Știri

Publicatia germana BILD: Sustine ca „dintii de aur” ar fi fost furati de la un stomatolog

Scris de Daniel Solheim

Fotografia cu o cutie cu dinti de aur a produs soc, manie si aminitiri neplacute. Acum insa, in urma unor informatii noi, se pare ca coroanele dentare ar fi fost furate de la un stomatolog local.

Cutia cu dinti de aur a socat ucrainienii, dar acum se pare ca explicatia legata de acestia nu este atat de socanta precum parea la inceput.

Reactiile in urma publicarii pe Twitter de catre un oficial al ministerului apararii din Ucraina a unei fotografii cu bunuri gasite in urma alungarii rusilor dintr-o localitate din regiunea Harkov, au fost puternice.

„Un mini-Auschwitz” a scris ministerul apararii pe contul de Twitter.

Imaginile au fost virale si multe medii au relatat despre aceste lucruri gasite, printre altele si canalul norvegian TV2 in articolul tradus in limba romana. (apasa pe link)

Dintii de aur fusesera gasiti impreuna cu o masca de gaze si alte lucruri, despre care se stie ca sunt folosite la tortura.

Acum, publicatia germana BILD a discutat cu un stomatolog local care trezeste dubii in legatura cu colectia dentara.

El sustine ca dintii au fost furati

– Astia arata ca dintii pe care ii tineam acasa la mine, in dulap. Casa mea a fost jefuita, spune medicul Sergej, in varsta de 60 ani, in dialog cu publicatia germana.

stomatologul Sergej (60) arata jurnalistilor de la Bild o parte din colectia lui de proteze dentare. El crede ca si celelalte proteze, a caror poza fusese publicata online, provin tot din colectia lui . (foto Bild.de)

El este singurul medic stomatolog din zona si explica faptul ca el este cel care a extras acesti dinti de-a lungul mai multor ani. El are suspiciuni ca rusii ar fi crezut ca dintii sunt din aur curat , dar a explicat ca acestia sunt din metal inox placat cu aur.

– In 30 de ani de activitate am extras zeci de mii de dinti, asta este doar o mica parte din ei. Cateodata extrag intre cinci si opt dinti pe zi, iar asta de-a lungul a peste treizeci de ani de practica medicala, mai spune barbatul.

De asemenea, el crede ca rusii au folosit protezele dentare pentru a speria localnicii pe care ii interogau.

Publicatia Bild a vizitat medicul stomatolog care locuieste in localitatea Pisky-Radkivski.

Aceasta masca de gaze este presupusa a fi fost folosita cand oameni au fost ingropati de vii.
Publicatia a discutat si cu victime ale torturii

Publicatia nu a gasit mai multe informatii despre masca care fusese gasita in acelasi loc, dar a vorbit cu persoane care au fost torturate in acea locatie. Reporterii au vorbit si cu vecini care le-au relatat despre tipete si strigate de ajutor care veneau din diferite cladiri.

– M-au luat cu ei. M-au lovit si mi-au spus ca ma vor impusca in picioare daca nu colaborez cu ei. Tavanul incaperii era plin de gauri in urma gloantelor, eu cred ca vroiau sa ma sperie, spune Volodya, un barbat de 46 de ani, in dialog cu Bild.

Volodya, victima a torturii, a povestit cat de brutal a fost tratat de rusi. (foto Bild.de)

Andrey (46) fusese retinut saptamani intregi de catre rusi. Sotia lui, Olga, a spus reporterilor de la Bild:

– In curtea noastra au intrat vreo opt insi. Doi dintre ei ne-au controlat documentele. Eu le-am primit pe ale mele inapoi, dar pe sotul meu l-au luat imediat cu ei, pentru ca el statea pe lista lor.

Timp de doua luni, Andrey nu a fost de gasit. Soldatii l-au tinut cinci zile intr-o pivnita unde l-au batut regulat, l-au dus apoi in alte localitati si sate. Acolo a trebuit sa curete drumuri, iar mai tarziu soldatii rusi l-au fortat sa sape transee pentru rusi in zona localitatii Lyman.

surse: TV2.no si BILD.de

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu