Știri

Sirenele urla in „toata Ucraina”

Scris de Daniel Solheim
Soldati ucrainieni in Transelle din regiunea Herson in data de 12 octombrie.

In timp ce Ucraina castiga teren pe front, Rusia isi inteteste atacurile aeriene. Sambata dimineata sirenele anti-aeriene urla in toata tara – cu exceptia peninsulei Crimeea.

Sambata dimineata au fost raportate alarme anti-aeriene in mari parti ale teritoriului Ucrainie.

Publicatia ucraineana Euromaidan Press sustine ca au fost lansate in total 14 rachete, printre altele si inspre Lviv in vest si Odesa in sud.

Cinci rachete au fost doborate in timp ce se indreptau spre capitala Kiev, relateaza Aleksej Arystovich, consilierul presedintelui ucrainean, pe Twittter.

Autoritatile ucrainiene confirma atacurile si le descriu ca pe un „atac masiv”. O imagine de ansamblu arata ca alarma anti-aeriana este declansata „pe tot teritoriul tarii” in afara peninsulei Crimeea, anexata de rusi.

In acelasi timp, lupte crancene se dau in mai multe locuri, printre care si Bahmut, in regiunea Donetsk.

Pablo Kryrylenko, guvernatorul regiunii, sustine sambata dimineata prin serviciul Telegram ca trei civili au fost ucisi in Bahmut in ultimele 24 de ore.

Vineri, Krylylenko a delcarat ca situatia in Donetsk este „extrem de tensionata” datorita faptului ca fortele ruse isi continua focul puternic de artilerie de-a lungul liniei frontului , relateaza publicatia Kiev Independent.

Intreruperi masive ale energiei electrice

Rachetele au lovit mai multe locuri in tara, printre altele Zaporoje si Harkov. In Harkov, autoritatile au transformat statiile de autobuz in adaposturi anti-aeriene, relateaza The Telegraph.

Vineri, trupele ruse au intensificat atacurile impotriva centralelor electrice. Mai multe zone din tara raporteaza intreruperea curentului electric.

In ultima perioada, o treime din centralele energetice ale Ucrainei au fost distruse.

Sambata dimineata, Rusia a lansat rachete si impotriva infrastructurii din regiunea Odesa, conform administratiei militare din Odesa (OVA). Asta a dus la faptul ca acum multi dintre locuitori nu mai au energie electrica.

Ucraina castiga teren

Dar, in acest timp, Ucraina sustine ca recucereste tot mai multe localitati din regiunea Herson, printre altele si un oras de pe malul raului Dnipro.

Acest lucru creaza teama rusilor, spune un expert in contra-informatii.

88 de localitati din regiunea Herson au fost recucerite, sustine Kyrylo Tymoshenko, sef adjunct la cancelaria presedintelui Zelenskyj, pe Telegram vineri.

Saptamana trecuta, numarul localitatilor recucerite era de 75, potrivit autoritatilor ucrainiene.

In data de 31. august, autoritatile ucrainiene au confirmat demararea unei ofensive in regiunea de sud a Hersonului iar trupele s-au deplasat incet inainte.

Publicatia Ukrinform relateaza ca, potrivit lui Tymoshenko, a fost acordat ajutor umanitar locuitorilor din localitatile din districtul Beryslav.

Acest district este pe malul de vest al raului Dnipro, la fel ca orasul Herson.

Orasul Beryslav, care este si muncipiul administrativ al districtului, nu este departe de barajul Kakhova, despre care presedintele Zelenskyj a spus ca trupele ruse se pregatesc sa-l arunce in aer.

O astfel de actiune ar duce la inundarea localitatilor si oraselor, inclusiv a orasului Herson, conform lui Zelenskyj.

Rusii simt amenintarea din partea Ucrainei

Cartierul General al Fortelor Armate Ucrainiene a scris vineri pe Facebook ca toate institutiile autoritatilor de ocupatie din orasul Beryslav si-au incheiat activitatea miercuri.

Faptul ca Ucraina informeaza acum ca ar fi recucerit localitati din districtul Beryslav, in apropierea barajului Kakhova si a podului, este menit ca sa provoace teama rusilor.

Tom Røset, profesor principal in materie de contra-informatii de la Scoala Militara explica:

– Rusii simt amenintarea din partea Ucrainei. Asta poate fi o posibilitate pentru ucrainieni de a traversa raul Dnipro. Dar nu cred ca vor face acest lucru pana nu se vor readuna dupa ce au cucerit intreaga parte de nord-vest a raului, spune Røseth.

Tom Røseth, expert in contra-informatii, spera ca liderilor militari rusi sa le vina mintea la cap

El subliniaza ca Rusia a montat explosivi pe celelalt mal al raului.

– Sau vor arunca in aer barajul provocand o catastrofa naturala si o catastrofa umana. Eu sper ca liderilor militari rusi sa le vina mintea la cap.

Retorica dura nu este credibila

Orasul Herson „va deveni o reduta pe care fortele ruse o vor apara pana la ultimul om” spune seful adjunct al administratiei pro-ruse, Kirill Strremouseov, intr-un mesaj video postat pe contul sau Telegram, relateaza Ria Novosti vineri dupa amiaza.

Serviciile de informatii britanice au raportat joi ca situatia pare sa arate ca rusii iau in considerare o retragere masiva a trupelor lor.

Tom Røseth crede ca retorica dura nu este credibila

– Faptul ca cei care nu au nicio responsabilitate militara sustin ca fortele vor ramane sa lupte in Herson pana la ultimul om, are putina credibilitate, spune el.

In aceasta saptamana, administratia pro-rusa din Herson s-a retras – in timp ce trupele rusesti inca se afla acolo.

Stremousov a spus, de asemenea, ca „batalia pentru Herson va incepe in scurta vreme.”

Rusia a inceput ceea ce ea denumeste „o relocare organizata” a civililor din Herson. In fotografie, mai multi civili au ajuns in Crimeea.
Hersonul este inca, intr-o anumita masura, intact

– Va ramane Rusia cu o forta armata care sa tina baricadele din oras cat mai mult posibil pentru a face viata militarilor ucrainieni cat mai grea si cat mai scumpa? se intreaba Røseth.

– Sau vor intelege curand ca vor fi separati prin foc precis de artilerie si ca asta inseamna o batalie pierduta?

Aceata decizie va ramane la latitudinea Moscovei, crede el.

– Putin a dorit sa pastreze orasul. Din punct de vedere politic, Rusia nu doreste sa piarda orasul, dar din punct de vedere militar si strategic ar fi o idee inteleapta sa se retraga.

Hernson este singura capitala de regiune pe care Rusia a reusit sa o cucereasca de la inceputul invaziei.

Orasul este in oarecare masura intact pentru ca a fost cucerit fara lupte, explica Røseth. El spune ca telul Ucrainei este de a determina Rusia sa se retraga fara lupte mari pentru ca nu doreste lupte de oras.

– Cand Rusia a cerut civililor sa fie evacuati, Ucraina a raspuns ca nu va bombarda orasul intr-o asemenea maniera.

89 % din Herson este sub controlul rusilor

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu