Știri

Redacția ”Descoperit”: Pe urmele lui Shakeel

Scris de Daniel Solheim

Articol de investigație NRK.

Autori:


El a spus că îi va ajuta pe tineri să obțină împrumuturi pentru locuințe, dar a fost trimis în judecată pentru a-i fi înșelat de sume de ordinul milioanelor de coroane. Apoi a fost dat în urmărire internațională.

Noi l-am găsit.

Shakeel Muzafar este dat în urmărire internațională prin Interpol

La sfârșitul lunii aprilie, în acest an, 12 persoane urmau să depună depoziții la tribunalul din Drammen. Ei urmau să povestească despre faptul că au fost înșelați, prejudiciul fiind de peste 10 milioane de coroane.

Dar nu a fost așa. În ziua procesului, poliția i-a sunat pe toți. Nu mai era nevoie să se prezinte la proces. Shakeel dispăruse.

Reacțiile lor?

Furie. Rușine. Încă un eșec.

Iar apoi întrebarea: ”Ce se întâmplă acum?”

Shakeel Muzaffar a fost dat în urmărire internațională prin Interpol. Organele de poliție din 194 de țări știau acum de Shakeel.

”Adam” este unul dintre cei care sperau ca Shakeel să fie condamnat pentru ca apoi să-și poată recupera banii.

El s-a rugat lui Dumnezeu pentru ajutor, dar în schimb a fost sunat de NRK.

– Acum simt că rugăciunile mele au fost ascultate, a spus Adam

NRK dorea să îl găsească pe Shakeel.

Dorea să lase ceva în urma sa

Adam, care încă nu implinise 30 de ani, fusese bolnav o perioadă și, daorită stării sale de sănătate, credea că va muri.

Cea mai mare dorință a lui a fost să cumpere un apartament pentru soția sa și pentru copilașii săi. Problema era banca. Nu primea un împrumut suficient de mare.

De la mai mulți auzise depre un ”om de afaceri care avea succes, care rezolva totul, unul cu contacte la bancă”. Putea oare să fie omul ăsta soluția?

S-au întâlnit de mai multe ori. Shakeel a venit acasă la Adam, au ieșit la plimbare de-a lungul râului, iar Shakeel a plătit consumația la restaurant. I-a dat bani lui Adam ca să le dea la copii, povestește Adam.

El a avut încredere în Shakeel. Când Adam i-a dat generatorul de coduri (Kodebrikke), înțelergera a fost ca Shakeel să verifice mai întâi ce sumă ar fi putut împrumuta Adam. Apoi, urma să facă cererea.

După câteva luni au început să apară facturile și scrisorile de la inkasso și au umplut cutia poștală lui Adam.

Adam povestește că numele său a fost folosit pentru cumpărarea a două mașini, pentru obținerea de împrumuturi pentru nevoi personale și pentru procurarea și golirea mai multor carduri de credit.

Conform rechizitoriului, Adam pierduse 1.769.000 de coroane.

El spune că a încercat să-și recupereze banii, dar Shakeel nu a mai răspuns la fel de des la apelurile telefonice. Primea doar niște scuze vagi și explicații ciudate. Apoi, Shakeel a dispărut de-a binelea.

– El este un mincinos din plăcere, lacom, fără pic de empatie. Este un șarpe.

Adam a aflat de la alții despre alte persoane care au rămas cu împrumuturi după contactul avut cu Shakeel. Era vorba și de persoane care nu au depus plângere la poliție.

A auzit zvonuri că Shakeeel fugise, că s-ar afla în străinătate. Dar unde?

Du-te vino la instanță

Pentru ca să-l găsim pe Shakeel, trebuia să află mai multe despre el. Unii îl numeau ”bancherul”, alții ”șarpele”, dar numele din pașaportul său era Shakeel Muzaffar.

El s-a născut în 1981 în Gujrat, în Pakistan, a venit în Norvegia de copil și are domiciliul înregistrat în Oslo, împreună cu soția și familia.

Prima fotografie pe care am găsit-o cu el este de la echipa de copii a clubului Vålerenga. Shakeel era în mijlocul echipei. Echipa câștigase, dar Shakeel nu zâmbea.

Facsimila din ziarul Aftenposten 27. septembrie 1995

Un coleg de echipă îl descrie pe Shakeel ca fiind liniștit, aproape la limita de a fi timid. Politicos. Niciodată scandaluri sau probleme.

Putea acest băiat liniștit, care juca fotbal, să ajugă unul care cu ușurință să înșele oameni pentru bani?

Am căutat răspunsuri la instanțele de judecată.

Când Shakeel avea 21 de ani, a fost condamnat pentru prima dată. Făcuse plinul de carburant fără să plătească, a condus mașinile altora fără să aibă permis, a încălcat regimul de viteză și a dat poliției un nume fals.

Mai multe sentințe asemănătoare au urmat în anii următori.

Când Shakeel avea 32 de ani, a fost condamnat la închisoare pentru înșelăciune. A trebuit să plătească despăgubiri de ordinul milioanelor.

Metoda folosită de el? El spunea că va ajuta oamenii să facă rost de bani și de împrumuturi, dar a luat el toți banii.

După ce a exectutat o parte din pedeapsă, Shakeel a fost eliberat înainte de termen, cu o perioadă de probă de cinci ani.

În timpul perioadei de probă el a continuat să folosească aceeași metodă, potrivit rechizitoriului. Dar cu alte persoane. ”Jasmin”, cum am denumit-o noi, era una din persoanele pe care el urma să le ajute.

Visul norvegian

Aproximativ 150.000 de norvegieni au fost afectați, în ultimii doi ani, de furturi de identitate, potrivit Centrului Norvegian pentru Asigurarea Informațiilor și Autorității Fiscale. Dintre aceștia, 3 % au avut experiențe cu faptul că alticeva a făcut împrumuturi sau credite în numele lor.

Pentru mai mulți dintre cei care ne spun că au fost înșelați de Shakeel, era vorba de visul unei locuințe proprii.

La fel a fost și pentru Jasmin. Ea visa să își cumpere un apartament sau o casă, dacă se putea înainte de a împlini vârsta de 30 de ani. Ea a muncit întotdeauna din greu, își câștigase propriii bani, pe lângă studii și economisese capital propriu.

Ea ar fi putut obține 1,4 milioane de coroane sub formă de credit ipotecar de la bancă, dar avea nevoie de mai mult.

O prietenă a lui Jasmin îl cunoștea pe Shakeel. Ea îi dăduse deja generatorul de coduri pentru că urma să o ajute și pe ea.

Prietena spunea că el era cumsecade. El îi arătase niște clipuri cu fântâni în Birmania, despre care spunea că a contribuit la construirea lor.

El a încercat să se prezinte ca fiind un musulman bun, povestește prietena lui Jasmin.

Cele două femei l-au întâlnit pe Shakeel și pe prietenul său la un restaurant din Tøyen, în Oslo.

– El ne-a salutat și a fost excesiv de politicos. Era foarte bun la vorbit, spune Jasmin.

Shakeel a plătit pentru pizza și cola și au mâncat împreună. După o vreme, Shakeel le-a spus că le poate ajuta.

El avea doar nevoie de copii de la trei fluturași de salariu și de generatorul de coduri, spune Jasmin.

Bărbații au insistat să le ducă pe cele două prietene acasă. Jasmin a adus generatorul de coduri. I s-a spus să dea aprobare electronică pentru Shakeel, când acesta urma să depună cerere de împrumut pentru ea.

Ea fost înșelată de o sumă de 962.450 de coroane, potrivit rechizitoriului.

– Doream totul, să am propria mea locuință, iar apoi visul mi-a fost furat, spune Jasmin.

Și prietena ei a fost înșelată. Potrivit rechizitoriului, Shakeel a făcut împrumuturi și a solicitat și primit carduri de credit în numele ei, în valoare de 1.890.000 de coroane.

Visul celor două prietene, de a avea propria locuință, a fost zdrobit.

Iar atâta vreme cât Shakeel este dispărut, nu se poate ține nici procesul.

Speranță sau pistă falsă?

Potrivit Autorității fiscale, Shakeel nu a avut venituri din 2009 până în 2020, chiar dacă a fost implicat în două firme din Oslo: una care a intrat în faliment imediat după ce a fost preluată de Shakeel, iar cealaltă a fost desființată.

O căutare pe internet ne-a adus la o organizație umanitară ”Hope for Carribean”. Acolo era postată o poză mai recentă a lui Shakeel, lângă titlul de ”director”.

Organizația, care fusese înregistrată în Statele Unite, folosea simbolul ONU în logo-ul său și menționa că urma să ajute săracii din Haiti.

Începuse oare Shakeel cu munca umanitară?

Am sunat la o femeie care era menționată drept managerea corporației. Ea nu avea nicio idee despre cine ar fi Shakeel.

Jurnalista redacției ”Descoperit” , Maria Hasselgård, sună la una din surse.

Femeia nu îi întâlnise nici pe ceilalți directori care erau menționați pe site-ul organizației. Și nici nu știa nimic despre situația economică a societății.

Ea a spus că conducerea organizației îi solicitase ajutorul pentru a obține acreditarea ONU pentru a efectua muncă umanitară pe insula Haiti, pentru că ea avea contacte.

– Aveau nevoie de așa ceva pentru a putea face rost de donori, spune ea.

La scurt timp după ce am contactat și alte persoane care cunoșteau această organizație, fotografia lui Shakeel a dispărut de pe site-ul organizației.

Președintele organizației nu ne-a răspuns niciodată.

Aveam nevoie de mai multe piste.

Lux și călătorii

Într-o zi am primit un sms: Trebuia să ne întâlnim cu o persoană care venea cu mașina să ne întâlnească. Persoana ne-a predat o plasă de plastic de la ”Joker” cu foi. Erau extrase de cont.

Barbatul, care era propietar al contului, susținea că Shakeel ar fi deschis acel cont. Și că Shakeel l-ar fi folosit ca pe un cont propriu. Un an întreg.

În unele luni erau depozitați pe cont peste 700.000 de coroane.

În total, în cont a fost depozitată și retrasă o sumă totală de 3,6 de milioane de coroane într-un an.

Banii au fost cheltuiți la restaurante, pe cosmetice, alimente, cazări la hotel și articole de lux.

La Louis Vuitton în Oslo au fost cumpărate produse în valoare de 110.100 coroane de-a lungul a patru luni. Un ceas cu un preț peste 80.000 de coroane a fost plătit parțial cu cardul. La doar trei restaurante s-au cheltuit 79.000 de coroane într-o jumătate de an.

De asemenea, au fost cumpărate bilete de avion spre străinătate iar în străinătate au fost retrase sume mari de bani din cont.

Călătoriile au avut ca destinație, printre altele și Barcelona.

Un cunoscut trimis în judecată pentru droguri

La sfârșitul verii anului 2022, un bărbat ședea pe banca acuzaților în sala 127 de la Tribunalul din Oslo. El era cunoscut în lumea interlopă și fusese anterior membru în clanurile ”Young Guns” și ”A-gjengen”.

Capetele de acuzare erau infracțiuni legate de droguri, spălare de bani și înșelăciuni privind împrumuturi bancare.

Pedeapsa putea fi de până la 21 de ani de închisoare.

Acuzatul susținea că Shakeel a avut un rol mai mare în mai multe din capetele de acuzare pentru care el fusese trimis în judecată. El a confirmat față de NRK că mulți și-ar fi dorit să-l vadă pe Shakeel însuși pe banca acuzaților.

La întrebarea dacă el era prieten cu Shakeel, bărbatul a răspuns: ”Avem și noi povestea noastră”.

– Și pe mine mă înșeală. Îi înșeală pe toți, a spus el.

Inculpatul povestește cum Shakkel cumpărase ceasuri și mașini de la el și că el nu știa că banii puteau provenii de la persoane cărora Shakeel le promisese că-i va ajuta.

– Văd acum că a înșelat mai mulți oameni. Oameni care aveau greutăți, oameni care aveau copii mici. Eu nu știam aceste lucruri la acea vreme.

El a spus că nu știe unde se află Shakeel, dar chiar dacă stătuse deja în închisoare de peste doi ani, auzise zvonuri.

– Am auzit de Barcelona.

Din nou apăruse orașul spaniol. Oare o fi Shakeel acolo într-adevăr?

Am plecat spre sud ca să găsim răspunsul.

Convorbirea cu Shakeel

Un bărbat aflat pe fugă are nevoie de prieteni, acces la bani, o ascunzătoare.

Surse ne-au spus că Shakeel deținea proprietăți în Barcelona.

Dar numele lui nu apărea în registrele funciare spaniole.

Dar apoi, nu de parte de binecunoscuta stradă ”La Rambla”, exista o clădire care părea să fie înregistrată pe numele unei persoane apropiate lui Shakeel. Clădirea găzduia magazine și apartamente. Și probabil și pe Shakeel?

Turiști bonzați umpleau ”La Rambla” când am luat-o spre cartierul Raval, un cartier despre care poliția ne avertizase. Acolo, unii turiști au fost jefuiți.

Mai mulți ne țineau sub observație. Un bărbat și-a luat telefonul și ne urmărea de pe partea dreapta a străzii, un altul cu telefon de pe partea stângă.

Poliția ne spusese că așa operau, cu oameni de pază care avertizau când necunoscuți intrau în zonă.

Noi făcuserăm rost de un număr de telefon pe care Shakeel îl folosea și încercaserăm să îl sunăm de mai multe ori, și cu număr norvegian și cu număr spaniol. Fără să primim răspuns.

Ne aștepta oare?

La demisolul clădirii se afla un magazin de telefoane mobile. În mijlocul magazinului erau niște trepte care urcau la etaj. Poate Shakeel era acolo.

Am întrebat dacă putem folosi baia? Angajatul din magazin a ezitat, dar până la urmă a spus da. El ne-a trimis să urcăm la etaj.

Acolo erau multe uși, Una dădea spre un apartament aflat în renovare, altele erau încuiate. Niciun Shakeel de auzit sau de văzut.

Decepție.

Dar, apăruseră mai multe adrese. Unele înregistrate pe nume care puteau fi asemănătoare cu cel al lui Shakeel sau a unor persoane din familia lui.

Am mers mai departe, am parcat la o oarecare distanță de una dintre adrese, am deschis portiera.

Atunci a sunat telefonul. Era Shakeel.

Era pentru prima dată când eram în contact direct cu bărbatul pe care îl căutasem de mai multe luni.

El susținea că nu știuse nimic despre proces. Și nega că ar fi făcut ceva rău.


Mai jos dialogul cu Shakeel

NRK: Unde te afli acum, ca să ne putem întâlni, eventual?

– Poți să vii în Turcia. Apoi ne putem întâlni

NRK: Unde în Turcia te pot întâlni?

– Poți să mă întâlnești în Turcia, Instanbul. Nu e nicio problemă.

NRK: Da, dar ești sigur că ești în Istanbul?

– Nu sunt… Indiferent unde sunt eu, dar sunt în Turcia, în orice caz, ok? Hei.

NRK: Da, dar dă-mi un loc și o oră la care ne putem întâlni.

– Eu… eu am să-ți spun, hei.


Aici s-a întrerupt convorbirea. Nu ne-a mai sunat înapoi.

Nu l-am găsit în Barcelona și nu aveam nici un loc concret ca să mergem la Istanbul.

Dar, mai exisa o pistă pe care încă nu o urmărisem.

În România?

Prietenul lui Shakeel, cel care era șofer când Shakeel s-a întâlnit cu Jasmin, locuia acum în România.

Am verificat dacă și Shakeel ar putea avea legături cu această țară. Și am găsit.

În registrele românești au apărut nume de firme la care Shakeel era co-proprietar: ”Green Clever Energy SRL” și ”RSR Norwegian Investment SRL” cu adrese în două regiuni diferite din România.

Firmele nu aveau angajați și erau înregistrate cu pierderi.

Una din firme se afla în Bistrița, un oraș mai mic în împărăția lui Dracula, Transilvania. Departe de vreun aeroport.

După mai multe ore cu mașina ne-am apropiat. Am redus viteza.

Se ascundea oare Shakeel la adresa firmei?

Firma se ocupa, chipurile, cu producția și distribuția motoarelor electrice și dispozitivelor de control. Dar aici nu era nici urmă de vreun atelier mecanic.

Tot ceea ce am văzut era o sală de poker, un restaurant chinezesc, un magazin germna și o piață de legume și zarzavaturi.

Am așteptat. Filam. Speram să îl vedem pe Shakeel intrând sau ieșind.

Nu a apărut nimeni care să-i semene.

Tot mai aproape

Mai rămăsese un oraș. Orașul Arad se află la șapte ore de mers cu mașina de Bistrița și este un oraș cu peste 150.000 de locuitori. Orașul nu era nici pe departe o destinație tipică de vacanță pentru norvegieni, un loc perfect unde să te poți ascunde și să trăiești o viață cât de cât normală.

Adresa firme s-a dovedit a fi o pistă falsă.

Totuși: Un bărbat care semăna cu Shakeel fusese văzut în zonă. Ar locui într-o casă acolo în zonă și mergea deseori la o cafenea din oraș.

Cu această pistă am găsit o șaormerie pe care un ”Shakeel” tocmai o evaluase. Mâncarea era ”Good”. Șaormeria era la cinci minute de mers de la casa unde ar locui Shakeel. Oare să fie ăsta Shakeel pe care îl căutam?

Drumul spre casa de curând renovată era cu pietriș iar praful se ridica în valuri când mașinile treceau pe-acolo. Copii se jucau în timp ce adulți erau afară în stradă și aveau grijă de ei.

Mașina noastră avea geamuri fumurii iar camera video era pornită.

În fața casei era parcat un BMW negru.

Apoi a ieșit un bărbat cu haine de culoare înghisă și ochelari de soare.

El era, bărbatul care fugise de poliție, bărbatul pe care îl căutam de mai multe luni.

Shakeel Muzaffar s-a uitat direct în obiectivul camerei de filmat. Dar, oare ne-a văzut?

Imediat după aceea, Shakeel a pornit la drum, iar noi după el. Un orășel din România are multe străduțe, iar la un moment dat l-am pierdut din vedere.

Era ora prânzului. Știam unde se afla cafeneaua la care obișnuia să meargă. Am mers într-acolo cât de repede ne era permis.

Acolo, la terasă, ședea el. La o masă cu alți trei bărbați.

Ne-am dat jos din mașină și ne-am dus spre el.

Shakeel a vorbit cu noi timp de peste opt minute. A negat totul și ne-a spus să vorbim cu avocatul lui.

El susținea că nu a înșelat pe nimeni și că cei care spun că ar fi fost înșelați de el, făcuseră asta ei înșiși. El a spus că aceia erau adevărații șerpi, nu el.

El a spus că totul este doar ”pișat! și că se va prezenta în instanță în ianuarie 2023.

Apoi, s-a așezat la volanul mașinii și a plecat. În continuare, el este dat în urmărire internațională.

Încă este pe fugă.

Ce se întâmplă mai departe?

S-a făciut liniște la celalalt capăt al linieni când am sunat și am spus că l-am întâlnit pe Shakeel.

Adam a reușit să spună doar un cuvânt: ”Wow!”

Iar apoi:

– Acum sper că poliția îl va aresta iar el își va asuma responsabilitatea pentru ceea ce a făcut și că va veni să ne întâlnească.

Și Jasmin a rămas surprinsă:

– Mulțumesc, Doamen. Acum mă trec fiorii. Poliția ar trebui să-l rețină. Nu poate continua așa.

Poliția ne-a spus că acuzatul Shakeel Muzaffar este în continuare dat în urmărire internațională.

– Sperăm că colaborarea cu Interpolul să aibă rezultate, a spus procurorul Fredrik Krokaas de la Poliția districtului Sud-Est.

– Este un caz cu prioritate la noi. Cu cât va fi adus mai repede în Norvegia, cu atât mai repede va putea fi judecat dosarul.

Toate acuzațiile aduse împotriva lui Shakeel Muzaffar în acest articol au fost prezentate și avocatului său, Farid Bouras de la firma de avocatură Elden. El ne-a răspuns printr-un mesaj SMS:

”Clientul meu neagă vinovăția conform rechizitoriului. În afară de acest lucru nu am alte comentarii.”


Ce ne-a răspuns Shakeel

Shakeel nu a fost prea limbut când l-am întâlnit în România, dar a răspuns totuși la câteva din întrebările puse de NRK.

Despre motivul absenței sale de la procesul penal din Norvegia

Shakeel a răspuns că el fusese plecat din țară timp de doi ani. El a spus că se întoarce în Norvegia în ianuarie și că se va prezenta la judecată.

– Și vă garantez (…) că voi câștiga acel proces, a mai spus el.

Despre acuzațiile de înșelăciune îndreptate împotriva lui

– Nu este adevărat. Nu este adevărat. Toți oamenii știu foarte bine că ei au făcut asta, ei înșiși. Nu le-a făcut nimeni nimic. Ei au făcut asta, cu mâna lor. Nu doar eu. Ei au făcut asta. Iar asta va reieși în instanță.

Despre cei care l-au denunțat pentru a-și recupera banii

– Care bani? Nu știu despre ce vorbești. Despre ce fel de bani este vorba? Nu am auzit nimic. Ei au contribuit la asta, a spus el

Despre ce s-a gândit în legătură cu faptul că i-a fost descoperită ascunzătoarea

Shakeel neagă că ar fi fost descoperit.

– Nu este ascunzătoarea mea. Nu este ascunzătoarea mea. Eu călătoresc prin toată lumea. Pe cuvântul meu.

Despre afirmațiile bărbatului acuzat de droguri

Un cunoscut de-al lui Shakeel este acuzat într-un dosar de droguri. Acuzatul susține că Shakeel a avut un rol mai proeminent în mai multe din capetele de acuzare care i se impută lui. Acesta este răspunsul lui Shakeel:

– O să vedem. O să vedem.

Despre faptul că i se spune ”Șarpele”

– Cei ce spun asta, sunt ei înșiși șerpi. Eu nu sunt.

Despre faptul dacă familia lui știa despre dosarul său

– Nimeni nu știe.

Despre casa din Arad în care credem că locuiește

– Care casă? Este greșit. Nu este nicio casă. Nu locuiesc în vreo casă aici.


Dă-ne un pont

Știi mai multe despre acest dosar? Redacția ”Descoperit” dorește ponturi din partea cititorilor noștri. Trimite-ne un e-mail sau un mesaj criptat prin Signal, Whatsapp sau Secure Drop.

  • SIGNAL: +47 413 63 428
  • WHATSAPP: +47 413 63 428

Secure Drop  / E-mail

Sursa: NRK.NO


Alte articole cu conținut asemănător:
Shakeel este vânat: Ce face poliția acum
Victima înșelăciunii rămâne cu datoriile

Citește articolul în limba română aici: Redacția ”Descoperit” – Victimele înșelăciunilor rămân cu datoriile

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu