Skatteetaten Știri

Se prelungeste termenul limita pentru trimiterea declaratiei de venit si avere (skattemeldingen) – pana LUNI 2. MAI ora 23.59

Scris de Daniel Solheim

30 aprilie a fost, ani la rand, termenul pentru a trimite declaratia de venit si avere, dar daca ai inceput sa te stresezi, poti sa te linistesti putin.

Pe site-ul propriu, Skateetaten (Autoritatea fiscala) informeaza ca, datorita faptului ca data de 30 aprilie cade intr-o zi de sambata anul acesta, termenul de trimitere a declaratiei de venit si avere se prelungeste pana lunii. Deci poti trimite declaratia de venit si avere pana luni seara, la orele 23.59.

Termenul de trimitere este 30 aprilie. Datorita faptului ca anul acesta data de 30 aprilie cade intr-o zi de sambata, nu va fi considerat ca ai trimis prea tarziu declaratia fiscala daca o trimiti pana inclusiv luni, 2 mai.

Si ar trebui sa o trimiti – daca nu te loghezi si o trimiti (chiar daca nu faci modificari), nu te poti astepta sa primesti surplusul de taxe in contul tau mai devreme de luna iunie. Poti citi mai multe aici:

Greseala care iti intarzie surplusul de taxe

Din aceste motive ar trebui sa-ti verifici si sa-ti trimiti declaratia de venit si avere.

In curand se apropie termenul de trimitere a declaratiei fiscala si daca inca nu ai verificat-o, ai toate motivele sa o faci. Pentru ca risti sa arunci bani pe fereastra daca nu iti verifici declaratia de venit si avere.

Declaratia de venit si avere este completata in prealabil, dar asta nu inseamna ca este completa. Foloseste cateva minute si parcurge punct cu punt declaratia fiscala, controleaza ca toate datele sunt corecte si ca toate deducerile au fost inregistrate. Poti economisi mii de coroane. In plus, poti parcurge sitatia ta financiara, recomanda Elisabeth Landsverk, economist de la Sparebank 1 Østlandet, intr-un comunicat de presa.

Elisabeth Landsverk er privatøkonom i Sparebank 1 Østlandet. Foto: Sparebank 1
Elisabeth Landsverk, economist la Sparebank 1 Østlandet.

Un sondaj efectuat de Respons analyse, arata ca 13 %, adica 570.000 de norvegieni, nu si-au controlat deloc declaratia de venit si avere.

Trebuie sa astepti plata surplusului de impozit

In plus, pe langa ca porti pierde unele deduceri, trebuie sa atstepti ceva mai mult pana ti se platesc banii, in cazul in care nu trimiti declaratia fiscala. Chiar daca nu faci modificari in ea.

– Daca primesti bani la recalcularea fiscala si doresti sa ai banii cat mai repede, este important sa apesi pe butonul de trimitere a declaratiei fiscale, spune Landsverk.

Daca nu faci acest lucru, declaratia nu este luata in evidenta ca ar fi fost trimisa inainte de 30 aprilie (termenul norma) si atunci, calculul final se face inainte de plata surplusului.

– Nu putem spune cand este gata calculul pentru fiecare in parte, dar ti se comunica acest lucru cand este gata. Daca nu iti trimiti declaratia fiscal si te folosesti de ceea ce noi denumim exceptia de la trimitere, vei primi calculul final cel mai devreme in luna iunie, spune seful de divizie, Marta Johanne Gjengedal, de la Skatteetaten, in dialog cu DinSide.

Multi vor avea de platit restante fiscale

Conform unui calcul preliminar, aproximativ 2,7 milioane de norvegieni vor primi surplus de taxe, in timp ce un milion de norvegieni vor primi restante de plata. Acestia datoreaza aproximativ 44,1 miliarde de coroane care vor trebui platiti catre Fisc.

Una din cauzele pentru ca unii au restante fiscale, poate fi ca nu au avut calatorii catre locul de munca anul trecut datorita pandemiei., De ceea, nu este completata automat deducerea pentru naveta intre domiciliu si locul de munca pe declaratia fiscala.

Unii au avut dobanzi mai mici pe imprumutile lor anul trecut. Asta duce la deduceri mai mici din impozit.

Termenul de trimitere a declaratiei fiscale este 30 aprilie (prelungit pana luni, 2. mai, ora 23.59) pentru angajati si pensionari.


Verifica urmatoarele puncte in declaratia fiscala:

  • verifica venitul. Unele avantaje si indemnizatii pot fi inregistrate gresit sub forma de salariu
  • inregistreaza deducerea de calatorie sau deducerea de naveta. Aceasta nu este completata in prealabil. Folosteste calculatorul fiscului pentru calcularea deducerilor.
  • verifica inregistrarea cheltuielilor pentu ingrijirea copiilor. Pot fi lipsuri in desfasuratoarele de la gradinita, SFO sau de la bona. Nu uita cheltuielile pentru ingrijirea copilului si transportul lui la si de la gradinita.
  • inregistreaza deducerea pentru contributia la sindicat si donatii catre ONG-uri recunoscute pentru deducere.
  • controleaza datoriile si dobanzile. Primesti deduceri pentru dobanzile pe imprumuturi.
  • ai imprumut privat la angajator? Inregistreaza dobanzila pentru a obtine deducere. Foloseste indrumatorul din declaratia fiscala. Acesta de va ajuta sa completezi corect declaratia.

sursa: Elisabeth Landsverk, economist la Sparebank 1 Østlandet.


sursa: DinSide.no, Skatteetaten.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu