Știri

Protectia Consumatorilor: – Toți furnizorii de energie electrică controlați până acum, au încălcat legea

Scris de Daniel Solheim

Furnizorii norvegieni de energie electrică au încălcat legislația ani la rând, fără consecințe. Clienții sunt ademeniți să încheie contracte mult prea costisitoare de livrare a energiei, ceea ce s-a simțit mult mai puternic în ultimul an.

Mulți ani la rând, furnizorii de energie electrică au încălcat legislația, iar clienții se simt înșelați să încheie contracte inutil de scumpe pentru furnizarea energiei electrice. Acum, Protecția Consumatorului (Forbrukertilsynet) promite să depună eforturi sporite pentru a opri activitatea companiilor neserioase.

Ani la rând, mulți norvegieni au semnat contracte de furnizare a energiei electrice fără să înțeleagă pe deplin ce conțin acele contracte. Din acest motiv, mulți au ajuns să aibă contracte inutil de scumpe.

Foarte multe încălcări ale legii

– Foarte multe din companiile energetice din Norvegia au încălcat legea petnru că, prin marketingul făcut de acestea, clienții nu au primit informații suficiente despre tipul de contract pe care îl semnează, cât este și cât va fi prețul energiei electrice, spune directorul adjunct, Tonje Drevland de la Departamentul de Supravegheere al Agenției Norvegiene pentru Protecția Consumatorilor.

În ultimul an am văzut, în mod continuu, că prețurile energiei electrice au afectat grav portofelul clienților, mai ales al celor cu contracte găunoase de furnizare a energiei electrice.

– Companiile trebuie să respecte regulile. Acestea nu sunt cerințe noi, dar au fost încălcate de multe din aceste companii de mult timp, explică Drevland.

TV2 a aflat că au fost constatate încălcări ale legii la toate companiile de electricitate care au fost verificate recent. Energi Norge consideră că toate companiile care au încălcat legea ar trebui să plătească clienților.

– Am verificat multe companii de electricitate în inspecții în ultimele șase luni și încă nu am avut vreo companie la care să nu fi descoperit încălcări la control, spune Drevland.

– Au încălcat legea cele mai multe companii care operează pe piața energiei electrice?

– Impresia este că cele mai multe companii încalcă legea marketingului și/sau legea privind dreptul la anulare în anumite puncte, dar există și excepții.

Puține companii penalizate

În momentul de față există peste 80 de companii care oferă spre vânzare electricitate clienților privați.

Agenția pentru Protecția Consumatorului poate lua decizii de a impune amenzi obligatorii și taxe suplimentare companiilor care încalcă reglementările.

În ciuda numărului mare de încălcări ale legii sunt doar câteva companii care, până în momentul de față, au ajuns să primească o pedepsă cu caracter economic.

Fjordkraft a fost amendată în 2018 pentru încălcări ale legii marketingului.

Una din aceste companii este Fjordkraft AS care, în 2018, a primit o taxă suplimentară de 400.000 de coroane pentru încălcarea legii marketingului.

În primăvara anului 2022, Agenția pentru Protecția Consumatorului a aplicat amenzi de până la 1,5 milioane de coroane către trei companii de electricitate și conducerilor acestora, dar deciziile de amendare au fost contestate.

Intensifică activitatea de supraveghere

– Piața electricității este acum prioritară pentru Protecția Consumatorului. Vom avea mai multe controale la companiile de pe piață începând cu anul nou. Dacă vom găsi neregului, acestea vor avea consecințe sub forma unor sancțiuni economice îndreptate împotriva celor care încalcă legea, spune Drevland în dialog cu TV2.

Tonje Drevland, director adjunct în cadrul Agenției Norvegiene pentru Protecția Consumatorilor, Porbrukertilsynet.

– De ce nu ați monitorizat companiile de electricitate mai bine?

– Agenția pentru Protecția Consumatorilor primește în fiecare an directive din partea ministerului în legătură cu prioritățile pe care trebuie să le avem, având în vedere care sunt considerate cele mai mari probleme ale consumatorilor. Primim între 12.000 și 18.000 de plângeri în fiecare an, și din acest motiv trebuie să stabilim priorități.

Problemele consumatorilor pe piața electricității nu au dus anterior la consecințe grave sau mari din punct de vedere economic pentru consumatori, pentru că prețul electricității era mic.

– Așa cum s-a dezvoltat piața electricității, abia din 2022 curentul electric a devenit o prioritate cu rang înalt pentru Agenția pentru Protecția Consumatorilor, în concordanță cu directivele primite din partea ministerului nostru.

– Cel care înființează sau conduce o companie de electricitate are responsabilitatea și obligația de a respecta legea.

Eșuează în mai multe domenii:

Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Consumatorilor consideră că companiile eșuează în mai multe domenii:

  • prin formele de vânzare la telefon sau la ușa locuinței, care este folosită de multe companii, se comit multe neregularități
  • există lipsuri în informația prezentată în marketing
  • condițiile prevăzute în contractul de furnizare sunt neclare, neechilibrate și foarte greu de înțeles
  • lipsesc informațiile privind drepturile de anulare a contractului
– Adevărate companii de vânzări

– Au încercat unele companii în mod deliberat să exploateze clienții?

– Trebuie să recunoaștem că tot ceea ce se face în legătura cu vânzarea, are o intenție. Curentul electric este un produs generic, iar companiile de electricitate au fost, din punct de vedere istoric, adevărate companii de vânzări, nu companii care livrează un produs. Acest lucru se afla acum în schimbare, prin faptul că există o dezvoltare a tehnologiei pentru gestionarea inteligentă a energiei electrice și altele.

– Care sunt aceste companii lipsite de scrupule din industria energiei electrice?

– Companiile neserioase din industria energiei electrice sunt, din puntul nostru de vedere, toate acele companii care încalcă legea și care, până acum, nu au demonstrat că au capacitatea sau voința de a face curățenie. Și sunt destul de multe.

– Dar, din fericire, situația este pe cale să se schimbe. Multe companii, și mari și mici, iau acum măsuri.

Încălcări premeditate ale legii

– Au încercat companiile să îi dezorienteze pe clienți prin modurile în care au operat până acum?

– Nu pot să spun nimic despre motivația lor, dar dacă o companie nu se interesează de reglementările în vigoare în domeniul ei de activitate și încalcă legea, vorbim destul de repede despre încălcări premeditate ale legii. Ideea este că reglementările există dintr-un anumit motiv, iar companiile trebuie să respecte legea.

Furnizarea energiei electrice și contractele sunt deseori prea complexe, în același timp în care cunoștințele în domeniu ale consumatorilor au fost și sunt prea puține. Asta înseamnă consumatorii în realitate nu au niciun control asupra a cât costă de fapt produsul în sine.

Foate multe din companiile de electricitate din Norvegia au încălcat legislația pentru că consumatorii, prin marketingul efectuat, nu au primit informații suficient de bune despre tipul de contract încheiat și care este și va fi prețul energiei electrice.
– O voință mare de schimbare

– Vedem, pentru prima dată, o voință mare de schimbare în acest domeniu, de a se comporta conform cerințelor legii. Agenția pentru Protecția Consumatorilor este contactată zilnic de companii care doresc întâlniri cu noi și consiliere.

Acum se întâmplă ceva în domeniul electricității, spune Drevland, și adaugă că nu toți arată semne de îndreptare.

Consumatorii au avut anterior o încredere mai mare în furnizorii de energie electrică, iar curentul a fost ieftin.

– Prin plângerile pe care le primim vedem că această încredere s-a destrămat odată cu prețurile mari ale energiei electrice, pentru că consumatorii au început să pună întrebări legate de contractele lor și, în multe cazuri, au constatat că au fost înșelați.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu