Știri

PST despre acuzatia de spionaj: PST cunoaste identitatea ruseasca a barbatului pus sub acuzare

Scris de Daniel Solheim

PST sustine ca cercetatorul invitat brazilian José Assis Giammaria (40 de ani) este, de fapt, Mijhail Valerjevitsj Mikusjin (44 de ani. Acum, barbatul este acuzat de spionaj si va fi arestat preventiv pentru o perioada de patru saptamani.

Procurorul Thomas Blom de la PST (Serviciul de securitate al Politiei) a intalnit presa in cursul dupa-amiezii zilei de vineri , dupa ce PST a decis sa il acuze pe cercetatorul invitat brazilian de spionaj.

Barbatul este acuzat de activitati ilegale de colectare a informatiilor legate de secrete de stat care pot dauna intereselor fundamentale nationale (articolul 121 din Codul Penal Norvegian).

Incalcarea acestei prevederi se pedepseste cu amenda sau inchisoare pana la trei ani.

– Ancheta initiata acum este in faza de inceput. Exista pericolul de alterare/distrugere de probe, spune Blom.

Barbatul s-a aflat in Norvegia sub numele de José Assis Giammaria si detinea pasaport brazilian.


Evaluarea editoriala VG

Din aceste motive a ales VG sa identifice (cu nume, cetatenie si varsta) cercetatorul invitat brazilian

VG l-a identificat pe rusul Mikhail Valerjevitsj Mikusjin (44) in urma acuzarii de spionaj.

In Norvegia, el s-a prezentat cu identitatea braziliana José Assis Giammaria si a fost angajat ca cercetator la Universitatea din Tromsø sub numele pe care il detinea in momentul arestarii. PST sustine ca barbatul este nascut in Rusia si ca numele lui real este Mikhail Valerjevitsj Mikusjn.

Barbatul este pus sub acuzare pentru incalcarea articolului 121, care prevede activitatea de colectare a informatiilor privind secrete de stat care pot dauna intereselor nationale fundamentale. Incalcarea prevederilor acestui articol de lege se pedepseste cu amenzi sau inchisoare pana la trei ani.

Autoritatile Norvegiene sustin ca barbatul se afla in Norvegia intr-o misiune pentru autoritatile ruse. Barbatul a fost retinut cu referire la art. 106 din legea imigrantilor si, in acest caz, a primit un preaviz in vederea expulzarii si revocarea dreptului de sedere.

Infractionalitatea cu caracter grav nu este o chestiune privata iar publicul poate avea o nevoie indreptatita de informatii in cazul infractiunilor cu caracter grav. I toate aceste cazuri vor exista argumente pentru si contra unei identificari a persoanei. Acestea trebuie cantarite unele in raport cu celelalte.

Barbatul a negat ca ar fi un spion rus si a negat vinovatia, dar a consimtit la emiterea mandatului de arestare preventiva pentru patru saptamani. Acestea sunt cele mai puternice argumente impotriva unei identificari publice. Ancheta se afla intr-o faza initiala. O identificare a persoanei ar putea fi, de asemenea, o sarcina in plus pentru persoana in cauza si pentru apropiatii acesteia.

Pe de alta parte, VG considera ca identificarea (publicarea identitatii persoanei) poate contribui la faptul ca informatiile importante ies la lumina si ca suspiciunea nefondata nu este indreptata catre alte persoane. Cazul si acuzatiile aduse barbatului sunt grave. Ca urmare a razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, Europa si Norvegia se afla intr-o situatie tensionata de securitate. Nevoia de informare a publicului este, de asemenea, un argument important pentru mentionarea identitatii barbatului.

Ancheta penala este in desfasurare. VG va asigura ca si in continuarea acoperirii acestui caz va cauta informatii care vorbesc atat in favoarea cat si in dezavantajul inculpatului.


PST sustine ca barbatul este cetatean rus, pe care in realitate il cheama Mikhail Valerjevitsj Mikusjin, in misiune pentru serviciile de contra-informatii ruse.

– Nu suntem in totalitate siguri de identitatea lui, dar destul de siguri ca nu este brazilian, spune Blom.

PST mai adauga ca Mikusjin ar fi fost nascut in Rusia in data de 19. august 1978.

Mikhail Valerjvitsj Mikusjin in Ottawa (Canada) in anul 2015, sub numele Jose Assis Giammaria.

Identitatea sa ruseasca este o parte din temeiul acuzatiei, informeaza Blom.

– El sustine ca este brazilian, spune Blom.

Tribunalul din Oslo a dat curs solicitarii procuraturii in vederea arestarii preventive pentru o perioada de patru saptamani pentru Jose Assis Giammaria, reiese din decizia curtii.

Barbatul acuzat de spionaj a consimtit la mandatul de arestare preventiva dar nu recunoaste vinovatia, informeaza avocata lui, Marijana Lozic.

Blom nu doreste sa comenteze durata in care PST a tinut barbatul sub observatie, dar confirma ca ancheta a demarat in urma faptului ca Ministerul Justitiei a emis un preaviz de expulzare a barbatului in data de 20. octombrie.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu