Știri

Premierul Danemarcei: – Putem spune „La revedere” restrictiilor corona

Scris de Daniel Solheim

Incepand de marti, in Danemarca nu vor mai fi vizibile restrictii corona. Danemarca nu mai catalogheaza corona ca o boala critica pentru societate.

– Este extraordinar ca am ajuns in acest punct, spune premierul danez.

Guvernul danez a hotarat sa elimine toate restrictiile corona, a informat premierul Mette Fredriksen zambind, la o conferinta de presa.

– Este posibil sa para ciudat ca eliminam restrictii avand in vedere numarul mare de infectari. Dar tot mai putini dezvolta forme grave de boala. Asta se datoreaza, in primul rand, faptului ca multi sunt vaccinati si ca varianta omicron care domina acum, provoaca forme de boala mai putin grave.

Fredriksen informeaza ca autoritatile nu mai privesc corona ca pe o boala critica pentru societate. Ea multumeste danezilor pentru ca au ales sa se vaccineze si considera ca vaccinarea a fost „super-arma” lor impotriva infectiei.

– Vaccinarea ofera o puternica protectie impotriva infectiei care se afla in societatea noastra, spune prim-ministrul.

Ea se adreseaza, de asemenea, si celor care inca sunt ingrijorati de virusul corona.

– Virusul corona este aici si va ramane, in continuare, printre noi. Fata de varstnici, persoane vulnerabile si cele grav bolnave avem, in continuare, o responsabilitate importanta de a avea grija. Aveasta responsabilitate trebuie sa o purtam toti.

Ea mai adauga faptul ca vor exista recomandari clare in ce priveste aceste categorii de persoane. Printre altele poate fi vorba de folosirea mastii de protectie.

– Toti trebuie sa se simta siguri intr-o Danemarca deschisa, spune premierul danez.

Ea spune ca multi sunt nesiguri de ceea ce va aduce viitorul si subliniaza ca autoritatile stiu ca virusul corona este imprevizibil.

Premierul danez nu exclude nici noi variante ale virusului – si spune ca in cazul aparitiei unei astfel de variante trebuie sa fim „bine pregatiti”.

– Un lucru fundamental este evaluarea noastra clara ca stam pe marginea unei situatii cu totul noi, mai bune, spune ea si adauga ca se asteapta ca numarul infectarilor sa creasca in perioada imediat urmatoare, dar ca restrictiile nu mai sunt necesare.

Frederiksen mai adauga ca o a patra doza de vaccin va fi oferita grupurilor de persoane vulnerabile – si nu exclude nici posibilitatea ca toata populatia sa aiba nevoie de o a patra doza de vaccin.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu