Viata de afaceri avertizeaza in legatura cu un risc major in in legatura cu faptul ca cresterea masiva a preturilor va fi de durata.
Viata de afaceri a tras semnale de alarma de luni de zile. O furtuna perfecta rezultata din mai multe incidente nefericite, combinate cu o criza corona care inca face valuri in economia mondiala, a facut ca presurile pentru materiile prime si ratele de transport sa creasca vertiginos.

Doar in ultima luna, mai multe magazine norvegiene au raportat mari probleme pentru comertul sarbatorilor de iarna si in weekend, gigantul din domeniul alimentatiei, Orkla, a anuntat majorari substantiale ale preturilor catre clienti.
Pe deasupra, preturile energiei electrice au luat-o razna in ultimul timp. Saptamana trecuta au fost batute toate recordurile in Sudul Norvegiei, atat luni cat si marti.
Presiune „brutala” de inflatie
– Exista o mare ingrijorare in ce priveste presiunea mare asupra preturilor peste tot in lume si cum vor afecta acestea preturile norvegiene si cresterea salariilor in perioada care urmeaza, spune economistul sef Elisabeth Holvik, de la trustul Sparebank 1, in dialog cu Børsen.
Cresterea masiva a preturilor are efecte si in alte zone, de la alimente, materii prime, minerale, petrol, gaz, energie electrica, energia pentru transporturi, subliniaza Sparebank1 intr-un raport.
– Tot mai multe firme raporteaza o presiune brutala de inflatie, atat din domeniul energiei, al materiilor prime, al transporturilor si al salariilor, scrie Holvik in raport.
Inflatia din Germania a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii 28 de ani, in zona euro nu a fost atat de ridicat din 2008 – pe timpul crizei financiare – incoace.
Ce este inflatia?
- Inflatia este un alt cuvant pentru cresterea preturilor, si de cele mai multe ori este vorba de cresterea preturilor de consum, adica preturi in crestere pentru bunuri si servicii pe care le cumparam.
- Inflatia se masoara cu ajutorul indexurilor preturilor de consum (IPC) care calculeaza un fel de dezvoltare medie a preturilor pentu bunuri si servicii
Economistul sef avertizeaza in legatura cu existenta unui risc substantial pentru ca aceasta crestere ridicata a preturilor sa dureze, si evidentiaza cateva cauze:
- politica finantelor este prea stimulativa, dobanzile reale sunt extrem de mici din punct de vedere istoric
- structuri modificate in demografie iar piata muncii majoreaza salariile
- Schimbarea verde da o crestere abrupta a cererilor pentru materii prime si minerale
- Cresterea Chinei si trecerea la o economie verde contribuie la inflatie
- Conflictele marilor puteri modifica logistica de la „just in time” (la momentul potrivit) la „just in case” (in caz de nevoie).
Conform lui Holvik a cumpara energie electrica, hrana si transport, poate sa ia o mai mare parte din salariu decat pana acum.
– Apoi, Banca Centrala a Norvegiei va ridica dobanda pe parcurs, pentru a evita probleme in viitor, spune Holvik, in dialog cu Børsen.
Ea subliniaza ca o provocare in Norvegia poate fi, in cazul in care preturile energiei si curentului electric raman ridicate de-a lungul iernii, o spirala a „preturilor si salariilor”.
– Pericolul este existent daca preturile continua sa creasca. Cei care urmeaza sa negocieze salarii vor dori sa compenseze pentru cresterea preturilor. Asta va duce la un rezultat mare a negocierilor salariale anul viitor, spune Holvik.
Nu am mai vazut asa ceva din anii ’70
Si economistul sef al Danske Bank, Frank Jullum, urmareste situatia cu atentie.
– Aceasta situatie nu am mai vazut-o din anii ’70. Poate, probabil, sa semene cu acele problemele in crestere ale inflatiei pe care le-am vazut inainte de criza financiara, prin 2006 si 2007, spune Jullum in dialog cu Børsen.
Ingrijorarea a crescut inca din toamna anului trecut. Jullum arata ca criza corona este o „criza a ofertelor”, care a avut un efect asupra preturilor materiilor prime, a cheltuielilor de transport, iar mai tarziu, si asupra preturilor energiei.
El scoate in evidenta criza globala din transporturi, cu porturi inchise, echipaje reduse si intarzieri enorme care au aparut concomitent cu cresterea exploziva a cererii pe tot globul.
– Si atunci ai presiunea asupra preturilor, despre care vorbesc mai multe firme: Cererea este mai mare decat oferta. Termenul de livrare este foarte lung.
Iar clientul primeste factura
– Cum va simti Norvegia acest lucru?
- Vom simti asta printr-o inflatie in crestere, care inseamna ca noi, clientii, vom primi o parte din factura. Firmele traiesc cu o presiune in crestere a preturilor, multe din ele trimit asta mai departe clientului. Pana la urma, intreaga cheltuiala va ajunge la client.
Economistul sef crede ca subiectul important acum este daca inflatia, pe care am vazut-o in ultima jumatate de an, este temporara sau nu.
– In ultima saptamana am vazut o schimbare puternica a modului in care vor reactiona bancile centrale, spune Jullum, si arata ca marea intrebare este daca sefii bancilor centrale vor fi nevoiti sa majoreze dobanzile pentru a frana cresterea preturilor.
Jullum mai subliniaza si faptul ca suntem foarte dependenti de productia chinezeasca si ca dezvoltarea situatiei corona in Sud-Estul Asiei inseamna mult pentru noi aici in Vest.
Trage un semnal de alarma in legatura cu hiper-inflatie
Si seful Twitter, Jack Dorsey, avertizeaza in legatura cu cresterea inflatiei in SUA si spune ca lucrurile se vor inrautati considerabil in viitor.
Seful twitter trage un semnal de alarma in ce priveste o hiper-inflatie, un termen care se foloseste atunci cand preturile cresc substantial in timp ce valuta isi pierde din valoare.
– Hiper-inflatia va schimba totul. Asta se intampla acum, a anuntat Dorsey , sambata, pe Twitter.
Semnalul de alarma vine in acelasi timp in care cresterea preturilor de consum din tara se apropie de cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, si cu o crestere a ingrijorarii ca problema poate fi mult mai mare decat s-au temut politicienii, conform CNBC.

Seful bancii centrale americane, Jerome Powell a anuntat vineri ca presiunea inflatiei pe care lumea a vazut-o in 2021 „probabil va dura mai mult decat s-a preconizat anterior. Probabil pana anul viitor”, conform New York Times.
– Provocarile pe partea de oferta s-au inrautatit. Riscul este acum evident ca vedem blocaje mai mari, cu durate mai lungi, care din nou duc la o crestere a inflatiei, a continuat el, conform Wall Street Journal.
sursa: børsen.dagbladet.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator