Știri

PST preia anchetele penale privint activitatea dronelor

Scris de Daniel Solheim

Serviciul de securitate al politiei (PST) a tinut o conferinta de presa in urma arestarilor a sapte persoane cu cetatenie rusa in Norvegia.

PST a avertizat inca din luna martie in legatura cu o amenintare crescuta de spionaj din partea Rusiei datorita razboiului din Ucraina. Situatia este la fel si acum, a spus seful adjunct al PST, Hedvig Moe.

– Pentru a asigura o investigatie amanuntita a acestor incidente, procurorul general a decis ca PST sa aiba responsabilitatea centralizata a investigatiei cu privire la activitatile ilegale ale dronelor pe teritoriul tarii, a declarat seful adjunct al PST, Hedvig Moe.

Sapte rusi au fost retinuti in legatura cu fotografieri si filmari in Norvegia. Expertii arata ca Rusia cartografiaza mult mai multe lucruri, pe langa partea militara.

Hedvig Moe, sef adjunct al PST in timpul conferintei de presa in legatura cu amentintarile de spionaj impotriva Norvegiei

Intrebarea este care ar fi intentia cu aceste activitati ale dronelor. Iar aceaste activitati poti fi folosite in scopuri de spionaj sau pentru a crea teama si nesiguranta in legatura cu, de exemplu, capacitatea Norvegiei de a furniza gaz catre tarile din Europa. Este important pentru mine sa subliniez ca noi in cadrul PST vom putea concluziona cu cine se afla in spatele acestor actiuni si ce doresc sa obtina prin ele.

Actiune de sabotaj

PST vede o actiune de sabotaj ca fiind cel mai rau scenariu posibil, dar posibilitatea de a se intampla acum este mai reala.

– Noi consideram ca nu este ceva ce ar fi probabil in acest moment, dar nu poate fi exclus, spne Hedwig Moe.

PST crede ca un atac poate fi efectuat fizic sau digital si ca poate fi dificil de descoperit cin este autorul.

– Credem ca va fi efectuat intr-un fel care sa faca dificila descoperirea autorilor.

– Din punctul nostru de vedere, Rusia are mai mult de castigat decat de pierdut prin a efectua operatiuni de spionaj in Norvegia, a declarat oficialul PST.

Ea a spus mai departe ca Norvegia incearca sa ingreuneze efectuarea acestor tipuri de operatiuni pentru Rusia.

– Ne putem afla in fata unei utilizari mai ofensive a instrumentelor digitale, ca se va incerca penetrarea retelelor de date si o utilizare mai ofensiva a surselor umane, spune Moe.

Miercuri a fost facut cunoscut faptul ca inca un rus a fost retinut in Nordul Norvegiei, dupa ce filmase cu o drona pe insulele Svalbard.

Publicatia The Barents Observer relateaza ca barbatul retinut este fiul unui aliat apropiat al lui Putin.

Sapte arestari in sapte zile

PST a avut un contract strans cu districtele locale de politie in cazurile in care rusi au fost invinuti pentru incalcarea reglementarilor sanctionare care interzic rusilor sa zboare cu drone in Norvegia.

Interdictia a intrat in vigoare imediat dupa ce Rusia a inceput razboiul din Ucraina in luna februarie. Acum sunt cunoscute patru cazuri penale in care, in total, sapte cetateni rusi au fost retinuti in Nordul Norvegiei in perioada 11. – 17. octombrie.

17. octombrie: Cetean rus retinut in Hammerfest

15. octombrie: Cetatean rus retinut pe aeroportul din Tromsø

11. octombrie: Patru cetateni rusi retinuti in Mosjøen

11. octombrie: Cetatean rus retinut la Storskog

in plus, PST a primit multe sesizari depre drone, dupa ce, in weekendul trecut, PST a cerut populatiei sa fie vigilanta. PST a declarat fata de NRK ca politia investigheaza mai multe cazuri.

– Da, sunt mai multe incidente suspicioase fara ca sa intru in detaliu, dar sunt incidente despre care politia si PST au fost sesizate si pe care acum, in colaborare cu politia, le investigam mai amanuntit pentru a vedea despre ce este vorba, a declarat Hugubakken (PST). .

Mai multe aeroporturi din zona Vestlandet au fost, de asemenea, inchise pentru anumite perioade de timp in ultimele zile in urma unor obersvari de drone in apropiere. Aceste cazuri se refera insa la siguranta de zbor si inca nu este clarificat cine sunt autorii.

– Desigur, nu este acceptabil ca serviciile de informatii straina sa zboare cu drone deasupra aeroporturilor norvegiene. Rusii nu au voie sa zboare cu drone in Norvegia, a declarat miercuri prim-ministrul Jonas Gahr Støre, cand a vorbit la intalnirea nationala a cele mai mari uniuni sindicale din Norvegia LO Fagforbundet.

Neaga vinovatia

Cazurile investigate isi au, toate, originea in locuri diferite din Nordul Norvegiei.

Trei barbati si o femeie au fost opriti intr-o masina in Mosjøen. In masina, politistii au gasit echipament fotografic si un material fotografic amplu. Rusii nu inteleg, insa, ce au facut gresit.

Masina a fost oprita in timpul unui control in urma sesizarilor populatiei. Avocatul care o apara pe femeia care se afla inpreuna cu cei trei barbati in momentul arestarii, sustine in dialog cu NRK ca clienta lui nu stie cu ce a gresit.

– A facut poze, dar nu ale unor obiective protejate – oricum nu intentionat. Ea nu stie despre ce este vorba. Ceea ce se poate spune este ca sunt turisti obisnuiti si ca acestia au facut poze cu aurora boreala, eveniment al naturii deosebit pentru ea, a declarat avocatul Christian Wulff Hansen pentru NRK.

Rusul care a fost oprit la punctul de trecere a frontierei de la Storskog cu doua drone saptamana trecuta, ramane in continuare in arest preventiv, cupa ce Curtea de Apel i-a respins marti apelul.

In ceea ce priveste barbatul de 51 de ani care a fost arestat vineri pe aeroportul din Tromsø, Curtea de Apel Hålogaland precizeaza ca nu a primit niciun apel din partea barbatului in urma sedintei de arestare preventiva, in care si-a exprimat dorinta de a face apel la astfel de decizie. Polita a spus ca in cazul lui, era vorba de o drona obisnuita care poate fi folosita de persoane private.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu