Media Sănătate Știri

Se renunta la vaccinul AstraZeneca

Premierul Erna Solberg declară că vaccinul de la AstraZeneca este eliminat definitiv din programul norvegian de vaccinare.

„Guvernul a decis ca vaccinul AstraZeneca să nu fie utilizat în Norvegia, și nici voluntar. Efectele secundare rare, dar grave pe care le-am văzut în Norvegia, sugerează că riscul nu depășește beneficiile. Acest lucru este valabil mai ales atunci când ne așteptăm la mult mai multe vaccinuri ARNm în viitor, iar intervalul de timp dintre prima și a doua doză de vaccin a fost prelungit, astfel încât mai multe persoane să fie vaccinate mai rapid.

Vaccinul corona de la Janssen va rămâne în pauză.

Se construiește un stoc de urgență cu vaccinul Janssen, în timp ce guvernul analizează modul în care acest vaccin poate fi oferit în mod voluntar.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

„Înainte de a deschide pentru utilizare voluntară, mai multe lucruri trebuie să fie puse în aplicare”, a spus Solberg.

Se presupune că vaccinul este administrat numai în mod voluntar, în conformitate cu informații bune și îndrumări din partea personalului medical.

-Vom solicita Direcției de Sănătate din Norvegia să investigheze modul în care s-ar putea face acest lucru. ANM va fi rugată să analizeze ce criterii se vor aplica, ar trebui furnizate informații despre risc, unde va fi stabilit vaccinul și de către cine. În cazul în care vaccinul Janssen urmează să fie oferit, acesta va fi gratuit, iar cei care îl primesc vor fi acoperiți de schema de vătămare a pacientului în caz de efecte secundare.

Sursa: Dagbladet

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lasă un comentariu