Știri

Proprietarii de cabane din Norvegia au trimis o plangere cu privire la restrictiile corona la Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Scris de Daniel Solheim

Proprietarii de cabane nu au avut castig de cauza in sistemul juridic norvegian cu procesul lor intentat impotriva statului. Acum isi pun sperantele in Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Proprietarii de cabane norvegieni, care aveau cabane in Suedia, au intentat un proces impotriva statului pentru ca au fost introduse restrictii si masuri de carantina la intrarea in Norvegia in timpul pandemiei.

Ei au castigat in prima instanta, la tribunalul din Oslo, apoi au pierdut in runda urmatoare la Curtea de Apel Borgarting. Dosarul a ajuns apoi la Curtea Suprema de Justitie, care a sustinut argumentul ca masurile corona au avut un efect asupra drepturilor proprietarilor de cabane. In ciuda acestui fapt, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca drepturile lor nu au fost incalcate pentru ca masurile au fost indreptatite.

HYTTEFELT: Flere hytteeiere fikk ikke dra på hytten under pandemien Foto: Heiko Junge / NTB
– A fost incalcat dreptul la locuinta

Proprietarii de cabane au dus acum cazul in fata Curtii Europene de la Strasbourg. In plangere, grupul de proprietari sustine ca statul a incalcat dreptul lor la locuinta conform articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Chiar daca actiunea concreta in instanta se refrea la faptul ca trebuiau sa stea in carantina, cazul in sine punea in discutie si chestiuni dincolor de dreptul de a pleca la cabana, subliniaza proprietarii de cabane intr-un comunicat de presa.

– Sentinta Curtii Supreme a oferit statului un cec in alb de imputernicire de a putea lua masuri invazive fara sa fie nevoit sa motiveze acele masuri sau sa prezinte evaluarile care au fost facute in spatele acelor masuri invazive, mai mentioneaza grupul in comunicat.

Ei considera ca sentinta nu doar ca slabeste siguranta lor juridica, dar si a tuturor celorlati cetateni in timp de criza.

– Fara nici un motiv intemeiat legat de preventia sau prevenirea infectiilor

In plangere, proprietarii cabanelor sustin ca statul i-a impiedicat sa isi foloseasca proprietatile, fara ca sa fi existat un motiv intemeiat legat de preventia sau prevenirea infectiilor.

– Evaluarile de specialitate facute de catre autoritati au indicat faptul ca riscul de infectare era minim. Cu toate acestea, autoritatile nu au respectat propriile lor aprecieri de specialitate ci au mentinut obligativitatea carantinei, fara a oferi o motivatie intemeiata in legatura cu necesitatea lor, mentioneaza ei.

Proprietarii de cabane considera ca Ministerul Sanatatii a ascuns faptul ca in realitate au fost facute evaluari ale preventiei si prevenirii infectiilor. In plus, prin decizia ei, Curtea Suprema de Justitie nu si-a respectat rolul de a controla autoritatile intr-o situatie in care acestea au actionat avand imputerniciri extraordinare.

sursa: tv2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu