Știri

Scurgerile de gaze din gazoductele NordStream

Scris de Daniel Solheim

Au fost descoperite scurgeri de gaze la gazoductele NordStream 1 si 2 din Marea Baltica. Cauza nu a fost inca determinata, dar mai multi au suspiciunea ca ar fi vorba de sabotaj.

Imagini date publicitatii de autoritatile daneze arata o scurgere masiva de gaz din gazoductul NordStream. Seismologii au inregistrat ceea ce ei cred ca ar putea fi explozii inainte de inceperea scurgerii, ceea ce a dus la suspiciuni de „sabotaj”.

Informatii suplimentare:

  • Posibil sabotaj: Seismologii au inregistrat doua explozii puternice in apropierea gazoductelor in cursul zilei de luni. Autoritatile germane, poloneze si daneze sustin ca Rusia ar fi autorul.

Guvernul Norvegiei va convoca o conferinta de presa in legatura cu NordStream

Premierul Jonas Gahr Støre invita la o conferinta de presa la orele 15.30 in biroul prim-ministrului in legatura cu situatia scurgerilor de gaze din Marea Baltica.

Intalnire de urgenta la nivel de ministri in Guvern, in legatura cu scurgerile de gaze

Patru ministri se vor intalni, conform planului, in cadrul Comitetului extins de afaceri externe si aparare din cadrul Parlamentului Norvegiei in cursul dupa-amiezii zilei de miercuri, conform informatiilor obtinute de VG.

Este deja cunoscut faptul ca ministrul petrolului si energiei, Terje Aasland, va merge la Parlament pentru a prezenta situatiaa securitatii si alertei pe soclul continental norvegian. Ceilalti trei ministri, care urmeaza sa participe la sedinta, sunt ministrul de externe Anniken Huitfeldt, ministrul justitiei Emilie Enger Mehl si ministrul apararii, Bjørn Arild Gram, potrivit informatiilor obtinute de VG.

Sedintele din Comitetul extins al afacerilor externe si apararii sunt strict confidentiale, nu numai in ce priveste continutul, dar si data si locul acestora sunt confidentiale.

Marti, Ine Eriksen Søreide, din cadrul Partidului Laburist (Ap) a solicitat informarea comitetului in legatura cu masurile pe care guvernul doreste sa le implementeze in urma exploziilor de la gazoductele din Marea Baltica.

Politia: Au fost implementate mai multe masuri pentru cresterea gradului de alerta in jurul insalatiilor norvegiene de petrol si gaze

Politia a informat in legatura cu masurile intr-un comunicat de presa.

– Incidentul din Marea Baltica da motive de a continua si accentua aceste masuri, fara ca sa putem da mai multe explicatii si comentarii in legatura cu masurile. Pentru politie, este vorba de a contribui la reducerea vulnerabilitatii si de a asigura valorile intr-o situatie nesigura, a consemnat directorul pentru alerta si securitate Tona Vangen, in comunicatul de presa.

Deja in urma invaziei din Ucraina, politia instituise masuri pentru cresterea masurilor de alerta legate de industria petrolului, mai consemneaza politia.

Masurile vor fi continuate si accentuate in urma incidentelor cu explozii la gazoductele din Marea Baltica.

– Politia are un dialog amplu cu PST (Serviciul de Securitate al Politiei) si evalueaza continuu daca este necesara si luarea altor masuri care sa corespunda cu o eventuala dezvoltare a situatieei de amenintare, scrie Vangen.

Marti seara, ministrul petrolului si energei, Terje Aasland, a spus ca masurile de securitate si alerta de pe soclul continental norvegian vor fi accentuate.

Danemarca: CIA nu a avertizat in legatura cu posibile atacuri

CIA a avertizat mai multe tari europene in legatura cu posibile atacuri asupra gazoductelor submarine, anterior in cursul acestui an, printre acestea numarandu-se si Germania.

Nici ministerul apararii si nici guvernul din Danemarca nu au fost avertizate despre acest aspect de catre CIA, spune ministrul apararii Morten Bødskov in dialog cu canalul danez TV2.

– Nici eu, nici guvernul nu am fost anuntati. Nici nu cred ca acest tip de explozii ar fi ceva ce este anuntat din timp. Noi nu am fost avertizati, a declarat Bødskv si a mai adaugat:

– Cred ca este important de retinut ca nu este vorba de un atac asupra infrastructurii daneze. Incidentul s-a intamplat in apele internationale si este important de retinut acest aspect.

Rusia respinge acuzatiile de sabotaj

Kremlinul respinge acuzatiile ca ar sta la originea exploziilor care au dus la scurgerile de gaze din gazoductele NordStream 1 si 2, relateaza Reuters.

– Este previzibil. Si de asemenea este previzibil de prost sa vi cu asemenea zvonuri. Previzibil, prost si absurd, spune purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin Dmitrij Peskov, potrivit agentiei ruse de presa TASS.

Sefii de stat din mai multe tari au declarat ca scurgerile de gaze sunt, probabil, rezultatul unor actiuni de sabotaj, printre acestia numarandu-se si premierul Jonas Gahr Støre.

Kremlinul afirma ca ei inca nu stiu ce s-a intamplat cu gazoductele si subliniaza faptul ca nu este nici in interesul Rusiei nici al Europei sa opreasca gazoductele NordStream.

Este neclar cand gazoductele vor fi reparate, afirma Kremlinul.


Aceste informatii sunt traduse de pe live-feed VG: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/veO4oj/foelg-direkte-gasslekkasjene-fra-nord-stream?pinnedEntry=17479

Pentru actualizari apasati link-ul de mai sus.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu