Știri

Putin: Decizia in legatura cu cele doua regiuni separatiste va fi luata azi

Scris de Daniel Solheim

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, spune ca el va evalua recunoasterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Dontesk si Luhansk, drept state independente.

Luni, presedintele rusiei a chemat la o intalnire pentru a discuta propunerea Dumei de a recunoaste regiunile din Estul Ucrainei, controlate de separatisti, drept state independente.

– Decizia va fi luata azi, spune Putin, conform Reusters. El nu a spus care va fi decizia.

Conform AP, consiliul de securitate al presedintelui a fost chemat de catre Putin pentru a discuta despre subiect.

– Intentia cu sedinta de azi este de a asculta colegii si de a decide urmatorii pasi in aceasta directie, incluse fiind si solicitarea republicilor populare Donetsk si Luhansk catre Rusie, prin care cer recunoasterea independentei lor precum si rezolutia Dumei despre acelasi subiect, a spus Putin in consiliu, conform CNN.

Conducatorii republicilor separatiste, Donetsk si Luhansk din Estul Ucrainei, Leonid Pasechnik si Denis Pusjlin, au trimis presedintelui Puin o solicitare de a face tocmai acest lucru, conform publicatiei ruse Gazeta.

Putin spune, conform Reuters, ca ei vor evalua daca Rusia urmeaza sa recunoasca independenta celor doua republici separatiste, si spune ca Rusia sta in fata „unei amenintari masive si grave” in Ucraina.

Cu galben: peninsula Crimeea care a fost anexata de Rusia si republicile separatiste sustinute de rusi, Donetsk si Luhansk.
Hotarare in Parlament

Cele doua regiuni din estul Ucrainei au avut, din 2015 o conducere independenta, cu sprijinul Rusiei.

Marti, saptamana trecuta, parlamentul rus – Duma, a solicitat presedintelui Putin recunoasterea celro doua republici separatiste – o miscare care in sine poate provoca un razboi.

Rusia contribuie atat cu ofiteri de armata cat si cu arme, catre separatisti, iar in ultima vreme a emis peste o jumatate de milion de pasapoarte rusesti pentru locuitorii din Donetsk si Luhansk.

Locotenent-colonelul Palle Ydstebø a schitat doua motive principale datorita carora conflictul din Estul Ucrainei s-a incins si a primit o importanta crescuta in ultimele zile:

Unul din ele este ca Rusia intretine conflictul pentru a avea un pretext de a initia un razboi impotriva Ucrainei.

Al doilea este ca acest conflict este folosit pentru a induce in eroare NATO si de a pune presiune pe Ucraina.

– Asta poate fi o diversiune pentru o operatiune militara la nord-est, unde sunt stationati militarii rusi, spune Ydstebø, care preda cursuri in strategie militara la Scoala de Razboi, in dialog cu VG.

Nemultumit de asigurarile Vestului.

Conform Reuters, Putin spune de asemenea ca asigurarile tarilor din Vest cum ca in cazul in care Ucraina va cere adearea la NATO in curand, este in sine o incalcare a cerintei Rusiei ca Ucraina sa nu poata deveni membru al aliantei militare, pentru Ucraina oricum nu este pregatita inca, sa devina membru in NATO.

Putin a avut luni o convorbire telefonica cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron. Conform lui Puti, acesta i-ar fi spus ca SUA si-a modificat punctul de vedere in ce priveste cerintele de securitate impuse de Rusia – daca una dintre acestea este un „nu” in vederea unei aderari a Ucrainei la NATO.

Intr-o cuvantare televizata, Putin spune ca el nu stie, oricum despre ce fel de modificari ar fi vorba.

Conform lui Putin, Macron i-ar fi spus de asemenea ca guvernul Ucrainei este pregatit sa implementeze asa-numitul acord de la Minsk.

Sustine ca Ucraina se inarmeaza

Ministrul apararii din Rusia, Sergej Sjojgu a spus in timpul sedintei de luni ca Ucraina si-a marit capacitatea militara in apropierea granitelor cu cele doua republici separatiste.

Sjojgu considera ca acesta este un semnal ca Ucraina s-ar pregati sa ia inapoi cele doua regiuni cu forta, fapt contestat de Ucraina.

Fostul presedinte rus, Dmitry Medvedev, care acum este in functia de vice-presedinte al consiliului de securitate, a spus in timpul sedintei ca el crede ca cei mai multi rusi ar sustine libertatea celor doua regiuni.

– Singura alternativa, in cazul in care situatia nu se imbunatateste, ceea ce pare improbabil, este de a recunoaste cele doua regiuni separatiste din Ucraina, a spus Medvedev, conform Reuters.

Dmytro Kuleba
Nu, Ucraina NU A:
atacat Donetskul sau Luhanskul
trimis sabotori sau APC peste granita ruseasca
bombardat teritoriul rusesc
bombardat punctele de trecere a frontierei
efectuat actiuni de sabotaj
De asemenea, Ucraina NU ARE planuri pentru asemenea actiuni.
Rusia, opreste-ti fabrica de facke-news-uri acum.

Luni dupa amiaza, armata rusa sustine ca cinci persoane ar fi ucise in urma unei tentative de a intra pe teritoriul Rusiei dinspre Ucraina, anunta agentia de presa TASS.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, respinge acuzatiile pe Twitter si acuza Rusia de diseminarea informatiilor false.

– Noi nu am atacat nici Donetskul nici Luhanskul, sau trimis sabotori sau sa fi tras impotriva teritoriului rus sau ale punctelor de trecere a frontierei, a scris Kuleba.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu