Știri

Scădere semnificativă a valorii coroanei norvegiene în urme unei mici reduceri a vânzărilor de coroane de către Banca Norvegiei

Scris de Daniel Solheim

Slăbirea coroanei norvegiene se accelerează după ce vânzările de coroane sunt ajustate mai puține decât era estimat. Coroana va slăbi mai departe, spune un economist-șef.

Vânzarea zilnică de coroane norvegiene (schimbul) se reduce cu încă 100 de milioane, la 1,4 miliarde pe zi în luna mai, potrivit unui comunicat emis de Banca centrală a Norvegiei.

În luna aprilie, vânzarea de coroane fusese redusă cu 200 de milioane, la 1,5 miliare coroane /zi.

Vânzarea de coroane a Băncii Norvegiei se face pentru a putea transfera valută străină în Fondul Suveran de Petrol, care la rândul său face investiții în străinătate, în numele Ministerului de Finanțe.

Aceste tranzacție nu trebuie confundată cu intervenția valutară, care înseamnă că banca centrală a Norvegiei vinde coroane pentru a influența cursul valutar al coroanei norvegiene.

Vânzarea de coroane este compensată în timp în mare măsură de achiziționarea coroanelor norvegiene de către companiile petroliere pentru a plăti impozite, dar datorită mărimii, aceasta poate totuși să influențeze cursul valutar al coroane, în special pentru că schimburile nu sunt coincid neapărat în timp.

Schimb valutar: Banca Norvegiei vinde coroane pe piața valutară pentru a schimba în valută străină, care este apoi transferată în Fondul Suveran Petrolier, astfel încât banii să poată fi investiți în străinătate. Foto Gorm Kallestad / NTB
– Coroana se va slăbi și mai mult

Coroana s-a slăbit imediat atât față de euro, cât și față de dolar după anunț. Un euro costă acum 11,81 NOK, cu 9 øre mai mult decât chiar înainte de ora 10. Este cel mai scump preț înregistrat vreodată, cu excepția câtorva zile de la începutul pandemiei corona în 2020.

Nordea Markets prezice că coroana se va slăbi și mai mult și se așteaptă ca euro să coste peste 12 NOK într-o lună, potrivit unei analize.

– Vânzările de coroane ale Norges Bank și diferențele scăzute ale ratei dobânzii din cauza unei BCE (Băncii Centrale Europene) care susține dobânzi mai mari în comparație cu Norges Bank, vor continua să pună presiune asupra coroanei, scrie Dane Cekov în Nordea Markets.

După vară, totuși, situația se poate îndrepta din nou către o coroană ceva mai puternică.

Economistul șef Bjørn Roger Wilhelmsen de la Nordkinn Asset Management subliniază că scăderea vânzărilor de coroane a fost mai mică decât se aștepta.

– Primul lucru pe care l-am crezut a fost că coroana nu se întărește în acest sens. Se va slăbi și mai mult, spune el pentru E24.

– Investitorii vând coroana după această știre. Suma este mai mare decât interesul din partea cumpărătorului, adaugă el.

Wilhelmsen subliniază că piața este conștientă de faptul că tranzacțiile valutare de până acum în acest an au contribuit la scăderea cursului de schimb al coroanei.

– Un posibil declanșator pentru un curs de schimb mai puternic al coroanei este acela că Norges Bank cumpără mai puțină valută pentru Fondul de petrol, dar nu asta se întâmplă, spune el în continuare.

Reduceri mai mici decât prognoza

Anterior, Banca de Comerț (Handelsbanken) se aștepta la o reducere de aproximativ 600 de milioane, la 900 milioane pe zi, în perspectiva scăderii prețurilor la țiței și gaz în cursul primului trimestru al anului.

În cazul în care tranzacțiile valutare rămân neschimbate, probabil, văzute izolat, vor contribui la o coroană mai slabă, a scris economistul senior al Handelsbanken, Sara Midtgaard, înainte de anunț.

Coroana s-a slăbit semnificativ atât față de euro, cât și față de dolar în ultimul an. Aceasta înseamnă că ne costă mai mult să facem cumpărături din țările care folosesc aceste monede sau să călătorim în acestea. În schimb, ne va fi mai ușor să vindem bunuri în străinătate.

SEB a scris într-o revizuire anticipată că coroana a continuat să slăbească și că piața speră într-o reducere a achizițiilor de valută de la Norges Bank pentru a atenua „vântul în contra”.

– Prețurile petrolului și gazelor sugerează că Norges Bank ar trebui să înceapă să cumpere coroane norvegiene, dar acum ne așteptăm la o ajustare mai treptată, care implică o reducere a achizițiilor de valută la 1,0-1,3 miliarde NOK pe zi, a scris firma de brokeraj.

Variații mari

De câțiva ani, Norges Bank a cumpărat coroane în numele statului, astfel încât veniturile din petrol în valută să poată fi utilizate peste bugetul de stat.

Dar din aprilie anul trecut  situația s-a inversat,  când fluxurile de coroane au depășit suma care trebuia să intre în bugetul național. Sume considerabile în coroane din plățile de impozite ale companiilor petroliere sunt acum vândute în fiecare zi.

De regulă, Norges Bank a încercat să uniformizeze tranzacțiile cu coroane pe tot parcursul anului, pentru a evita tulburările inutile pe piața valutară. În ultimele șase luni, totuși, au avut loc  schimbări neobișnuit de mari.

Mai este a treia lună la rând în care vânzările de coroane au fost ajustate în jos și a noua lună cu modificări ale tranzacțiilor.

Prețul Euro azi
Prețul Euro pe parcursul unui an.
Situația coroanei norvegiene față de RON:
Sursa: https://www.valuta-kurser.no/rumenske-leu-valutakurser

sursa: E24.ro

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu