Stockholm: Peste 900 de piloti ai companiei SAS intra in greva. Probabil vor fi afectate sute de zborururi SAS in zilele urmatoare
In ciuda faptului ca negocierile au fost prelungite cu cinci zile, partile nu au reusit sa ajunga la un acord. Astfel, se ajunge la o greva a pilotilor din cadrul SAS.
Vizibil iritat, managerul SAS, Anko van der Werff, a anuntat greva luni dimineata.
– Acestea sunt vesti cu adevarat proaste pentru clientii nostri, spune managerul SAS.
– Sunt vesti proaste si pentru compenie, pentru ca sunt multi care nu doresc sa intre in greva, care doresc sa aiba grija de clientii nostri, a mai adaugat van der Werff.
O greva a pilotilor va afecta probabil 60 % din zborurile SAS spre si dinspre aeroporturile norvegiene in zilele de luni, marti, miercuri si jou, conform unei analize efectuate de VG. Probabil 585 din 963 de zboruri SAS, spre si dinspre Norvegia, vor fi anulate in aceasta perioada, conform SAS.
Managerul SAS are nevoie de mai mult capital si este ingrijorat de efectele unei greve in mijlocul sezonului inalt pentru traficul aerian asupra viitorului companiei sale.
– Cum ar putea ajuta asta (greva) la ceva? se intreaba van der Werff.
O cultura a grevelor
SAS are nevoie de miliarde de coroane de capital proaspat pe langa reducerea cu ordinul miliardelor a cheltuielilor, precum si transformarea a mai multor miliarde de coroane din imprumuturi in actiuni. Managerul SAS este ingrijorat de multele greve din ultimii ani.
– Vorbim de o cultura a grevelor, spune el.
– Cum sa convingem investorii sa vina in compania noastra in timp ce continuam asa? Usa noastra este deschisa, speram desigur sa ajungem la solutia corecta in acest conflict, dar da, pilotii s-au decis sa intre in greva, spune van der Werff.
Medierea a avut loc la sindicatul angajatorilor Svensk Næringsliv in Stockholm. Termenul medierii a expirat la miezul noptii spre miercuri dar a fost prelungit cu trei zile pana in noaptea spre sambata. De atunci, termenul a mài fost prelungit pana sambata dimineata iar apoi, pana luni la orele 12.00.
– Am depus toate eforturile posibile
Martin Lindren, din sindicatul Svensk Pilotforening, este constituit lider pentru uniunea de sindicate SAS Pilot Group (SPG), care negociaza cu SAS in numele pilotilor SAS din Scandinavia.
– Nu am reusit sa ajungem la un consens cu SAS. Am participat la negocieri lungi, indelungate. Am depus toate eforturile posibile. Am incercat sa ajungem la o intelegere, dar am vazut ca oricat am fi incercat, nu era de ajuns, spune Lindgren.
– Ei vorbesc despre compensatii si flexibilitate, subiectele la care voi nu doriti sa renuntati?
– Am venit aici cu ambitia de a ne asigura locurile de munca si de a contribui la SAS Forward. Nu am reusit si vedem ca linia de sosire este mutata in repetate randuri. Orice am facut, tot nu am ajuns la tinta. Noi punem vina pe SAS. Pana la urma am inteles ca SAS nu dorea o intelegere, SAS dorea greva, spune el.
Sustinere deplina din partea liderului LO
Liderul uniunii sindicale LO, Peggy Hessen Følsvik, ofera sustinere deplina cauzei pilotilor din SAS.
– Acest conflict este numai si numai responsibilitatea conducerii SAS. Ei (conducerea SAS) si-a indus in eroare angajatii de-a lungul timpului. Este foarte trist ca nu s-a putut ajunge la o solutie, pacat pentru angajatii SAS si pacat pentru pasageri, spune lidera LO, Peggy Hessen Følsvik in dialog cu VG.
Ea considera ca pilotii SAS au oferit cat au putut de mult, insa conducerea SAS a incalcat regulile jocului fata de modelul nordic al vietii muncii, cu angajari sigure, prin infiintarea de noi societatii unde pilotii care fusesera concediati puteau solicita locuri noi de munca.
– Pilotii SAS nu se lupta doar pentru propriile locuri de munca, dar si pentru modelul scandinav al vietii muncii si pentru drepturi principiale care sa fie valabile pentru toti angajatii. Ei se bucura de intreaga sustinere din partea LO, spune Følsvik.
– O situatie foarte, foarte serioasa
Liderul negociator al SAS, Marianne Hernæs, nu doreste sa ofere detalii in legatura cu la cat au fost dispusi pilotii sa renunte in timpul negocierilor. Conflictul este legat de planul de salvare al companiei, SAS Forward, informeaza ea. Acest plan preconizeaza o reducere a cheltuielilor cu 7,5 miliarde de coroane suedeze, si fa influenta conditiile de munca si salarizare ale pilotilor.
– Avem un target in SAS Forward de care suntem pe deplin legati pentru a face ca SAS sa supravietuiasca, deci acolo se duce batalia, spune Hernæs.
– Este o situatie foarte, foarte serioasa pentru SAS, spune ea.
– Acum este greva imediata in SAS, toti pilotii pleaca de la aceasta idee in acest moment?
– Am facut o intelegere cu pilotii ca nu vor fi afectati decat dupa ce se intorc la bazele de domiciliu. De aceea vom vedea ca unele zboruri mai circula. Dar in curs de 24 de ore, toti pilotii vor intra in greva.
– Dar daca ai un zbor de la Gardemoen acum, la ora 12.45, asta inseamna ca este anulat?
– Nu.
– Nu era posibila o rezolvare, era distanta prea mare intre parti?
– Da.
– Cum este atmosfera intre voi, buna sau rea?
– In camera de negocierie, atmosfera este buna, ambele parti au participat constructiv la dezbateri. Deci este vorba doar despre banii care lipsesc la sfarsit, spune Hernæs.
– SAS se afla intr-o situatie economica dificila. Cu un conflict pe deaupra, situatia este foarte dificila, spune ea.
Acesta este conflictul
SAS a trebuit sa injumatateasca efectivul de munca si a concediat sute de piloti in timpul pandemiei corona. Sindicatele sunt critice fata de faptul ca SAS a infiintat doua companii-fiica noi, SAS Link si SAS Connect, unde pilotii care fusesera concediati si stewardesele au putut depune scrisori de intentie pentru a obtine joburi noi.
Sindicatul pilotilor norvegieni SAS a vorbit despre acest mod de procedura ca fiind neetic, imoral si nesolidar. Sindicatul Parat din cadrul SAS Norvegia a anuntat ca va intenta proces civil impotriva SAS.
Liderul sindicatului Norske SAS Flygere, Roger Klokset, a declarat joi fata de vg ca pilotii dau o batalie a principiilor pentru drepturile angajatilor si ca, in ultima instanta, acestia sunt dispusi sa lase compania (SAS) sa intre in faliment.
– Da, fara indoiala. Daca SAS nu reuseste sa respecte modelul scandinav, consideram ca este un agent economica care nu are dreptul la viata, a declarat Klokset fata de VG.
La randul sau, SAS a declarat ca o greva ar fi distrugatoare pentru companie, iar managerul norvegian al SAS, Tonje Bjerve Sund, a fost critica saptamana trecuta fata de declaratiile lui Klokset.
– Mesajul ca ei sunt dispusi sa duca SAS la faliment daca nu li se fac voile, este de neconceput si lipsit de responsabilitate, indiferent de situatia companiei, a declarat Sund fata de E24 vineri.
– Am urmarit tot timpul situatia negocierilor
Luni dimineata, E24 le-a intalnit pe Ann-Christin Gamst si fiica ei Sara Marie Larsen din Hammerfest, pe aeroportul Gardermoen. Ele urmau sa calatoreasca cu SAS la orele 12.45, si au incercat sa ramana informate tot timpul despre situatia din SAS.
– Am urmarit tot timpul situate, ne-am trezit noaptea si am verificat daca s-a ajuns la un consens. Trebuie insa sa astepti, sa astepti si iar sa astepti, a spus Gamst.
– Problema este ca daca acum se ajunge la greva si noi ajungem in Barcelona, mai trebuie sa intoarcem si acasa, spune ea.
Gamst spune ca vor folosi o alta companie de zboruri daca vacanta lor va fi afectata de greva.
sursa: E24

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator