Această săptmămână este una cu cele mai avantajoase prețuri la alimente și, probabil, va dura multă vreme până vom reveni la astfel de prețuri. Este așteptată o creștere substanțială a prețurilor alimentelor începând de la 1. februarie.
Experții avertizează împotriva cumpărării excesive de alimente și au sfaturi concrete în legătură cu ceea ce ar trebui să faci acum.
1 februarie este una din cele două date din an în care sunt ajustate prețurile furnizorilor către lanțurile de magazine alimentare.
Profesorul Frode Steen, de la Norges Handeslshøgskole (NHH) crede că lanțurile de magazine se află în fața unei dileme atunci când trebuie să stabilească sortimentele de produse care vor avea prețuri majorate.

– Ceea ce este important pentru un lanț de magazine este să găsească marjele medii. Nu este chiar atât de important pentru ei de unde vine mai exact creșterea prețului, spune Steen în dialog cu TV2.
Care produse se vor putea scumpi
Steen afirmă că este avantajos pentru lanțurile de magazine să majoreze prețurile pe produsele care au o sensibilitate scăzută la preț – adică produsele pe care mulți le cumpără chiar dacă se scumpesc.
Acest lucru este valabil pentru produse standard tipice cum ar fi pâinea, untul și laptele.
În același timp, lanțurile de magazine, potrivit celor spuse de Steen, doresc să fie competitive la produsele standard și aici apare dilema.
– Industria este foarte preocupata de bursa alimentelor de la VG. Acolo se concentrează mult asupra acestui tip de produse. Dacă majorezi prețul la lapte cu grăsime redusă (lettmelk), poate fi rapid înregistrat, spune Steen.
Cumpără acum
În dialog cu VG, profesorul de la NHH, Øysten Foros îi încurajează pe oameni să meargă la magazine și să facă cumpărături înainte de 1. februarie. El crede că în acest mod pot fi economisiți mulți bani .

Steen nu este la fel de sigur că ar fi avantajos să cumperi produse alimentare în exces.
– Noi (consumatorii) avem capacitate limitată de congelare a produselor și eventualul câștig este limitat, dar este evident că poți economisi bani la produsele cu termen lung de valabilitate, dacă le cumperi acum. Ne aflăm în săptămâna cu cele mai mici prețuri de-o bună perioadă de vreme, spune Steen în dialog cu TV2.
– Dar multe din produsele pe care le cumperi acum vor fi mai scumpe în februarie și martie.

Avertizează împotriva exceselor
Expertul angro Erik Fagerlig crede că cumpărarea în exces nu este neapărat un lucru înțelept, din punct de vedere al economiei proprii.
– Poți ajunge să cumperi produse pe care nu le folosești. De exemplu, o idee extrem de proastă este să cumperi iaurt, lapt sau alte produse lactate care au termen scurt de valabilitate , spune Fagerlid.
El consideră că a cumpăra în cantități mai mari poate fi avantajos dacă ai cunoștințe suficiente în legătură cu majorarea prețurilor.
– Dacă Kari sau Ola s-ar pune la masă și ar ști exact ce vor mânca în următoarele luni și ce ar costa acele produse, atunci da. Dar o familie norvegiană obișnuită nu are habar care vor fi prețurile de la 1. februarie, spune el.

Un sfat concret
Fagerlid a prezis anterior că prețurile vor crește cu până la 10 %, dar subliniază ca pot fi unele produse care nu vor crește deloc la preț.
– Consumatorii trebuie să fie mai conștienți. Facem prea des cumpărături, ceea ce duce la cumpărături din impuls. A plănui mai bine este cel mai bun sfat al meu, pentru că, la urma urmei, această majorare a prețurilor ne afectează pe amândoi, și pe mine și pe tine, spune el.
El crede că vârful majorării prețurilor nu a fost atins încă.
– Este greu de prezis când va veni, pentru că este dependent de decizii geopolitice.
Rutine schimbate
TV2 a fost luni seara la Coop Prix Jernbanetorget în Oslo, pentru a vedea ce spun consumatorii despre majorarea prețurilor alimentelor.
– Este clar că te gândești la portofel când prețurile cresc și rata dobânzii crește și ea, spune Vidal Karlstad.

El este însă sceptic în ce privește cumpărarea în exces a produselor alimentare.
– Mă gândesc că dacă oamenii încep să cumpere în exces, multe produse pot dispare din magazine, și atunci apar alte probleme, spune el.

Gunnar Markus Misje spune că el și-a schimbat rutinele în ce privește cumpărarea produselor alimentare în ultima vreme, datorită creșterii prețurilor.
– Am plănuit cumpărăturile cu familia dinainte, și am devenit mai conștienți de cheltuieli, spune el.
Se așteaptă la aglomerație
La centrul comercial Nordby (Suedia), imediat după granița suedeză, angajații se așteaptă la aglomerație după 1. februarie.
– Aici în Suedia, prețurile nu vor fi majorate la 1 februarie. Am văzut că cifra noastră de afaceri a crescut după majorarea prețurilor din 1 iulie anul trecut și ne așteptăm să se întâmple la fel și acum, spune Ole Lind, șef de magazin la Maximat Nordby.
El susține că creșterea prețurilor în Suedia nu este la fel de mare și crede că faptul că Suedia este membru al UE face marea diferență.
– Iar Norvegia este doar în mică măsură auto-aprovizionată, acest lucru combinat cu protecționismul din agricultură, ceea ce ține prețurile ridicate, spune el.
Multe aspecte care produc efect
Manager pentru comuncații la Rema 1000, Hege Rognlien, spune că nu poate comenta prețurile viitoare din considerente privind legea concurenței.
Ea nu crede că clienții ar avea neapărat ceva de câștigat prin cumpărături excesive înainte de 1 februarie.
– În aceste intervale de prețuri, pe care le avem de două ori pe an (1. februarie și 1. iulie – nota trad.) vor exista, doar prețuri care cresc și scad. Și atunci ar fi o situație nefericită dacă clientul cumpără produse care scad în preț, spune Rognlien în dialog cu TV2.

– Acestea sunt cele două termene la care furnizorii au posibilitatea de a-și ajusta prețurile de vânzare către noi (lanțurile de magazine). Deci sunt multe aspecte care vor influența prețul, dar, dacă prețul unui produs către noi crește, asta va rezulta, normal, în creșterea prețului mai departe către client, spune ea.
Rognlien motivează creșterea prețurilor la ultimul interval cu doi ani de pandemie, război și multă nesiguranță.
– La acea vreme am perceput prețurile majorate ale furnizorilor, dar multe din cheltuielile noastre de exploatare nu, spune ea.
– Se poate întâmpla ca prețurile să varieze destul de mult în cursul uni an. Este vorba de campanii, iar acestea sunt o parte a concurenței. Atunci când există o competitivitate dură pe anumite produse, prețurile vor putea scădea.
Profit?
Când Crhistopher Beckham, șeful sindicatului LO pentru Comerț și Birouri, și Bendik Solum, director pentru angro în cadrul Virke, s-au întâlnit la o dezbatere în cadrul emisiunii de știri a canalului TV2 luni după amiază, ei nu au căzut de acord unde ajung banii proveniți din creșterea prețurilor.
– Membrii noștri raportează profituri mai mici. Prețurile au crescut în tot lanțul de valori. Magazinele au cheltuieli mai mari cu energia electrică iar războiul afectează Europa, spune Solum.
Beckham se bucură de faptul că ministrul afacerilor a instituit un comitet care să verifice industria angro. El se teme că prețurile majorate vor duce la un comerț mai redus și o rată mai mare a șomajului în rândul angajaților din comerț.
– Dă de gândit faptul că prețurile sunt reduse dramatic înainte de crăciun ți de paște, iar apoi sunt majorate de două ori pe an. De asemenea, vedem că cele mai bogate familii din Norvegia sunt în industria angro, spune el.
sursa: TV2.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator