Știri

Serial documentar pe TVNorge și Discovery+: LOST BOY

Scris de Daniel Solheim

Martin, un tânăr de 15 ani din Bergen sună la Poliție. Apelul său telefonic duce la o vânătoare internațională asupra unei rețele de pedofili.

Facsimila Discovery +

Serialul documentar ”Operasjon Lost Boy” este povestea unei anchete de poliție de anvergură mondială, care a fost inițiată de un apel telefonic al unui tânăr de 15 ani din Bergen.

Într-o zi de mai în 2006, Martin Krossnes (15 ani) merge în centrul orașului Bergen să se întâlnească cu un băiat de aceeași vârstă, cu care discutase prin chat pe internet.

”Băiatul” s-a dovedit a fi un bărbat de 39 de ani, care a vrut să-l facă pe Martin să meargă cu el la camera lui de hotel.

Krossnes a reușit să se debaraseze de bărbat și a sunat la poliție, iar acea convorbire telefonică s-a dovedit ulterior a avea consecințe nebănuite. A fost începutul unei operațiuni polițienești de avergură internațională împotriva unei rețele de pedofili: Operațiunea Lost Boy (Băiatul pierdut).

– Povestea din documentarul Operasjon Lost Boy este una grea, dar importantă, în care anchetatorii norvegieni povestesc despre modul în care ei, timp de patru ani, au vânat persoanele care se aflau în spatele rețelei mondiale de pedofilie. Colaboratori internaționali, precum FBI, contribuie cu o imagine unică în eforturile de a găsi infractorii, spune Magnus Vatn, director de program de la Warner Bros. Discovery.

Lansare mondială

Polițiștii norvgieni cărora li se încredințează dosarul în 2006 au înțeles repede că este vorba de un caz mult mai mare decât doar o tentativă de ”grooming” în Bergen.

Bărbatul care s-a dat drept adolescent, este un experimentat polițist, Johan Martin Vie, iar el ascunde secrete întunecate în cele mai întunecate colțuri ale internetului.

Materialul digital de abuz descoperit de anchetatori pe computerul lui Vie îi conduce pe polițiști în România, Brazilia, Afganistan, Marea Britanie, Italia și Statele unite și duce la o extinsă cooperare polițienească la nivel internațional.

Ceea ce a început la Bergen cu un apel telefonic, culminează, printre altele, cu mai multe acțiuni ale poliției la Hollywood.

– Este o poveste eroică despre oficialii din unitățile de poliție mai mici dintr-o țară mică precum Norvegia, care au un rol esențial în destructurarea unei rețele mondiale de pedofilie. Este o muncă extrem de solicitantă să pătrundem într-o astfel de rețea, iar prin aceste acțiuni, poliția a reușit să demaște oamenii din spatele ei. Aceasta este o poveste care merită un public numeros și, la fel ca documentarele noastre despre Estonia (feribotul scufundat în Marea Baltică) sau Baneheia: vânătoarea adevărului, serialul ”Operațiunea Lost Boy” va fi lansată și la nivel mondial pe canalul de streaming Discovery+, spune Magnus Vatn.

sursa: sosialnytt.com

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu