Știri

Poliția avertizează: Persoane înșelate carora le-au fost luate milioane de coroane.

Scris de Daniel Solheim

Traducere efectuata de Nicoleta Barbu.

Mai multe persoane din Haugesund au pierdut sume mari din conturile bancare.

Illustrasjonsfoto

Într-un comunicat de presă, polițiștii avertizează împotriva fraudei telefonice legate de bancă și generatorul de coduri.

La mijlocul lunii iunie, un bărbat în vârstă din Haugesund a fost sunat de o persoană care pretindea că este de la o bancă locală din oraș. Bărbatul este un client al băncii și l-a găsit pe apelant foarte credibil. Vorbea norvegiană, iar bărbatul în vârstă auzea ceea ce păreau a fi sunete din bancă pe fundal. Numărul de telefon era și local. Bărbatului i s-a cerut să furnizeze informații pentru ca banca să poată repara generatorul de coduri cipul atât pentru el, cât și pentru soția sa. La scurt timp după aceea, din conturile cuplului fuseseră retrase 1,9 milioane NOK.

Săptămâna următoare, o femeie în vârstă din Haugesund a fost rugată să furnizeze informații de pe propriul generator de coduri. Drept urmare, din contul femeii s-au făcut retrageri de trei ori în următoarele 24 de ore, și iar suma a fost transferat în contul persoanei neautorizate. În total, puțin peste 500.000 NOK au dispărut în scurt timp.

– Poliția este în dialog strâns cu băncile clienților. O mare parte din bani au fost deja returnati clienților, spune șeful de secție al anchetei generale de la secția de poliție Haugesund, Tommy Eika, într-un comunicat de presă.

Fii vigilent

Poliția ia în serios aceste cazuri de fraudă, dar până acum nimeni nu a fost acuzat pentru fraudele respective.

– Modul de acționare este același, dar este prea devreme să spunem dacă sunt conectate, spune Eika, care încurajează locuitorii să fie vigilenți pentru a evita ca informațiile sensibile să ajungă în mâinile unor persoane neautorizate.

– În aceste cazuri, păgubitilor li s-a restituit o mare parte din suma cu care au fost înșelați, dar nu este de la sine înțeles că se va termina așa. Escrocii pot fi dificil de urmărit, motiv pentru care este important să nu furnizați niciodată informații sensibile prin telefon sau internet. Banca nu vă va cere niciodată să faceți asta. Dacă bănuiți că ați fost păcălit, ar trebui să vă contactați banca și să vi se blocheze imediat cardul și/sau contul, subliniază ofițerul de poliție Tommy Eika.

sursa: dagsavisen.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu