Publicatia Expressen a facut inregistrari subacvatice proprii ale unuia din gazoductele distruse dintre Rusia si Germania.




Imaginile de mai sus au fost publicate de Expressen si au fost realizate in colaborare cu un expert norvegian in imagistica cu ajutorul dronelor subacvatice.
Imaginile au aratat ca o portiune de cel putin 50 de metri a gazoductului NordStream 1 a disparut, potrivit publicatiei.
Exploziile care au avut loc in luna septembrie la cele doua gazoducte dintre Rusia si Germania, denumite NordStream 1 si 2, au dus la multe intrebari fara raspunsuri.
Autoritatile din mai multe tari au afirmat in urma exploziilor ca distrugerile se datoreaza unei actiuni intentionate.
Mai multe tari au aratat spre Rusia, care respinge acuzatiile ca ar fi avut ceva de-a face cu exploziile.

Pe fotografiile publicate realizate de Expressen se pot vedea resturi contorsionate de otel provenite din gazoduct si ale fier-betonului folosit pentru armatura.
De asemnea se poate vedea si gaura provocata in gazoduct, relateaza publicatia.

Furniza gaz rusesc spre Europa
Rusia a trimis gaz rusesc prin NordStream 1 inspre piata europeana dupa ce gazoductul a fost inaugurat in anul 2011.
In urma invaziei Rusiei in Ucraina in luna februarie, exportul de gaz spre Europa prin gazoductul NordStream 1 a fost limitat.
In luna august, compania ruseasca Gazprom a anuntat ca doreste sa efectueze lucrari de intretinere pe gazoduct timp de trei zile.
Mai tarziu, compania a amanat din nou redeschiderea gazoductului.
Profesorul in tehnologie petroliera, Ole Gunnar Austvik, a declarat atunci pentru NRK ca aceste actiuni pot fi intelese ca si cum Rusia ar folosi gazul drept o arma politica.
Rusia a respins acuzatiile ca ar folosi gazul drept o arma politica sau pentru a manipula piata, relateaza Reuters.
Expressen a realizat imaginile gazoductului NordStream 1 prin a iesi cu o ambarcatiune proprie pana la locatia respectiva iar apoi prin a trimite o drona subacvatica.
Atat Suedia cat si Germania au demarat anchete proprii cu privire la suspiciunea de sabotaj a gazoductelor NordStream 1 si 2.
Detalii despre NordStream
- NordStream 1 si 2 sunt denumirile a doua gazoducte care fac legatura intre Rusia si Germania prin Marea Baltica
- NordStream 1 este este compus din doua legaturi care au fost deschise in 2011 si 2012. Are o lungime de 1200 de kilometri si pleaca de la Vyborg in nord-vestul Rusiei pana in Greifswald in nord-estul Germaniei, unde este cuplat la un gazoduct german.
- Gazoductul era, la data inaugurarii, cel mai lung gazoduct subacvatic din lume.
- NordStream 2 este compus tot din doua legaturi care merg paralel cu NordStream 1. A fost construit intre anii 2018 si 2021 pentru a dubla capacitatea exportului de gaze din Rusia spre Europa. In total, 110 miliarde de metri cubi de gaz puteau fi transportate prin cele doua gazoducte.
- Lucrarile de constructie au intalnit o opozitie puternica in tari din estul Europei si in Statele Unite, care s-au temut ca gazoductele vor face ca influenta Rusiei sa creasca in Europa. De asemenea, a existat o temere ca aceste gazoducte vor scoate din concurs alte gazoducte care transportau gaz rusesc spre Europa, printre ele aflandu-se si gazoductul care trece prin Ucraina.
- In luna decembrie 2019, Statele Unite au impus sanctiuni impotriva tuturor companiilor care au fost implicate in acest proiect, printre acestea numarandu-se si companii europene. Opozitia Statelor Unite poate fi legata si de interese comerciale, deoarece Statele Unite exporta gaz lichefiat cu ajutorul navelor spre Polonia si Lituania.
- Germania a anulat acreditarile pentru NordStream 2 in 22. februarie anul acesta, ca urmare a faptului ca Rusia a recunoscut cele doua republici autodeclarate Donetsk si Luhansk. Doua zile mai tarziu, Rusia a invadat Ucraina. Acest lucru a dusa la falimentarea proiectului NordStream 2.
- In data de 27. septembrie 2022 a fost raportata o cadere neobisnuita de presiune atat la NordStream 1 cat si la NordStream 2. Apoi au fost descoperite scurgeri de gaze in ambele gazoducte nu departe de insula daneza Bornholm.
sursa: NRK.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator