Știri

Români înșelați de compatrioți în Norvegia. Păgubiții s-au trezit cu datorii de sute de mii de euro la bănci

Scris de Daniel Solheim

Articol preluat de pe site-ul Observatorul Prahovean

Autor: Andra Ilie

7 februarie 2023


La adăpostul firmelor pe care le conduc, mai mulți români stabiliți în Norvegia, au furat cartea de identitate bancară a angajaților și au accesat credite în numele lor, s-a arătat într-o informare transmisă de Inspectoratul teritorial de Muncă Prahova.

În vederea conştientizării cetăţenilor români cu privire la drepturile, obligaţiile şi riscurile la care se expun în demersul de căutare a unui loc de muncă în străinătate, precum şi al prevenirii situaţiilor de abuz cu care cetăţenii români se pot confrunta, Inspecţia Muncii aduce la cunoștința celor interesați informații primite de la Ambasada României la Oslo, cu scopul de a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei.

Potrivit acestor informații, cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor.

Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei.

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Envato

„Falsificatorii” solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii „împrumută” alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului.

În scopul evitării exploatării cetățenilor români, pentru o diseminare la scară largă a informaţiilor de interes public, Inspecţia Muncii a elaborat materialele informative care vor fi comunicate prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova şi al Instituţiei Prefectului judeţului Prahova primăriilor din judeţ în vederea afişării acestora la propriul sediu.

Reamintim faptul că pe site-ul ITM Prahova pot fi vizualizate informații privind munca în străinătate și lista societăţilor prahovene acreditate pentru plasarea forţei de muncă în străinătate, aceasta putând fi accesată la următorul link: http://www.itmprahova.ro/NEW/sectiune2/rm/agenti_plasare.pdf .

Recomandăm tuturor cetăţenilor prahoveni care doresc să lucreze în străinătate să parcurgă materialele informative mai sus indicate, iar în situaţia în care au neclarităţi să se adreseze  personalului Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova în vederea îndrumării, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului printr-un comunicat.

Sursa articolului preluat: Observatorul Prahovean

Citiți și:

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu