Temuta inflație nu a lovit din plin, iar SSB – Biroul Central de Statisctică se așteaptă ca economia să se normalizeze în cursul anului viitor. Economistul cu specializare în materie de consum, Thea Olsen, avertizează însă împotriva bucuriei precoce.
La sfârșitul lui ianuare era pe cale să se instaleze o isterie generală în așteptarea majorării prețurilor la 1 februarie.
Unii au ales să facă provizii temându-se de prețuri majorate dramatic. Alții au avut răbdare și au avertizat împotriva adunării de provizii atâta vreme cât nu se știa care fel de bunuri for fi scumpite.
Vineri au fost publicate datele Indexului Prețurilor de Consum, iar rezultatul arată o creștere a prețurilor cu 1,6 % a alimentelor și a băuturilor non-alcoolice.
Pentru întreg anul trecut, inflația a fost de 8,8 % în Norvegia.

Vești bune
Cifrele pentru luna februarie înseamnă vești bune pentru portofel, spune economistul specializat în materie de consum, Thea Olsen.
– Vorbim de o creștere substanțial mai mică decât ne temeam. Asta este o veste bună pentru consumatori și pentru portofelul lor, în special pentru cei care se pregătiseră că prețurile vor crește mult mai mult în luna februarie, spune Thea Olsen, economist la Danske Bank.
Pentru luna februarie era așteptată o posibilă creștere a prețurilor cu 10 % la produsele alimentare. Faptul că rezultatul creșterii a fost de doar 1,6 % face ca economista să se bucure cu precauție.
– Având în vedere că un coș cu produse cu un preț total de 1000 coroane a devenit cu 1,6 % mai scump, înseamnă că acele cumpărături te costa cu 16 coroane mai mult decât te costau în ianuarie. Asta este o cu totul altă imagine decât cea prezentată de mulți cu puțin peste o lună în urmă, spune Thea Olsen.

Prețuri mari
În Norvegia există două perioade de timp (ferestre de timp) în care furnizorii își pot majora prețurile către rețelele de supermarketuri – 1 februarie și 1 iulie.
Olsen este foarte clară despre faptul că perioada până la vară va fi una cu emoții.
– Întrebarea este dacă războiul prețurilor dintre rețelele de supermaketuri va continua in iulie și cum se vor dezvolta prețurile în perioada următoare. Pentru că nu există niciun dubiu că rețelele de supermarketuri concurează la preț, iar acest lucru este în avantajul nostru, al consumatorilor. Acest lucru se vede clar din inflația din luna februarie, spune ea și subliniază că prețurile produselor alimentare se află încă la un nivel istoric de mare.
Din acest motiv, Olsen le recomandă celor care doresc să cheltuiască mai puțin pe produse alimentare, să fie atenți.
– Nu ar trebui să ne bucurăm prea mult, prețurile sunt în continuare foarte mari. Recomandările mele sunt de a urmări cu antenție prețurile în perioada următoare și de a avea o relație conștientă față de ele, a implementa un buget pentru alimente, a face lista de cumpărături, a verifica prețul la kilogram când faci cumpărăturile, a urmări cu atenție promoțiile și de a te folosi de ofertele pentru membri, spune Olsen.
Punct de cotitură
Biroul Central de Statistică a publicat vineri o proaspătă analiză economică. Din aceasta reiese că SSB se așteaptă la o oarecare creștere a șomajului pe parcursul anului 2023 în același timp în care rata inflației va scădea.
Se așteaptă de asemenea ca rata dobânzii de referință să ajungă la un vârf de 3,25 după încă două majorări ale dobânzii și că, după aceea, dobânda va scade din nou pe parcursul anului 2024.
– Ne aflăm, probabil, la un punct de cotitură. Se pare că ne apropiem încet, din nou, de vremuri normale pentru economia norvegiană, după mai mulți ani cu multă neliniște, spune cercetătorul SSB Thomas von Brasch.

Și economistul-șef de la Sparebank 1în Rogaland, Kyrre M. Knudsen, consideră că ne aflăm la un punct de cotitură.
– Situația actuală a economiei norvegiene este că aceasta a rezistat destul de bine. Șomajul este scăzut, la cea mai mică rată din ultimii 15 ani. Inflația puternică, presiunea costurilor și rata majorată a dobânzii de referință fac ca economia norvegiană să se schimbe, de la o creștere foarte bună anul trecut la o creștere mai lentă anul acesta, spune el.
Ușurare
Knudsen este, de asemenea, că cifrele raportate azi de către SSB constituie, în mot izolat, o ușurare.
– Inflația este încă mare, peste 6 %, pentru inflația totală. Dar asta nu înseamnă că îngrijorarea legată de inflație dispare. Ea rămâne. Inflația de bază care oglindește creșterea prețurilor de bază, rămâne la șase la sută. Ceea ce este surprinzător sunt prețurile la alimente, care nu au mai crescut de mult, spune el.
Mai multe lanțuri alimentare au anunțat la începutul lunii februarie că au înghețat prețurile.
– Ar putea această înghețare a prețurilor să vină ca o ”repercursiune”?
– Este o întrebare importantă și nu poate fi exclus. Asta poate face ca creșterea prețurilor să fie porționată în timp și să contribuie la o inflație care să se mențină ridicată mai multă vreme. Trebuie, într-un fel sau altul, să luăm în considerare și acest aspect, spune el.
sursa: TV2.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator