Potentialul de pericol la conducerea unui autovehicul in stare de ebrietate este substantial mai mare decat mersul cu o trotineta electrica.

El subliniaza ca nu cunoaste sa existe cazuri de accidente soldate cu deces in urma conducerii trotinetei electrice in stare de ebrietate.

– Conecaterea in legislatie a unei masini cu trotineta elecrica, nu este nici rezonabila, nici rationala in niciun fel.

– Pentru ca ei totusi pot sa mearga in continuare cu trotinete electrice, nu?

– Asta este un paradox extrem, ca ei isi pierd dreptul de a conduce o masina, dar a doua zi pot deja sa mearga cu trotineta electrica. Asta demonstreaza cat de lipsite de sens si prost gandite sunt aceste reglementari, spune Marthinussen.

Joi Marthinussen si ministrul transporturilor, Jon-Ivar Nygård au participat la o dezbatere in emisiunea Dagsnytt 18 in legatura cu subiectul.

Respecta legea

Nygård spune ca legea a devenit o realitate datorita numarului mare de accidente in care au fost implicati cei care folosest trotinete electrice. Aproape jumatate dintre acestia consumasera alcool sau alte substante psihoactive inainte de accident, conform lui Nygård.

– Deci era timpul sa incadram legal aceasta problema intr-un mod bun, spune el.

Ministrul crede ca trebuie sa ne uitam la modul in care jurisprudenta se dezvolta pe masura ce vor fi opriti in controale mai multi, dar ramane la ideea ca alcoolemia pe trotineta electrica trebuie sa fie reglementata la fel ca cea pentru autovehicule. O trotineta electrica nu este nici bicicleta.

– Am vazut numarul ranirilor, iar riscul de a te rani cu o trotineta electrica este de zece ori mai mare decat cu o bicicleta. Aceastea nu sunt marimi care pot fi comparate. Noi am luat o masura directionata pentru a reglementa acolo unde este provocarea, spune el.

Profesorul de drept Marthinussen subliniaza in aceeasi dezbatere ca potentialul de vatamare al altor persoane este factorul care se aplica in dosarele penale.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu